Autók » Audi » A4 (2008-2012)

A4 2.0 TDI

kellemes munkatárstárs

2008 májusban cseréltem le a korábbi Audimat az új A 4-re. Céges autónak vettem, havi 6-8 ezer km-t vezetek, főleg hosszú utakra, ezért fontos a kényelem a megbízhatóság,és a biztonság.

Nyáron még minden rendben volt, augusztusban, a hűvösebb éjszakák beköszöntével viszont kezdődtek a bajok! Éjjel valószínűleg páralecsapódás miatt az elektronika mindig megbolondult,és másnap délig az autó nem indult. Ha esős idő volt, akkor egész nap,egyáltalán nem indult! Ráadásul még csak odébbtolni sem lehetett, ugyanis az elektronikus kézifék és az automata váltó nem oldható ki, és mind a négy kereket reteszeli.

Többször kijött az Assistance-tól a szerelő, de ő sem tudta soha beindítani, minden esetben trélerrel kellett a szakszervízbe beszállítani.
Az Audi Assistance-os szerelők képzettségére jellemző volt, hogy még azt sem tudták, hogyan kell kireteszelni a váltót és a kéziféket , fél órákat telefonálgattak,mire sikerült nekik.

Szeptemberben kétszer töltött a szakszervízben 1-1 hetet,először kicserélték az ESP vezérlőt, majd második alkalommal a motorvezérlőt ,de miután elhoztam az autót, másnap reggel mindkét esetben ismét jelentkezett a hiba.

Október közepén,- immár harmadik alkalommal- ismét be kellett vitetni a szervízbe, ahol másfél hónap kisérletezgetés után,november végén végre sikerült megoldani a hibát.

Állítólag egy filléres alkatrész, egy kábelköteg hibája okozta a négyhónapos tortúrát...

A szervíz egyébként igen korrekt volt , csereautót (egy octaviát) is mindvégig biztosítottak, de az elektronika területén a szakértelem igényelne némi fejlesztést.

Amúgy az autó nagyon kényelmes, rugózása kellemes, meglepően fürge a multitronic váltó miatt, ez fokozatmentesen változtatja az áttétet,nem kapcsolgat, így megszakítás nélkül gyorsul .Hihetetlen, de 100-ig sokszor a sportmotorokat is legyorsulja, hiába van az elméletben 3 sec alatt 100-on, a valóságban rengeteg időt veszítenek a váltásokkal.

Nagyon jó még az elsőkerék hajtás, ezzel ugyan nem lehet padlógázzal kilőni, mint egy hátsókerekessel, viszont csúszós úton is biztonságos, mindig jóindulatúan viselkedik. Mivel télen is szinte minden nap , minden időben mennem kell hosszú utakra, ez nagyon fontos szempont.

A legfontosabb viszont az az benne, hogy úgy lehet levezetni akár napi 500-1000 km-t, hogy egyáltalán nem fáradok el, köszönhetően a kényelmének, csendességének, és a kiváló (250 ezres extra) hifinek.
Ha nem lett volna ez a 2008-as elktronikai probléma vele, maximálisan elégedett lennék, minden téren.

- Elektronika

Már nem hordom márkaszervízbe, mert egy független szerelő ismerősöm féláron megcsinálja a 30 ezres karbantartást (nem akarom reklámozni, ezért nevet nem írok), és legalább tudom, hogy tényleg lecseréli az olajat, és nem ebből javítja a többi autót. Azóta egyébként 100%-osan hibátlan az autó.

Fenntartási költség (6) Évjárat 2008
Előző autója? Mercedes E, Bmw5, Audi A4 Következő autója? A5