Autók » Chevrolet Usa » Lumina Apv (1989-1996)

Lumina Apv 3,1 APV

Kényelmes családi autó

Üdvözlöm a kedves Olvasót!

Nekünk volt régebben, 1995-96-ban egy Luminánk és azóta érdekelt a típus.
2008-ban Nekem is sikerült hozzájutnom olcsón (közepes áron) egy igen megkímélt állapotú Chevrolet Lumina APV gépkocsihoz.
Ez az autó egy kanadai verzió és már a Pontiac Bonneville-től örökölt eleje van. Az 1994-től gyártott Lumina APV már ezzel az új lámpákkal és indexekkel volt gyártva és le is rövidítették az elejét 76 milliméterrel.
A Lumina APV főbb elemeiben teljesen megegyezik a Pontiac Trans Sport és az Oldsmobile Silhouette-tel, inkább csak kárpitozásban és felszereltségben van különbség.
Általában rossz adatok vannak megadva a lóerőt tekintve a használtautó piacon, de az Interneten minden pontosan megtalálható.
Érdemes vásárlás előtt megtudni az alvázszámot (VIN, az ablakban van), mert van egy oldal (www.compnine.com), ahol ha beírjuk a VIN számot, akkor pontos információt kapunk a kocsinkról, így elkerülhetőek a félreértések vagy kiderülhetnek utólagos változtatások. Megnéztem a sajátomat és megelégedésemre teljesen megfelel a felsoroltaknak. Innen tudtam meg a pontos gyártási évet, hónapot és napot is, ami például nem volt jó a forgalmiban.
Néhány adatot szeretnék tisztázni három típusról, mert a vásárláskor igen eltérő adatokat láttam itthon. A forrásom a CHILTON gépkönyv.

A 3,1 literes (1990-1995.) V6-os motor teljesítménye 120 LE (89kW)/4400-as fordulaton és a nyomatéka 237Nm/2200-as fordulaton.
A 3,4 literes (1996.) V6-os, az 180 LE (134kW)/5200-as fordulaton és a nyomatéka 278Nm/4000-es fordulaton.
A 3,8 literes (1992-1995.) V6-os, az 165-170 LE (123-127kW)/4300-as fordulaton és a nyomatéka 305Nm/3200-as fordulaton.
Két féle váltóval szerelték. Volt egy 3 sebességes (3T40 – 125THM) és egy 4 sebességes váltó (4T60E) és különböző végáttételek, úgynevezett FINAL DRIVE-ok.
Ha valakit részletesebben is érdekelnek az adatok, akkor az Interneten ez is fent van.
Létezik egy európai 2,3 literes modell is kézi váltóval.

Az én Luminám 3,1 literes motorral és 3 sebességes váltóval van szerelve, kanadai verzió.
Vásárláskor 238,000 kilométer volt benne. Szerintem én már a negyedik tulajdonosa vagyok.
Az autó fél évesen került be az országba.
Az előző tulaj szerencsémre rendszeresen karbantartotta, de így is sok minden ki lett cserélve az első évben miután hozzám került. Jelenleg teljesen gyári állapotú az autóm és ezt igyekszem megtartani.
A kezdeti javításokat felsorolom árakkal együtt (kimásolva a saját jegyzeteimből):

-Hátsó fékdob 12000/26000;fékpofa 24215; hátsó munkahenger 11600/23200; gyertya 1300/7800; légszűrő 3150; féltengely szimering 8400; olajszűrő 2000; olaj 15200; AV szett 6500 (automataváltó olajszűrő szett); ATF5 15000 (automataváltó olaj); leeresztő cső 3400; fékolaj 1800; és elektromos javítások (belső világítás, immobiliezer kikötése, hosszúfény kapcsoló javítása, lámpa állítás, stb); munkadíj 90000 – 226,665.-

-Bal belső kormányösszekötő gömbfej és rúd csere, első futómű állítás, kartelgáz elvezető csővég csere, munkadíj – 22,500.-

Ezeken kívül voltak kisebb elektromos és mechanikai javítások, amik egy részét saját magam megoldottam. Amióta megvan az első nagyobb szervizeken kívül csak a szokásos olaj és kopó alkatrészek cseréje volt, teljesen megbízhatóan működik. A bontókban mindent megtaláltam hozzá amire szükségem volt, ilyen például a gyári lemezfelnik a téli gumikhoz, dísztárcsák, kilincs, kárpit stb.
Az autóm fogyasztás normálisan vezetve (nincs padlógáz) városban 13-14 liter/100 km, pályán 11 liter/100 km körül mozog.
A gyári adat a 3,1 literesre, amit soha nem tudtam elérni, az városban 12,5 liter/100 km és városon kívül 10,06 liter/100 km. Természetesen ez egy 0 kilométeres autóval mérve.
Nagyon kényelmes az első két ülése, de a hátsók inkább gyerekekre vannak méretezve, kicsit alacsony az ülés magassága. Ha kiveszem az öt hátsó ülést, akkor közel 3 m3 a raktér. 2 méter hosszú tárgynál be lehet csukni a hátsó ajtót. A hátsó ülések könnyen kivehetőek, könnyűek és jól variálhatóak az igényeknek, de nem forgathatóak.
Az autó külső borítása műanyag, így attól nem kell félni, hogy idővel elfogy, de az alját már kellett javítani.
Sajnálom, hogy nem gyártanak hasonló autókat manapság, így a legfiatalabb ezekből 15 éves.
Bár tudomásom szerint a Pontiac 1997-ig gyártotta ezzel a kasznival.
Aki teheti, annak érdemes kintről behozni fillérekért egy tartalék autót és abból csipegetni.
A Lumina APV / Trans Sport / Silhouette utódja 1996-tól itthon az Opel Sintra volt. Természetesen a Chevrolet a Pontiac és az Oldsmobile is gyártotta azonos karosszériával, de különböző felszereltséggel a Sintra fazont.
Remélem, tudtam segíteni.

- Szokásos kopó alkatrészek, de bővebben az írásomban.

Gyürki és Társa Kft. Amerikai Autók szakszervize nagyobb problémák esetén. Nagyon tiszta műhely.

AAA Autoservice Kft. Itt egy régi barátom dolgozik, ide csak kisebb dolgokkal vittem az autót.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1994
Előző autója? Mercedes-Benz D310 és Ford escort 1,6L Következő autója? Kisebb dízel kombi
Verdikt (7.4/10)

Chevrolet Usa Lumina Apv 1989