Kényelmes, de unalmas nehézbombázó
Még megvolt az Leon 1.8T-m mikor megvettem a ’96-os A8-at.
Jégkáros volt, de csak mosás után lehetett látni alig észrevehet?en, így kicsit olcsóbban adták. El?tte nagyon sokat megnéztem és mindegyik bels? tere iszonyatosan le volt lakva, annyira igénytelenül, hogy el sem hittem. Ez szinte hibátlan volt és minden m?ködött az akkor lehetséges összes extra benne volt. Már csak a beépített sz.pógép és m?p.na hiányzott bel?le.
Leny?gözött a rengeteg kényelmi felszerelés, nyáron jól jött a solar-tet?, télen az állóf?tésnek hála mindig meleg kocsiba szálltam, ha nem garázsban parkoltam.
El?ször nem igazán találtam a helyem, nehezen tudtam beállítani a megfelel? üléspozíciót, de utána már kényelmes volt.
A motornak gyönyör? gurgulázó „vényóc” hangja volt és a 300Le-vel ment, mint a vaddisznó, de városban kicsit lusta a tiptronic váltóval, nem igazán lehetett ugrálni vele, de ez a kocsi nem is arra való.
F?leg autópályán érezte magát elemében, hang nélkül suhant 200-al.
A vezetési stílusom teljesen megváltozott, nem siettem, sokkal türelmesebb lettem, mindig átengedtem a gyalogosokat, a stressz kiszorult az életemb?l.
A futóm?ve túl lágy volt, bár sokan arra panaszkodnak, hogy nagyon feszes. Nem tudom… nekem nagyon billeg?snek tünt, pedig vadi új gyári gátlókat kapott. A fék sem tetszett igazán, nem harapott úgy, ahogy kellett volna, ráadásul ami az agyamra ment, hogy folyamatosan csikorgott, akármilyen betétet is raktak bele, szörny?!!! Egy ilyen autóval úgy megállni a pirosban, hogy közben a villamosmegállóban lév? emberek sikoltoznak, mert bántja a fülüket a hang… legszívesebben elbújtam volna.
A quattro hajtás nagyon bejött, azóta csak „négykerekes” autó kell! Teljesen mindegy volt mekkora a hó, nem okozott gondot az elindulás vagy a kanyarodás.
Az utastérben csend uralkodott, semmi nem zörgött, lötyögött, ezt az autót összerakták ahogy kell.
Ami még nem tetszett az a gyári Bose hifi. Azt hittem azért komolyabb, és nem hiszem, hogy pont ebben volt valami gond vele, mert a következ? Audimban is Bose volt/van és abba is ugyan olyan szarul szólt. Szóval a komplett hifit kicseréltettem, egy épített rendszerre.
Szervizbe nem s?r?n jártam, nem tudom ki használta el?ttem, de olyan jó m?szaki állapotban volt, hogy a szerel?k csodájára jártak.
Fogyasztásról kár beszélni, aki ilyet vesz ne nézze. Az enyém 14 és 20 liter között fogyasztott városban lábtól függ?en, autópályán 11 liternél nem tudtam lejjebb vinni.
Összességében meg voltam elégedve vele, de nagyon hamar meguntam, mert annyira kényelmes és semmilyen volt, mintha egy burokban lettem volna, minden küls? inger teljesen kizárva. Beleül az ember és csak nyomja a gázt meg tekeri a kormányt… ez egy id? után nem jött be. Bár haverom felt?n?en s?r?n kérte kölcsön (vajon miért?) :-).
Egyszer mikor barátn?mnél parkoltam este villanásokra lettem figyelmes. Kinéztem az ablakon és látom két csávó a kocsin könyökölve fényképezi egymást. LOL!!!
Aztán kapóra jött, mikor tavasszal egy autós nem látott a fától… Szegény A8 teljesen leamortizálódott. Meg sem éreztem az ütközést, szegény Skodát vagy öt métert toltam keresztben és kidöntött még egy oszlopot is. A roncsot jól el tudtam adni, pont még id?ben, mert utána iszonyatosan leestek az árak.
Nem sajnáltam, barátn?m azért megsiratta.
- Mikor megvettem mindent megcsináltattam rajta ami nem volt annyira vészes:
- Szokásos vezérlés csere ami ilyenkor ugye kötelez?.
- Két leng?kar elöl.
- Két hátsó gátló.
- Olajgomba csere (ki szokta l?ni, ezért inkább kicseréltettem).
- Termosztátot kicserélték hamár szét volt szedve, nehogy kés?bb gond legyen vele.
- Kapott új fékbetéteket, és új xenon izzókat.
- A h?t?ventillátor viszkókuplungjának cseréje, már haldoklott.
- Egyszer hagyott ott az autó, mikor az AC megadta magát (tipushiba).
Egy korrekt csapat akik értenek hozzá és ismerik a tipust. Nem sok ilyen van.
Fenntartási költség | (3) | Évjárat | 1996 |
Előző autója? | Leon 1.8T | Következő autója? | Audi S4 2.7T |