Autók » Citroën » Xsara (1997-2004)

Xsara 1.6i Coupe Prestige

Eltalált formájú francia

Az autó sok jó pontot szerez gyönyörű formájával, kényelmével, menetteljesítményeivel (1.6 - 90 LE-bőven elég), bőséges felszereltségével, mérsékelt fenntartási költségeivel és fogyasztásával. Negatívum viszont a futómű és a fékrendszer, ami nem "igazi" citroenes: a passzív hátsókerék-kormányzás igazán csak a forszírozott helyzetekben történő keresztbe állást segíti (sajnos tapasztalat), normál használatnál teljesen átlagos, kényelmes. A fékek nagyon hamar elfáradnak, pl. a Mátrából lefelé csak a "nagypapa"-tempót szeretik. Az autó kényelmes, nagy és jól variálható csomagtérrel rendelkezik, viszonylag kevés azonban a "kacatrekesz". A váltót nem érdemes behatóan boncolgatni: tipikus francia: hosszú úton jár, viszonylag pontos, de lötyög minden fokozatban, érződnek rajta a terhelésváltási reakciók.
Nem túl jó megoldás, hogy csak a jobb oldali tükör elektromos, bár ez csak kényelmi szempontból zavaró, a műszerfal felső fényes dísz-peremének a szélvédőben való tükröződése azonban vezetési szempontból negatívum. A belső kárpitanyagok feltűnően jól bírják az igénybevételt, valamint kellemes tapintásúak.
Tervezési hibaként róható fel az autónak, hogy a hátulsó szélvédő törlő lapátja nem hajtható fel(ki) teljesen, csak egy kicsit emelhető el az üvegfelülettől, ami tisztításkor hátrány.

- Kisebb elektronikai hibák: a műszerfalon rendszeresen villog valamelyik kontroll-lámpa. Ez adódhat a 3 ajtós felépítésből is: pl. az oldallégzsák visszajelzője az ülések gyakori tologatása miatt könnyen elkophat. Komolyabb hiba: a klíma egy nagynyomású csövét kellett cserélni, melyet a márkaszervíz(!!!) általuk bontóból beszerzett és felújított alkatrésszel oldott meg - az új alkatrész árának töredékéből. Nagyobb kiadás viszont, ha a zárható kesztyűtartó zárszerkezete tönkremegy (kb. 60 ezer Ft. az új, bontóban ritka), sajnos ez egy elég gyenge konstrukció, gyakran elromlik.

André Citroen Márkakereskedés - Gyöngyös. Az ügyfelekhez és a felmerülő problémákhoz való hozzáállás remek, készségesek, viszonylag gyorsan, precízen dolgoznak, áraik átlagosak.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2000
Előző autója? AX 1.5 D Következő autója? Még nem tudom