Autók » Citroën » C3 (2002-2009)

C3 1.4 HDI Sx

Mosolyfakasztó kis Gömböc

3 hónapja vásároltuk els?sorban a feleségem részére, de megmondom ?szintén, hogy amióta megvan inkább én járok vele mintsem ? amib?l id?nként nem kis balhé is származik. Ha egyetlen szóval kellene megfogalmaznom az autót azt irnám, hogy egyszerüen tökéletes. A magyarországi utakra, figyelembe véve a jarm? fajlagos költségeit egyszerüen nincs más ésszerü tipus a piacon jelenleg. A kocsi méretei (csak elég beleülni és elmond magáról mindent) a dinamikus teljesitmény és az ehhez társuló tényleg már már hihetetlennek tün? fogyasztás (3.6-4.0 L/100km) mind mind olyan fontossági tényez?k egy autónál amivel kevés más tipus büszkélkedhet. Egyébként izig vérig tipikus "n?i autó". Az apró kis figyelmességek, mind pl. a bels? póttükör (akinek van gyereke tudja mennyire hasznos tud lenni) a lehajtható tálca (a kisebbik lányom kedvence f?leg a hosszabb utaknál) a külön zárható hátsó ajtók, sebesség figyel? hangjelzés mind azt az érzést kölcsönzik a tulajdonosnak, hogy ezt a tipust valóban embernek tervezték és ahogy emlitettem els?sorban kisgyermekes családoknak. Jó látni és érezni, hogy a mostani "érzelem mentes" és sivár gyakorlatilag egykaptafára készült autótipusok között még mindig a Citroen az a gyár ahol tényleg ismerik az "innovativ" szó jelentését.

Az elmúlt 10 évben csak amerikai autóim voltak. Jelenleg a els?(? a kisGömböc óta már kevésbé hiszem) autóm is az (300C). Érdekes módon az amerikai autót is ugyanazok húzzák le és fikázzák örökké akik már "álltak olyan ember mellett aki már majdnem vezetett egy ilyet" tipust. Sajnos kis hazánkban divat lett az el?itélet és ha bármilyen módon ki akarsz tünni a tömegb?l, legyen az izlés, autó vagy bármi más ez már elegend? indok arra, hogy beléd kössenek.

Na de vissza a C3-hoz. Az eddig megtett kb. 5.000 km tapasztalata dióhéjban. Ahogy emlitettem ideális mindazoknak akiknek fontos a kényelem, az alacsony üzembentartási költségek, mindamellet fontosnak érzik, hogy ez a küls?ben is megmutatkozzon biztan állithatom, hogy nem fognak csalódni az autóban.

Nekem spec. minden alkalommal mosolyt fakaszt az arcomra ha ránézek, egyszerüen ett?l kedvesebb formával még nem találkoztam (meg sem közeliti a VW Beetle-t). Örömmel ülök bele és bátran merek nekivágni a napi -adott esetben- többszáz kilóméteres útnak, mert egyetlen percre sem érzem, hogy idegen lennék a kocsiban. Még egy fontos dolog. Én úgy gondolom, hogy a C3 tipikusan az a "love it or hate it" szeretem-utálom kategoriájú autó ami er?sen megosztja az emberek véleményét. Ugyanezt érzem a saját autómmal is (persze abból egy kicsivel kevesebb szaladgál a magyar utakon):-)

Azoknak akik a Citroent ócsárolják javaslom, hogy vegyék a fáradságot és próbáljanak ki egyet hosszabb id?re (valamint a szemellenz?t se felejtsék el). Azoknak pedig akik céges autoként használva elégedetlenkednek javasolnám a BKV szolgáltatását. Szerintem sirva könyörögnék vissza bármelyik Citroen modellt (köztük a C3-t is bár ebb?l gondolom elég kevés szaladgál céges autóként).

Összegzésként: Soha rosszabb autóm ne legyen és öszintén örülök annak, hogy a családban tudhatok egy példányt ebb?l a tipusból!

- Szerencsére még ilyen jellegü tapasztalatom nincs és remélem, hogy egy jó darabig nem is lesz!

Fenntartási költség (10) Évjárat 2004
Előző autója? 300M, Concorde Következő autója? 300C