Autók » BMW » 3 (E46) (1998-2005)

3 (E46) 316i

Elnyűhetetlen német precizitás

Közel 1 év keresés után bukkantam rá: 2003-as, magyarországi, első tulaj, végig márkaszervízben szervízelt, vezetett szervízkönyv, lekérhető szervíztörténet, 1.45 millió. Már amikor felhívtam a tulajt, mondtam, hogy ha igaz, amit írt, nincs alku, ennyiért viszem. Amennyi szutyok bontószökevény BMW-t láttam egy év alatt, az meggyőzött, hogy ha egyszer belefutok egy hasonlóba, azon nem szabad gondolkozni, azonnal vinni kell.

4 hónap alatt 17.000 km ment bele, a már vásárláskor is ismert hibákon kívül (lambdaszonda, hátsó lengéscsillapító - ebből 170.000 km-nél még a gyári volt benne!!!) semmi gond nem volt volt vele. Sokan panaszkodnak, hogy nem egy erőmű 115 lóerővel. Én csak autópályán használom, naponta kb. 130 km-t vezetek, és a 130-140-es átlagtempót simán, a legkisebb erőlködés nélkül hozza, nekem ennél több nem kell. Igaz, városban a pirosnál, ha leállnék versenyezni, a Suzuki állva hagyna. Utána viszont 50-es körül utólérem, és nekem 200 felett van a vége. Nem egy kimondottan városi autó, sokkal jobban fekszik neki az autópálya.

Ez még a sima elnyűhetetlen 1.6-os szivóbenzin motor (N40B16). Egyszerű, mint a faék, nem sok minden van, ami elromolhat rajta, nincs benne pl. a hírhedt Valvetronik sem. Ennek az ára a 7-8 liter közti fogyasztás autópályán gumi, sebesség és légkondi függvényében. 6,9 volt a legalacsonyabb, de akkor tényleg tojással a pedál alatt vezettem, igaz 8 fölé sem sikerült még menni, akárhogy nyomtam neki.

És hogy megérte-e? Eddig egyértelműen IGEN! A vásárlás utáni szervízeket is számolva a eddig legolcsóbb új autónak is kevesebb, mint a felébe került, és van egy olyan autóm, ami minőségben és vezetési élményben is simán veri az alsó-közép kategóriás új autókat. És az értékvesztése is jóval kisebb, mint bármelyik új autónak. A jövő? A jelenlegi tervek szerint kb. 200.000 km biztosan bele fog a menni, aztán meglátjuk.

UPDATE 2014.07.22:
Áprilisben volt egy kis gubanc a motorvezérléssel, én csak arra figyeltem fel, hogy 1500 alatti fordulaton fura hangot ad. A Leiernél Győrben azt mondták, nincs vele gond. Miután nem nyugtattak meg, elvittem Sopronban is egy szakszervízbe, ott már hang alapján mondták mi a gond. Mondták, hogy ha nem akarom kockáztatni, hogy leugrik a lánc, és és átrendezi a motorteret, akkor inkább hagyjam is ott. Jó marék fém és műanyag alkatrészt halásztak ki az olajból, amikor szétszedték. Nagyon gáz, hogy ezt egy hivatalos márkaszervízben nem vették észre. Azóta jól megy, nincs vele gond.

- Lambdaszonda csere hivatalos BMW márkaszervízben: 75.000 Ft - Hátsó lengéscsillapító és toronycsapágy csere hivatalos BMW márkaszervízben: 145.000 Ft - Olajfolyás javítás hivatalos BMW márkaszervízben: 33.000 Ft - Motorvezérlés javítás nem-hivatalos BMW szakszervízben: 310.000 Ft -

Leier BMW, Győr (http://www.bmw-leierauto.hu/)Nagyot csalódtam bennük, alap hibákat nem vettek észre, pl. hogy ugrik a vezérlés...

BMW Ármin, SopronA győri Leier után váltottam, eddig meg vagyok elégedve velük, nem hivatalos márkaszervíz, de olcsóbbak és láthatóan jobban is értenek hozzá, ráadásul ők is gyári BMW alkatrészekkel dolgoznak.

Fenntartási költség (7) Évjárat 2003
Előző autója? SX4 Következő autója? BMW 318d vagy 320d
Verdikt (7.8/10)

BMW 3 (E46) 1998 (2005 - 2005)