Autók » Citroën » Berlingo (2008)

Berlingo 1.4i

A család málhás szamara

A kocsit a család zászlós autójának vettük, 2009 januárjában azaz 1.5 évesen, 2.000.000 Ft-ért. Akkor 27.000 km volt benne. A kiválasztásnál szempont volt a tágas utastér, a nagy csomagtartó, és a variálhatóság, pakolhatóság, a viszonylagos olcsó fenntarthatóság, megbízhatóság. Ez egy 1.4i benzines Multispace. Se több, se kevesebb.
Én úgy gondolom, ha ezeket a szempontokat vesszük figyelembe, akkor 2-3 gyermekes, közepes keresetű családoknak nyugodt szívvel ajánlom. Mint minden autónál ennél is be kell tartani a szervizintervallumokat. Ha ezt betartjuk nem hagy cserben.
Az utastér egyszerű, puritán, de kényelmes. A motor teljesítménye hát finoman szólva nem túl nagy. Az 1.4-es motor ehhez a kasztnihoz a legalja méret. Nem egy versenyautó. Bár a motor kicsi, ha nem vigyázunk a fogyasztása nagy is lehet. Az üzemanyag tartály 55 literes. Ha 95-ös benzinnel, finoman hajtjuk azaz nem megyünk 3300-as fordulat fölé és nem megyünk 120 km/h-nál többet, akkor 7,6-7,8 l-rel megelégszik 100 km-enként. Ha nagy a lábunk, akkor akár 10 l is lehet a fogyasztás/ 100 km.
Amikor üdülni voltam Horvátországban, akkor kint (mert ott kb. ugyan olyan árban volt mint itt a 95-ös) tankoltam bele 100-as oktánszámú üzemanyagot, akkor megelégedett a kocsi 7,1 l-es átlagfogyasztással.
Hogy mennyire tágas a Berlingo csomagtere, azt a következő képp tudom illusztrálni: Mivel a családommal szívesen kempingezünk, így gyakran járunk nyáron Horvátországban 7-9 napra kempingezni. A családom 4 tagú, és mindig viszünk magunkkal egy sógornőt is bébiszitternek. Ha a hátsó ülés mögé berakom a térelválasztó hálót és a plafonig felpakolok, akkor az alábbi tárgyakat tudjuk magunkkal vinni az autóban:
- 1 db. csehszlovák gyártmányú nagyméretű sátor,
- 1 db. kisméretű un. iglo sátor,
- 1 db. 3 kg-os kempinggázpalack,
- 1 db. kétrészes kempinggáztűzhely,
- 5 db. hálózsák
- 2 db. kempingasztal melyek közül az egyikből 4 db. ülő alkalmatosság nyitható ki,
- 2 db. kempingszék,
- 4 párna,
- 4 pléd,
- alapvető szerszámok.
Hát nagyjából ennyi.
Ez a kocsi a mi málhás szamarunk.

- Vízpumpa:62.000 Km, termosztát: 71.000 Km, első féktárcsa+ fékbetét: 38.000 km, akku: 4. évben (vigyázat gyárilag gyenge akkuval szerelik azaz 45 Ah-s akksival. Rendkívül alulméretezett. - Bár nem romlott el, de kicseréltettem már a vezérműszíjat, a görgőket amikor a vízpumpát kicseréltettem. - Kb. 1 hete cseréltettem az ékszíjat is.

Linczmayer András Környe

Fenntartási költség (7) Évjárat 2007
Előző autója? partner Következő autója? Berlingo
Verdikt (7.4/10)

Citroën Berlingo 2008 (2008)