Autók » BMW » 3 (E36) (1990-2000)

3 (E36) 320i sedan

Az utolsó BMW-k,amibe talán még van vas.

A cím nem feltétlen takarja a nézetemet,de a határomon még belül van.Félig meddig ez egy elfogult írás lesz,mert nem ez az első BMW-m.Volt előtte egy Golf 4,az előtt egy e21 323i cápa.Ezt azért írom,hogy aki olvassa nagyjából képbe legyen,hogy is viszonyulok a BMW-hez.Halkan megjegyzem a cápa meg van még mindig és meg is lesz,míg élek.

Szóval 96-os szedán.Gyárit kerestem és 25i-28i szerepelt elsősorban a listán.Kotvány tuning szarok szóba sem jöhettek.Napi autónak lesz,megbízható,lehet rajta ez az,de ízlésesen.Nem találtam ezeknek megfelelő nagyobb motorosat.
Lett helyette ez.2liter 24v M52 motorkód,sima vanos. Full gyári autó.A lökszi és a küszöb is szürke.Belseje szintén.Nincs vágva,kötözve,hegesztve,tákolva.A motorja porszáraz ,alul felül.Csövek voltak már cserélve,de minden szigorúan originál teile.Nincs móker szigszallag,tömítőpaszta,stb.A motor jó erőben van,próbáltam másikat,lomha volt ehhez képest.Ebben valós a km,a volt szervizes megerősítette.Valamiért hittem neki.Pedig fáztam már rá szerelővel,nem kicsit.
Az autó állapota hűen tükrözte véleményét.Van hibája,mert ez egy 16 éves autó,tudom mit vettem,nem is alkudtam,mégis engedtek belőle.630-ra tartották,az üa költségemet,egy 10-est elengedett az eladó.Van ilyen is.
A pár hiba ami inkább esztétikai,mintsem műszaki jellegű.
Az ajtókárpitok,ahol a szövetbetét van lazák kicsit,és kopottak a könyököléstől.Kisboard pixelhibás (melyik nem).Váltónál a szimering ereszt,a rudazatnál.Jobbos első sárvédő csere,szita az alja,ahol megáll benne a sár a küszöb felett.Konstrukciós hiba inkább,de ha időnként kivesszük a betétet és kiveretjük ez is sokáig húzható.
A festése nem túl rózsás (dunkelblau) több helyen karcos,erre nem igazán figyeltek,vagy mosóban mosatták.Nem szembetűnő,de látszik.Nem volt törve,a 2 hátsó ajtó úgy nyílik mint az új.Motor és csomagtér-telók hibátlanok.Kéderek jók,nem lógnak,nincsenek kirepedve,szakadva.
Pár pörsenés van a kocsin,ajtók,sárvédő ívek,tipikus helyek.

Futóműve tipikus BMW-s.Tart ha kell,amúgy meg csak suhan.Nálam ez változni fog,szeretem ha feszesebb,a telók már így lesznek megválasztva.Semmi nem lóg,nem ropog,nem csattog.

Fogyasztás:Városban télen simán megvan a 11-12.Hozzáteszem bemelegedni sincs ideje.Próbálom nem is sokat használni.Országút:7,5-8 liter 90km/h-nál.
De 130-nál sem eszik be 9nél többet.

Felszereltség:ABS,kipörgésgátló(kapcsolható),2 el.ablak,tempomat (imádom),digit klíma.

Aki egy viszonylag megbízható autót akar,jó választás lehet,de ajánlatos körülnézni tüzetesebben,mert sok a retek.Nem fiatal kocsik,a kor a kasznin megjelenik,csak valaki törődik vele,hosszútávra tervez,valaki nem.Ez igaz úgy egyébként az egész autóra.A hely kicsit szűkösebb lehet magasabb,erősebb testalkatú embernek elől ugyan úgy ,mint hátul.Kényelmesnek kényelmes.Tartanak az ülések.Halk autó,a sorhat hangja 4000-től tör elő,diszkrét módon.Nem egy versenyautó,de 7köznapokra ideális lehet.Nekem elég.Meglepően nyomatékos számomra a többi ítélet ellenére.Röviden ennyi.Akinek ez elég volt,ne olvassa tovább.Jó volt a Golf is.Elvitt A-B-be,de valami hiányzott belőle.

Akkor egy kis ömlengés.
Jó vezetni,jó beleülni.Aki vezetett már BMW-t tudja miről beszélek.Mintha hazaértem volna,amikor megvettem.A kislányom (3éves volt) azt mondta a próbaút alatt kb 300m megtétele után:-Apa ez nekem tetszik,ezzel menjünk haza...Volt más választásom??? :)))))

A nejem is szereti.Halk,csendes,megy ha kell.Többször kellett szólnom,hogy sietünk -e, mert nem nézte az órát...Fogyasztás?Leszarom.Élvezet vezetni.
Mióta megvan csak az olajakat,szűrőket cseréltem,meg a klímát töltettem fel,bár nagyon ritkán használom.Kapott az autó 4db 8x16-os kerekeket alacsony et-vel,meg rá 205/45 gumikat.Így most olyan BMW-s :D.

Véleményem szerint télen a hátsó hajtás semmivel sem rosszabb,mint az első,sőt.Kipörgésgátlóval meg aztán no para.Még a gázt is elveszi a szemét :).Ebben érzem az utat,tudom mit csinál a kerék,nem érzem azt,mint a golfba,mintha taknyon vezetnék,meg takony lenne minden,mi a kormány és a kerék közt van. Az utastérben minden kézre esik,olyan természetes.Ültem és vezettem 2006 Ford Focust...hát sosem kellene,még ingyé sem.Semmi nem állt kézre.

Sikerült egy jó állapotú példányt kifognom,úgy érzem,ráadásul egy korrekt eladótól.Alá is tudtam nézni,mikor vettem,volt aknája, ő kérdezte:megnézem az alját,mert azt is lehet ha kell.Nem volt mit takargatnia,és eladni akarta nem árulni.
Egyenlőre marad.Nem tervezek mást venni.Kis odafigyeléssel fenntartható az állapota.Ennyi.A kopó alkatrészeket meg direkt nem írtam.Az úgy is elkerülhetetlen.Csak valaki nem várja meg,inkább eladja,azt kihoz a szalonból egy másikat.Tegye.Én vezetni szeretek,nem autókázni.

Az alkatrész meg minden autóhoz kb egy árban van.A kínai,olasz mocskok olcsók,a minőségibb alkatrész drágább,de jobb.

Jó kis autó,nem lesz más egyenlőre.Ha igen akkor szintén BMW,talán egy e60 pár év múlva,mert a fiamnak nagyon tetszik :).

- Szervószivattyút meg kellene nézetni,mert szerintem nem nyom eleget,nehezebb tekerni a kormányt,mint egy ugyan ilyen autóban,hátsó szilent az alsó lengőkarban jobb oldalt alul,mert összerohadt.Szilent Lemförder 4600ft az excenteres csavar+anya:2500 ft (ez csak gyáriban van). - Komplett lengéscsillapító csere kellene még.Ez meg 10000/db tól határ a csillagos ég.Kinek mire van igénye.

Csak olyan helyre hordom,akiben megbízok.Itt helyben van egy srác,ővele csináltatom a nagyobb melókat,amit meg tudok csinálni azt pedig én magam.

Nem hordom trógerekhez.3 mondatból leszűröm,ki vágja és ki nem.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1996
Előző autója? Golf 4 Következő autója? e60
Verdikt (6.8/10)

BMW 3 (E36) 1990 (1994 - 2000)