Autók » Citroën » Ds (1959-1975)

Ds DS20

Jóllakott ragadozó

Kellett egy nagy autó, mert azért az az igazi, ha vas van körülötted. Természetemnél - és pénztárcámnál - fogva a 20 évesnél fiatalabb szóba sem jöhetett, nem tagadom, e tekintetben gerontofil vagyok. Szemeztem W123-assal, W115-össel, volvo 240-essel.
De tavaly nyáron, fél évtizedes kóma után felébredt a kacsám, s tudatosította a rég elfeledett érzést: a citroen az citroen. Na ezután szólt be nekem a sors, s azon találtam magam, hogy n?mmel Németalföldr?l Bp felé utazunk camille-al (elnevezve az el?z? tulajról).

A vezetése egyedülálló, a kormány egyujjas szervó, ugyanakkor rendkívül direkt, holtjáték nuku, oda fúrja az orrát, ahová terelem. (asszony szerint könnyebb vezetni, mint a fél éves corsát, és messze nem ül annyit kormány mögött, mint michelle mouton) Eleinte idegen a fék (pedálút kb. háromnegyed centi), de rendkívül jól adagolható és mint a satu..., továbbá fentiekb?l és a hosszú tengelytávból következ?en a kanyartechnika kiemelt figyelmet kíván.

Az ergonómia tökéletes, a kapcsolók lehelletfinomak, csak rágondolok, hogy hármasból négyesbe kéne váltani, s már le is esett a fordulatszámmér? mutatója.

Az ülések óriási fotelek könyöktámasszal - elöl és hátul, utazni benne olyan, mintha nagymama fülesfoteljéb?l bámulnánk a verandán, amint a kert tovaszalad. Mozi benne minden eltöltött perc.

Macskak?, fekv?rend?r, földút? Ugyanmár... 30 centis a patka? Szervízállás, vár fél perc, ?rhajó megemelkedik, már fenn is vagyok.

Cápa. Komótosan halad, figyelemre se méltatva a körülötte ficánkolókat, el?lnézetb?l gyönyör?en agresszív a tekintete, ledermetsz, ahogy belédfúrja sárgán fényl? sunyi négy szemét, és azért no, ha odalépek a nyugdíjas technikának, hörögve veti magát áldozata után.
Csak jót, csak nagyon jót tudok írni. Az tény, hogy folyamatosan gondozni kell - de azt is gyönyör?séggel és örömmel. De ezzel nagyrészünk így van, fussunk bármivel.

Egy barátom mondta: "egy id? után egyszer?en nem érzed jól magad, ha nem mentél vele aznap." Fél év után itt tartok...

- ablaktörl?motor (szénkefe cserélve)
- hátsó index (csatlakozók cserélve)
- teletankolva folyik a benzin (nem tankolom tele, javítás folyamatban)
- elszakadt ékszíj (gyorsan javítva)

Balázs Garázs

sk

Fenntartási költség (6) Évjárat 1973
Előző autója? de luxe Következő autója? azér´ valamikor lesz W123 is...
Verdikt (6.6/10)

Citroën Ds 1959