Autók » Dacia » 1300, 1310, 1320, Liberta, Berlina (1969-2004)

1300, 1310, 1320, Liberta, Berlina 1410 Sport Coupe

Szereny Sportkocsi

1986-ban nagyaszuleim Daciat akartak vasarolni, viszont igen csak sokat kellett varakozni ra. Akkor jott a hir,hogy van egy uj szeria ugynevezett Sport Dacia, amire nem kell varni, viszont joval dragabb is (talan meg egy negyed annyiba kerult). Igy lett csaladi auto a ket ajtos Sport Dacia.. 4szemelyes leven , nem volt sok hely benne hatul, talan igazabol egy felnottnek sem volt kenyelmes a hatso ules. Gyerekkent eleg jo volt 3unknak is. Mar akkor csodaltam a szaguldo piros paripat, mindig is vagytam ra ,hogy vezethessem. Egyszer meg frontalis balesetet is szenvedtunk. ket felnott elol, 3 gyerek hatul, szerencsesen ep borrel uszta meg mindenki.
Rendesen karban volt tartva, garazsolva volt, mignem le nem bontottak, ugyhogy az utolso 3evben mar a szabadban tartottuk. Amikor megszereztem a jogositvanyt, fel oraval kesobb mar a volan mogott izgultam , vegre egyedul az autoval .
Leirhatatlan elmeny volt, feledhetetlen emlekeket hagyott meg nekem.
Megtanultam rajta az auto mukodesi elvet, szereleset, vezeteset mindenfele szamitogepes rendszer nelkul , akar hoban- fagyban. Nem beszelve a kalandos csajozos elmenyekrol. Az autot mindenki megcsodalta, egyszer meg egy 4ev koruli gyerek is odakiabalt,hogy "heee apu, ez ket ajtos!!" Ritkan akadtam el vele utkozben, de 5-10 perces hibaelharitas utan mindig vigan gurultunk tovabb. A motorblokk 1410 cm3 ,viszont a fotengely az 1310es Daciakbol volt , igy porgosebb auto kerekedett belole. Szepen ugrott a maga 60 loerejevel. A gyari 155km orat sohasem ertem el, de 135ot szepen ment. Nekem felejthetetlen emlek marad, nem csak azert mert az elso autom volt.

- Altalaban az elektromos alkatresze, mint lampa, ablaktorlo, relek, akku tolto onindito. Fekek, feltengely, hutes, ajto zarak.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1986
Előző autója? Következő autója? Mustang Shelby GT500