A kényelem nem minden!
Hát hol is kezdjem..., nekem egy 1993-as xantiám van (S1A, ez a legelső szériára, és a még ráncfelvarráson át nem esett modellre utal), 1,8-as motorral, 101 lóerővel. Kényelmi extrák közül említhetem a plüs belsőt és az elektromos első ablakokat.
Sokat utazok vele, hetente átlagosan 500-550km-t, amiből 400-at nyilt uton, 100-150-et városban. Bár csak egy éve van nálam, de már citroen szervizben is dolgozhatnék mint xantia specialista.... Amilyen cső van rajta és el birt törni, szétrobbanni, szétrepedni, az mind megvolt (némelyik többször is), beleértve a hidraulika, az olaj, és hűtőviz csöveit is.
A hidraulikus rendszerben ami el tudott romlani az el is romlott, elsősorban a csövek adták meg magukat. A javíttatása sem olcsó mulattság, de mikor elromlott a rendszer, rendszerint a hidraulikus olaj is elfojt aminek pedig van ára.
Azután ott voltak még az apróbb korához viszonyitott várható amartizálódások.
A csöveket már emlitettem, és külön kategótiába is sorolnám őket!
Azután néha a benzinpumpa, vagy az alternátor, vagy más különböző alkatrész nem birta a strapát.
Kényelmesnek kényelmes, és a belső elrendezése is nagyon szép és "minőségi" is a belseje, itt arra gondolok, hogy nem minden műanyag, előtérben a műbőr!
Kivűlről is és belűlről is nagy. Kényelmesen tud vele utazni akár 5 ember is. A csomagtere nagy, mondjuk nekem bent van a gáztartály is (mert az LPG az ugye olcsóbb...), de ennek ellenére is maradt hely bőven.
Ha már az LPG-nél tartunk, olcsóbnak olcsóbb valamennyivel, de gond is van vele. Alapból a xantiának bonyolult a motorja de a gáz még csavar rajta egyet-kettőt.
A megbizhatóságáról meg ne is beszéljek, néha vidéken, néha külföldön néha a templom (vagy a kocsma...?) előtt romlott el.
Bár az igaz, hogy mikor ment akkor nagyon élvezetes volt. A 100 lovas motornak köszönhetően ereje is volt és jó a vezetési élmény is benne, de mégsem ajánlom senkinek sem, ez egy nagy rakás szar, utálom, még csak az udvarba se fogok belőle 1et sem beengedni! Remélem mindenkit sikerült róla lebeszélnem!
- Hidraulika, Alternátor, kipufogó, benzinpumpa, sebváltó, ventillátor, elektonikai dolgok, stb, stb, stb
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 1993 |
Előző autója? | zx | Következő autója? | Audi 80 (1986 utánit) |