A vezetés élménye - megtanuljuk az autószerelő szakmát
Mindent el lehet mondani róla, csak egyet nem, hogy gazdaságos, de szerintem megéri.
a nálam lévő autóban óra szerint 90e km-rel kevesebb van, de egy jó szerelő a vásárálnál felvilágosított a valós km-ről és a várható problémákról, javtásokról.
fontos, hogy az autó karambolmentes legyen, és az ember ha dizel autót vesz, mivel annak leleke van tudja is azt használni ( hidegen csak 2 ezerig pörgetni, autopályás használat után visszahűteni, városban nem huzatni), akkor az autó élettartama megsokszorozódhat.
az általam és korábban cserélt alaktrészeket a szerviz amúgy is megadott kilométernél kötelező jelleggel cseréli, igy azok véleményem szerint nem tekinthetőek rendkívüli szervíznek.
alaktrészen nem érdmes spórolni csak a gyári, vagy gyári beszállítói alktrészt érdmes belerakni, meghálálja.
a szervizekenél érdmes több helyen is utánnajárni, mert vannak difrenceiák, bár a gyári szervizek az utobbi években jelentősen csökkentették az alkatrész áraikat (VW szervize drágább volt...), óradíjuk pedig a hasonló prémium márkákkal egy szintet ér el.
olajcserénél pl a mahle szürők egyéb helyről fél áron szerezhetőek be, amik természetesen megegyeznek a gyárilag belerakottakkal, illetőleg a castrol LL04es olajért sem kell feltétlenül 7,5e ftot fizetni ha fél ár alatt házhoz is hozzák.
az autó még mindig nem füstöl, az olajat ( csak castrol) nem eszi, ellenben más hasonló adottságú autokkal.
a fogyasztás:
közút:90-110km/h 4.5L
város: 7-8L
autopálya: 150-170km/h 6,5-7,5L
vegyes használat: 6,2L
- ezeket csináltam én:
- lengéscsillapítok (kayaba 4 db ~100e)
- első toronyszilentek (sachs 2*6e)
- fékrárcsa, fékbetétek (csak gyárit ~100e)
- jobb első üléselfoglaltság érzékelő (25e)
- jobb első övfeszítő (25e)
- inditómotor szénekeféinek cseréje (5e)
- összes szíj, feszítő és görgő cseréje (~60e)
- kormánymű javitás (25e)
- első hátsó futomű javítás, szilnetek cseréje (50e)
- amiket a korábbi tulaj csinált:
- levegőtömegmérő csere
- vízpumpa csere
- kipufogorendszer csere
Nt Autó- jó szakemberek, de azonnal cserélnének mindent.....
Schneider BMW Szakszervíz Pécs- a rossz híre miatt is elővigyázatoságal áll az autó melett az ember, bár a legendákból még nem tapasztaltam semmit.
magánszemély
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 1999 |