Kellemes meglepetés
Először is tegyük a helyére: tengelytáv és nyomtáv alapján (meg ami az alvázat illeti) a Ford Focus, Skoda Octavia, Renault Mégane a vetélytársai. Csomagtérben kicsit szűkebb, utastérben kicsit bővebb. Aki Opel Vectrával és hasonló kocsikkal veti össze, az legalább egy fél kategóriát téved. Egy biztos, a külső méretei alapján a többi közlekedőtől megkapja azt a tiszteletet, amit egy Swift sajnálatosan nem.
A drágának nem nevezhető járgány viharos tempóban veszít az értékéből, így befektetésnek nem ideális, viszont 2 évesen nevetséges áron lehet hozzájutni, így én is ezt a megoldást választottam. Még volt rá 1 év garancia, nem kockáztattam tehát nagyot, szükség is volt rá 2 apró, de makacs probléma miatt, amelyek azért végül megoldódtak.
Sokan írták, hogy magas a fogyasztás, még az előző tulaj is panaszkodott (9-11 liter), de gondoltam, ez még pénzügyileg menedzselhető. Végül nem igazolódott be a rossz hír, nálam 7-8,5 között alakul. Igaz, nem vezetek idegbeteg módjára:) A vásárlás utáni "biztonsági olajcsere" során egy minőségi 5w-40-es olajat kapott a kocsi és 4 pólusú gyertyákat, a szakszerviz valamilyen firmware frissítést is végzett, talán ez is közrejátszott a csökkenésben.
Sokan írtak olyat is, hogy nem elég a teljesítmény. Szerény véleményem, hogy ebben a kategóriában ez a teljesítmény épp elég: soha nem kellett 5. fokozatból visszavennem emelkedőn a gyorsulás kedvéért, az M7 budaörsi szakaszán könnyedén lódult meg 100-ról 140-re hegymenetben, alig párszáz méter alatt. A végsebességről nem tudok nyilatkozni, nem volt alkalmam letesztelni, gondolom a saját órája szerint 190 fölött lenne. A konkurencia sem nagyon tud többet. Alacsony fordulaton (1000/perc) viszont valóban kissé szerény nyomaték áll rendelkezésre, főleg a hasonló teljesítmény kategóriájú (100-120 LE) dízelekhez képest - persze lovat ne hasonlítsunk tehénhez.
A belső térkínálat fejedelmi, a hátsó ülésen utazók számára szinte értelmetlenül nagy a lábtér, tároló rekeszből is bőven van elég. A kidolgozás összességében jónak mondható, noha a látvány egyébként nem épp luxuskategóriás. A 4 ajtós kivitelben a csomagtartó a gyenge pont. Egyrész a konkurencia többet tud (akár 100 literrel), másrészt a nyílás mérete elszomorítóan kicsi (50 cm), nagyobb objektumokat ne akarjunk a kocsiba tuszkolni. A kényelem oldaláról 2 kritika fogalmazódhat meg: szokatlanul alacsony az üléspozíció (ami az anyósülés esetében fix magasság), az oldaltartás talán lehetne jobb - bár normál használat mellett nincs nagy jelentősége.
Kicsit kiszúrás jellege van a beépített Blaupunkt rádiónak: gyakorlatilag nem cserélhető a multikormány miatt. MP3 nincs, USB csatlakozó nincs, Bluetooth nincs, a hátsó szélvédőbe integrált antenna a "mélygarázs teszten" fél emelettel rosszabbul teljesít, mint a tetőantennák, a hangszórók minősége némi kívánnivalót hagy maga után, a mélyhang kiemelés gombja dísznek van (csak lekérdezésre alkalmas, kapcsolásra nem). Beletörődtem, hogy ez a helyzet, együtt lehet vele élni, de picit hiányzik a régi rádióm.
Még egy utolsó kritikai megjegyzés: a gyári hankook gumi hihetetlenül zajos és botrányosan rossz az egyenestartása. A téligumi után kifejezetten kontrasztos élmény. Nincs kizárva, hogy egy nap elszánom magam a cserére, noha a profilmélység még legalább 25-30 ezer km-ig nem indokolná.
Összességében hozza a kocsi azt a szintet, amit én ettől a kategóriától elvárok, árban pedig egyértelműen verhetetlen. Mint elégedett vevő, nem tartom kizártnak, hogy 2 év múlva az addigra öregecskedő Lacettimet egy szinte még új, dízelmotoros, platinum felszereltségű SW-re cserélem. Kifutó modell, de 2011-ben még beérem a 2009-es évjárattal /az eredeti ár feléért:)/.
- Nálam semmi, de a korábbi rejtélyes hibák (különféle aggasztó nyikorgások a kormány és a fák tájékáról) garanciális javíttatása hónapokig tartott.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2006 |
Megbízhatóság | (8) | Vezetett km | 12000 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Egy jól felszerelt, tágas, jól pakolható, tdi motoros jószág |
Verdikt | (7.2/10) |