Autók » Audi » A5 Sportback (2009)

A5 Sportback 3.0 TDI

A BMW büntető

A formaterv:

Kilóg a forgalomból, mégsem harsány. Sportos, mégis elegáns; tiszteletet parancsol, mégse agresszív; coupészerű, mégis praktikus. Bárhol meg lehet vele jelenni: lakodalom, keresztelő, temetés, talán egyedül egy 3-as BMW találkozón nem lenne szerencsés...

A beltér:

A kezelőszervek kialakítása és elhelyezése nincs túlbonyolítva, és igen ergonomikus. Bár még bőven van feljebb a modellpalettán, az embernek még sincs hiányérzete. Az ülésben nagy távolságok után sem fárad el az ember, bár a szélzaj 160kmh felett zavaróvá válhat.

Teljesítmény:

3.0 TDI V6 - 240LE / 500Nm. Ideális nagy távolságú (400km<) és sebességű (160kmh<) utazáshoz. Igazán elemében az autópályán van, de ha meg kell büntetni egy kekec boyracert v tolakodó 3-as BMW-t, szintén lehet rá számítani. Nagyon nagy teljesítményű autókkal találkozva előáll a "ne birkózz disznóval" szituáció, ahol mi vagyunk a disznó, aki még élvezi is;)
Van benne egyfajta "dieselmozdonyos" érzes, ami merőben más, mint benzineseknél: szunnyadó erő, amit csak indokolt esetben érdemes felébreszteni. Az üzemanyagköltsége fordított arányban áll a teljesítményével. Nem egy kehesebb benzines többet fogyaszt, drágábban.

Sebességváltó:

7 sebességes, dupla-kuplungos. Ha siet az ember, minden szituációban megtalálja a legnagyobb nyomatékot nyújtó fordulatszámot, ugyanakkor cirkálás közben az alacsony fogyasztásra törekszik. Tökéletesen össze lehet vele szokni, kézi váltásra nincs szükség, mivel nagyon jól olvas a gázpedál állásából.

Kezelhetőség/úttartás:

Hosszan, egyenesen szeret menni, de a kanyargós, dimbes-dombos országutakon is úgy megy, mintha gumikötéllel húznák. A szellemes kialakítású Torsen-differenciál miatt kanyarodás közben tíz körömmel kapaszkodik a kívánt irányba. Esőben, hóban stabilitásával világbajnok. Az adaptív tempomat nem egyszer óvott meg balesetttől, nagy sebességnél, v éppen sűrű forgalomban nagy segítség.
A kilátást meg kell szokni, mivel az jobbra (pl. jobbkezes kereszteződések) valamelyest korlátozott (kicsi ablakok, nagy visszapillantó). Az oldalablakok ferde 'alapvonala' miatt a párhuzamos parkolást újra meg kell tanulni, mivel nincs mihez viszonyítani. Az orrát nem szabad belógatni parkolás közben, mert könnyen fennakadhat.

Praktikum:

Mindössze 4 személyes, hátul ülve pedig kevés fejtért nyújt. Ez az ára a formatervnek. A csomagtartó tágas, a kombikhoz mérve alacsony voltát még nem éreztem hátránynak.

- Katalizátor - szenzor - kb 120 Euro

Svájc - AMAGTöbb napon át, több ezer eurós költséggel szereltek (szerencsére garanciára) egy olyan hibát, amit végül egy piszlicsáré, 120 eurós drót kicserélese oldott meg - miután elhoztam tőlük a verdát...

Németország - MagánA fent említett hiba gyors megoldása - 120 Euro

Fenntartási költség (8) Évjárat 2010
Megbízhatóság (7) Vezetett km 52000
Előző autója? Almera Következő autója? Nem tudom még
Verdikt (8.1/10)

Audi A5 Sportback 2009 (2010 - 2011)