Családi bakancs
Soha nem hagyott cserben és mindenhova elvitt. Mondjuk 4x4-nek való (mélyen felázott saras vagy csúszós és meredek) terepet sehol nem vállaltam be vele, főleg az alföldi bakhátas vagy nem járt magas növényzetes, illetve a dalmát kőkibúvásos makadámutak miatt vettem.
Viszonylag rövidek és kemények az ülései, de hosszabb (500 km<) folyamatos vezetésnél sem fárasztóak.
Autópályán a nagy légellenállása miatt viszonylag sokat fogyasztott (7-8 liter), városban és országúton viszont volt, hogy bement 5 liter alá a fogyasztás (igaz, nyáron és kis forgalomnál). A legjobb fogyasztásokat szerb olcsó gázolajjal mértem, legtöbbet prémium üzemanyagokból fogyasztott. Mindig csak a komputer fogyasztási adatait néztem.
130 km/h-nál ezzel a váltóval 2800 körül volt a fordulatszám, de inkább a szélzaj volt a hangosabb, mint a motor.
Az ESP miatt a jobb első kerék felől minden egyes elinduláskor furcsa kattogó hangot adott, ennek állítólag így kell működnie.
A két, garanciában cserélt filléres alkatrészen kívül nem volt vele gond, teszi a dolgát, remélem az új tulajdonosánál is.
- Termosztát 81 foknál nyitott, a hűtési rendszer meg erősre tervezett. Így hidegben (jellemzően 5 fok alatt) nem érte el az üzemi hőmérsékletet (85 fok), így a motorvezérlés 1-2 literrel több gázolajat adagoltatott, mint kellett volna. Csere után már 83 fokon nyitott, de még így is sokszor visszaváltással ki kellett húzatni, hogy a 85 fokot legalább egyszer elérje. - A termosztát a többlet-fogyasztáson kívül más gondot nem okozott. - Olajgomba egy idő után olajnyomás-problémát jelzett. Csere megoldotta.
Dacia Szabó Érd
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2011 |