Autók » Dacia » 1300, 1310, 1320, Liberta, Berlina (1969-2004)

1300, 1310, 1320, Liberta, Berlina TLX

Az ön kocija!

Újonnan vásárolt Dacia TLX volt. Meglep? és kellemes az a keleti kényelem, ami az ülésben fogadja az embert. A család szerette, az étteremben a gyerek rögtön közölte a pincérrel: "...megjöttünk Dácsiával, az ön kocsijával!". Vezetni is jó volt, persze a fizika korlátait tisztelve, mert a kanyarokat er?s d?léssel köszöntötte. Valami agyhalál lehetett benne, mert a Merkur (az egyetlen autókeresked?) szerint 65 lóer?s volt a motor, de ennek nyomát se leltük. Talán, ha 55 lehetett. Végsebesség címén 140-ig hajlandó volt felmenni, aztán se té, se tova. A váltó 5 sebességes volt, de ez f?leg többletmunkát jelentett, mert bármi felt?nt el?ttünk, azonnal vissza kellett váltani, inkább kett?t, mint egyet. A fék - hát az harmatgyenge volt. Persze hozzászoktam, fel se t?nt, akkor jöttem rá, amikor a következ? autóm kipróbálásakor majdnem kivertem a szélvéd?t, az addig megszokott fékezési mozdulatra.
A féltengely szokásos cseréje 7000 km-nél történt. A szervízmunkával nem volt gond, a Daciákat kívülr?l ismerték a szerel?k, hiszen állandóan visszahordták a tulajok. Nem volt iszákos, 100-120-as tempó 7 liter, városban olyan 9 liter körül eszegetett.
Alattomosan tudott elromlani, nem jelezte el?re. Gondolt egyet, nem indult. Elrepedt az elosztófedél. Gondolt egyet, nem indult. Egy elektromos saru rozsdás volt. Télen, hosszabb uton (25-40 km) a porlasztóban valami járat be tudott fagyni. Ilyenkor elkezdett dadogni, mintha csak 3 henger menne, az is összevissza. Elvonszoltuk szerel?höz, addigra kiolvadt, egy pöccre indult. Naná, hogy hülyének néztek .
Kés?bb a románok hazahordták szinte az összeset. Szerintem ez fair play-díjas megoldás volt.

- féltengely
- elosztófedél