Autók » Citroën » C5 (2001-2004)

C5 2.2 HDI SX

Nem hittem volna -de a legjobb döntésem lett!

2 hónap alatt 2000Km-t tettem meg egy szintén "autófanatikus" barátommal autókeresés címszó alatt.
Voltunk Ausztriában, Szlovákiában és Lengyelországban - természetesen Mo-n is folyamatosan figyeltük a kínálatot és mentünk ha érdekeset találtunk. Sokszor már trélerrel de mindig üresen tértünk haza. Már majdnem feladtuk - pedig nem volt márka megkötés csak: dízel, kombi jó állapot és 2002 utáni - Max 1,3M-ig.
Végül 2011 novemberében egy nyíregyházi kereskedésben levitték egy ígéretes C5 árát abba a tartományba ami már nálam is szóba jöhetett. 1590.000-->1390.000Ft
Felhívtuk - lementünk és végre találtunk egy normális autót és kereskedőt.
Péntek este 20h-ra értünk oda!!! Bejött, kinyitott -kezünkbe adta a kulcsot (-10C) indítsátok ti Fiúk jeligével. Előtte csekkoltuk kézzel a motort (ráfagytunk) - majd izzítás nélkül röff. És járt mint az óramű. A 2.2Hdi -10-15C-ig izzítás nélkül kell hogy induljon!

Ezek után közölte, hogy hátul van egy kis műhely az iroda mellett álljunk be oda a világosba. Megtettük. Majd jött a következő döbbenet - miután azt is megbeszéltük, hogy van némi közünk az autókhoz: hozta a rétegmérőt, mutatta, hogy hol találjuk a szerszámokat és biztosított, hogy nézzük meg amit szeretnénk addig ő szervíroz egy kávét. Jééé -így is lehet???

Átnéztük - pici sárvédő "bele ködölésen" kívül törésmentes. Szép megkímélt utastér. Normális állapot. Látszott, hogy gondozott - szervizelt előélete volt. Szervizkönyv van -de az utolsó 3 év ugyanazzal a tollal van kitöltve.
Km óra 127000-et mutat. Muhaha! Azért itt bejön a képbe a magyar mentalitás: hülye magyar csak 150.000Km alatti dízelt vesz még ha az 7 éves batár kombi is - ami valószínűleg nem a családi óvoda jármű volt. :)
Így a piaci igényeknek megfelelően a fenti km-el került eladósorba.
Őszintén szólva - pont nem érdekelt: láttam már kb 10-20 C5 dízelt 170e km- 450e km futásteljesítményig. Ebben az autóban 190-220-nál nincs több.
De inkább 160-170e környékére saccolnám. Főleg, hogy még a full gyári futómű volt benne.
Ha már PSA dízel - akkor nem véletlenül ragaszkodtam a 2.2 Hdi-hez. Ez egy túlméretezett teherautó motor - ami ha az olajat megkapja: kimegy a világból. Egyedül szerelni rosszabb mint a 2,0Hdi-t meg néhány alkatrész drágább. Motorikusan max a turbo a gyengébb pont - főleg mert az emberek 90%-a nem tudja, hogy miként kell vigyázni egy turbo(diesel) autóra!

Szóval végül, 1,340E Ft-ért elhoztuk.

Olajcsere,szűrők, vezérlés, első-hátsó fék és egy vezérlő szelep (biztos ami biztos alapon)lett cserélve.
Valamint a hibáknál említett jelentéktelen apróságok - de ezek mind a vásárlás utáni 1-2 hónapban.
Azóta semmi csak az olaj+szűrők.
Fél év alatt beletettem több mint 20.000km-t és most már mondhatom: életem eddigi legjobb döntését hoztam meg.
Legyen szó külföldi üzleti útról, költöztetésről, családi nyaralásról - csúcs ez a kocsi. Akár a kényelme akár a kombi tágassága - pazar.

Konklúzió: Azt azért tudni kell, hogy a fenntartási költsége nem olyan mint egy Swift-é. 1600Kg Gyárilag 133Le és 314Nm - ez alá kell fék és futómű. Egy 290mm-féktárcsának van ára!!! Jó kocsi de vétel előtt itt is áll, hogy érdemes utána nézni a kiszemelt típusok alkatrész árainak.
Aki fillérekből akar "válságautózni" - az ne vegyen ilyet!!!

Adatok: Részecskeszűrő kiiktatva, Egr kiiktatva és motorvezérlő átírva.
Azóta csökkent 1L-el a fogyasztásom.
Most kb 160-170Le
Kb. 400Nm
Városban: 7,5-7,8L
Pályán 130-nél: 6,2-6,3L
Budapest-Miskolc régi hármason 90-110 között: 5,6-5,7L

Ha tolom neki +klíma és élvezem a ménest akkor sokba kerül a rendőrök jutaléka -amúgy: 8-8,5L

Az esetlegesen előforduló helyesírási hibák miatt ezúton is bocsánatot kérek - rosszalkodik a billentyűzetem + este van már nagyon. :D
Ha úgy alakul és lesz olyan, hogy megint elkap a bolondéria -akkor majd írok még.

- Hátsó tolatóradarhoz vezető kábel eltörött. - Fékpedál kapcsoló - Enyhe szivárgás az alsó munkahengernél 1500Ft-os gyári tömítés csere. - Enyhe hűtővíz szivárgás az előmelegítőnél - 3000Ft a régebbi öntött alu modell bontva ami nem tud szivárogni. - - Ezen kívül csak a fogyó-fogyó cuccok. - Fék és első stab pálcák.

Megbízható és korrekt C5 mágus a XVI. kerületben.Csak ajánlani tudom. Így nem merem az elérhetőségét kirakni, ha valakit érdekel keressen meg nyugodtan: info@wrcauto.hu

Citroen Pásztor XVII. ker Pesti út.Kedvesek - udvariasak de ennyi. Gondoltam beszaladok egy átvizsgálásra hátha van a kocsihoz szoftver frissítés amit csak márkaszervizben tudnak feltölteni.Hihetetlen kedvesség és udvariasság közepette kaptam egy 240.000Ft-os javítási ajánlatot. Jót mosolyogtam rajta - én is autós szakmabeli lennék vagy mi a szösz. Köszönöm az autó azóta is tökéletes.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2004
Megbízhatóság (9) Vezetett km 22000
Előző autója? Bravo 2007 (Diétás fekete párduc) Következő autója? C5 III 2,2Hdi majd az utolsó szériából 5-6 évesen
Verdikt (8.9/10)

Citroën C5 2001