Autók » Citroën » Berlingo (1996-2007)

Berlingo Berlingo 1,6 Hdi Multispace

Csőrike, te kis gumifüstölő

2006 Augusztusában vettem át a drágaságot, az elmúlt 2 hónap tapasztalatából tudok csak említeni.

Tehát az állandóan kis problémával (értsd attól meg is áll) küszködő Tipót le kellett cserélni, mert minden egyes utazás előtt ott volt a kérdés hogy vajon kibírjuk-e leállás nélkül. Milyen legyen egy ifjú pár autója, aki családalapítás előtt áll, és szeret nagybevásárolni? Dobja magát, hogy egyterű. Mivel a pénzügyi lehetőségek korlátozottak, ezért maradtunk a haszonjárgányból családiasított gépeknél. Így jutottunk el a Berlingóhoz.

A gépezet szíve 1,6Hdi 90-Le teljesítménnyel. A motor nagyon kultúrált, hidegen kissé morgós, de igen hamar bemelegszik és utánna kellemesen dorombol. Dinamikus autózáshoz a mocit érdemes 1500 feletti fordulatszám fölött tartani, mivel alatta iszanyatos a turbólyuk. 1500-2500 között autózva városban 6 liter alatti átlagfogyasztás röhögve tartható (légkondival). Az utastérbe csak elvétve (agyonpörgetés, hideg motor) jön be a motor hangja. Elinduláskor finoman kell vele bánni, mivel egy kövérebb gázfröccs hatására egyből füstöli a gumikat. A váltó közepes: nem szereti a gyors váltásokat, nem egy japán pontosságú, de nem is olyan takony mint az F-Astráé.

Futómű: inkább kényelemre és nagy teherre van hangolva. A nagyobb kátyúkat hangos felütéssel jutalmazza, a kisebb úthibákat kivasalja, mint kamion a kölyökmacskát. Sportos kanyarvétel nem ajánlatos, mert nagyon bedől a magas kasztni. Érdekesség, hogy a szélérzékenysége azonos egy 30-40 cm-rel alacsonyabb személykocsiéval, tehát a tesztekben, mások által leírt "félrerak a szél egy sávval" cimű műsort nem tapasztaltam.

Beltér: puritán, lényegre törő berendezésekkel, pár imádnivaló aprósággal. Nekem nagyon bejön a kis légterelő lapát :-D A kárpítok, műanyagok strapásnak tűnnek, textúrázottságuk nem érezteti kopogós, olcsó mivoltukat. Talán a középkonzol fekete sima műanyag elemei megérdemelnek egy ezüst festést, mivel minden újlenyomat tisztán kivehető.

Kényelem: Hely jócskán van, 5 nagydarab ember kényelmesen elfér benne. Az ülések kissé puhák, de nem süppedősek - hiába a francia kényelem. A hátsó lábtér is tökéletes. Vásárláskor elsődleges szempont az volt, hogy magam mögé beférjek. (Pl.:A Xsara Picassoba nem fértem be, a térdem nyomta a vezetőülést.) Egyedüli negatívum a túlzottan hátratolt B oszlop, ami miatt a beszállás egy apró lyukon keresztül tőrténik. De ügyes technikával még az izületes, 70 éves embereknek sem okoz problémát. Tetszik, hogy szinte mindenhova pakolhatunk 1,5 - 2 literes üdítős üveget. A kesztyűtartó viszont kicsi, és nem hűthető. Elől villanyablakok - melyek lehúzva 70km/h felett dobhártyaszakadást okoznak -, hátsó oldalablakok csak kibuktathatóak, ezért kötelező darab a légkondi!

Csomagtér: 620 liter! Azt hiszem nem kell nagyon részletezni, hogy mekkora. Eddig még nem kellett egyetlen ülést sem előre dönteni, és átlagember - költözködést, teherszállítást kivéve - az életben nem fogja tenni. Asszem egy mélynyomóval nyugodtan leronthatom a befogadó képességet.

Apropó zene: jelenleg egy Sony fejegységről megy egy 2 utas 16,5cm-es komponens szett. A hangzás kis hangerőn minőségi, de nagyobb basszusnál kegyetlenül rezonál a műanyag ajtótakaró. Aki zenét akar bele tenni, négy csatonát szánjon a középtől felfele, és egy nagy mélyládát! Hatalmas nagy teret kell behangosítani, kb 3,5 köbmétert!

Na asszem ennyi elég is lesz egyszerre!

- Eddig semmi, csúnya is lett volna 2 hónaposan

Citroen Eger

Jól dolgoznak, bár kissé időigényes (riasztó, hangtechnika beszerelés)

Fenntartási költség (8) Évjárat 2006
Előző autója? Tipo 1,4 ie cat 1989 Következő autója? még nincs eldöntve
Verdikt (8.1/10)

Citroën Berlingo 1996 (1996 - 2007)