Autók » Citroën » Saxo (1996-2003)

Saxo 1.4 SX

Hamis el?adás

Igazából nem az enyém volt az 1.4-es Saxo, hanem egy kollégáé, de többször sikerült vele autókáznom és egész kellemesen csalódtam. A dizájn ugyan szerintem kívül-belül elavult, de ergonómiailag rendben van a m?szerfal, ötletes például a kibillenthet? középs? leveg?befújó. A karos f?tésközpont és a fix kormány és ülés is árulkodik a konstrukció koráról, a kényelmes, puha ülés viszont a származásáról. Kicsit keskeny a kasztni, a hátsó üléstér épphogy megteszi egy 175 centi magas feln?ttnek. Cserébe egész nagy a csomagtér (280 liter, ezt ma is kevesen überelik a kicsik közt).
A vezetés, ha csak a motoron múlna, élményszámba menne, mert az ódivatú kis motor játszi könnyedséggel mozgatja a pillekönny? kasztnit (EuroNCAP 2 csillag...). Ám Franciahonban több mindent megtettek, hogy elrontsák az élményt: el?ször is a vezetési pozíció egészen lehetetlen - a váltó valami iszonyat messze van, ráadásul jó mélyen, az ötösért szabályosan el?re kell hajolni, ami nagyon kényelmetlen, a pedálokat meg 35-ös n?i lábakra méretezték, lehet?leg balettáncos tulajdonossal, mivel a kicsi, valamilyen oknál fogva gömbölyített, egymáshoz közel fekv? pedálok külön és a kívánt mértékben történ? nyomkodása igazi m?vészet. A váltó maga sem egy nagy élvezet, slendrián benyomást kelt, szerencsére a szervós kormány normálisan üzemel.
A sof?r helyett inkább az utasok fogják élvezni a kis Citroen-t: meglep?en kellemes a rugózási komfort (azért ne várjunk légrugós lebegést!), persze kanyargós úton hajókirándulás jelleget ölthet a dolog... A zajszigetelés mai "füllel" már nem az igazi, de kortársaihoz képest elfogadható, így (f?leg az 1.4-essel) hosszabb utak is bevállalhatók.
Nem azt mondom, hogy a szívem csücske lett a kis Citroen a közösen eltöltött durván száz kilóméter alatt és azóta sem hajt a vágy, hogy szerezzek magamnak egyet (lett volna rá lehet?ség), de akit nem izgat a vezetés örömteli oldala, megbízható és komfortos társra lelhet a Saxo-ban.

- Semmi

Fenntartási költség (8) Évjárat 2001