Autók » Citroën » Xsara (1997-2004)

Xsara 1.6 16V

Megbízható szerelőt!

A nehezen kezelhető sebváltót kivéve jól vezethető, kényelmes. Egy izzócsere borzasztó. PLáne, ha többször kell cserélni a tompítottat, ami valószínűleg az izzó rezgése miatt volt. Ha hátul 5-en ülnek, akkor leér a sárvédőgumi. MEgoldás a gumik eltávolítása.
2005. márciusában a pesterzsébeti FGP Citroen szervizben tisztították, valamint szénkeféket és –tartókat cseréltek Xsara gépkocsim indítómotorján. Néhány nap múlva a motor nem indult (a bendix nem húzott be, a visszajelző lámpák nem halványultak el), de néhány sikertelen indítózás után igen. Az ismételt javítás sem hozott eredményt, nem találták a hiba okát. Ígéretet kaptam a szerviz vezetőjétől, hogy ha újra előfordul a hiba, akkor ingyen megjavítják a gépkocsit. Azóta havonta-kéthavonta fordult elő a fenti jelenség, amit jeleztem a szervizben. (Közben ugyanitt kuplungszerkezet csere. 2 nap múlva reccsenés - eltört, az autó mozgásképtelen. A szerviz Budáról Soroksárra elvontatja(!) az autót.)
Decemberben (két napi állás után) az autó ismét nem indul, még külső akkumulátorról sem sikerült beindítani. Autómentővel szállíttattam a gépkocsit a szervizbe, ahol megjavították (állítólag szétesett a bendix), majd kérték az elvégzett munka ellenértékét, szállítással együtt mintegy 46.000 Ft-ot. Nem óhajtottam a javításért fizetni, hiszen a korábbi szerelés óta jelentkező hibára ígéretet kaptam, hogy ingyen orvosolják. A gépkocsit a szerviz nem adta ki, ami véleményem szerint teljesen jogtalan, hiszen egy kb. 2 milliós értéket tartottak vissza 46.000 Ft ellenében, és ez a tulajdon használatának korlátozása. Ezért kértem a rendőrség segítségét, de ekkor a szerviz vezetője közölte, hogy akkor kiszerelik a javított alkatrészeket, és elszállíttathatom a gépkocsit. Mivel erre a rendőrség szerint is joguk van, ezért – a szállítási számla kivételével – ki óhajtottam fizetni a javítás költségeit. A gépkocsit így sem adták át, ezért a rendőrjárőr előállította a szerviz vezetőjét. Ezt a tényt a Rendőrség ügyeletes tisztje – miután kihallgatta(?) a szervizvezetőt -érdekes módon már nem ismerte el. S mialatt minket fogadott, az „előállított” eltávozott. Végül kénytelen voltam a teljes számlát kiegyenlíteni.
Feltételezésem, miszerint egy szerviz dolgozói megtartják ígéretüket, valamint nem óhajtanak elveszíteni egy régóta odajáró ügyfelet (aki komoly munkához is juttatta őket), enyhén szólva nem vált be. Csalódtam a rendőrségi ügyintézésben is, kissé gyanús az előállítás megváltozása.

- fékpofa és féktárcsa csere, kormánymű felújítás, indítómotor, kuplungszerkezet, sebváltó nehezen működik

Citroen Őrmező
nagyjából működik, de drága

Citroen FGP Soroksár
olcsóbb, de megbízhatatlan, hazudik, szemét

Fenntartási költség (3) Évjárat 2001
Megbízhatóság (8) Vezetett km 120000