A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet! Írtam, de hogyan szerkeszthetem?

Ha az indapass elötti időkben írtam ÉS megadtam az email címet.

Az ítélet alján lévő mezőbe írja be azt az email címet, amivel egykor írta az ítéletet. Ekkor egy emailt kell kapjon a további teendőkkel.

Ha nem adtam meg emailt, vagy már nem tudom mit adtam meg, esetleg megszűnt az a cím.

Írjon a nepitelet@mail.totalcar.hu címre, ahova küldje el a probléma leírását illetve az ítélet linkjét.

Már indapassal írtam az ítéletet

Ekkor az ítélet alatt megjelenő sárga indapass boxon keresztül kell belépnie. Belépés után az ítélet alján lévő linkre kattintva szerkesztheti azt.

Autók » Audi » A4 (2008-2012)

A4 2.0 TFSI Quattro 

Az ítélet értékelése
4,0(1 db)

Halványkék mosoly

Szöveges ítélet

Majdnem 10 év után eljött az idő, amikor lehetőségem lett egy újabb autó megvételére, és most se gondolkoztam másban, mint Audi-ban. Két fő szempont volt: turbós benzines és quattro, érezhetően nagyobb teljesítménnyel az aktuális autónál (amely 124LE). Ezért a 2 l körüli TFSI motorok jöhettek szóba, és a megszabott árba az A4 2.0 TFSI Quattro fért bele. Sok keresgélés után találtam egy nem túl olcsó, de kevés kilométert futott autót egy német márkakereskedésben, és mivel utam Németországba vezetett, így meg is látogattam a kereskedőt. És megvettem az autót. :) Furcsa kék színű, egyesek szürkének mondják. Nem túl gyakori, lehet nem is a legszebb, de őszintén, ez másodlagos szempont volt.
Nem kezdődött jól együttlétünk. Egy pénteki nap vettem meg egy rövidebb próbakör után, melyen amúgy meg is hajtottuk egy nem korlátozott szakaszú autópályán. Minden rendben, a futásteljesítmény hihető (5 év alatt 48000km), az ex-tulaj 70 év feletti, itthoni Google-ezés alapján egy gyógyszertár tulaja volt. Szóval elindulok, és 100km-t se mentem, az autó terhelésen rángatott, egyre jobban. Volt nálam diagnosztikai kábel...gyújtásprobléma. Esteledett, de reménykedtem, hogy ha lassabban is, de eljutok haza. Persze... Még néhány 10km és leállt teljesen. Sötétben a német pályákon. Rendőrség, autómentő, kényszerszállás egy városkában. Másnap (szombaton) megjavították. A mentés és a szállás ingyenes volt, a javítás aránylag megfizethető, 200 euro két gyújtótrafó cseréje. Sajnos az igazi gond csak Bécs magasságában és majd itthon derült ki: a rossz égés miatt benzin jutott a katalizátorba, és az megadta magát. Műszakin így nem ment volna át, így csere lett belőle.
Aztán szinte csak járkáltam vele, bár néha bevittem egy kis javításra. A termosztát nem működött jól, néha visszahűlt a víz. Egy idő után nem működtek a tolatóradar szenzorjai. Illetve néha ment, néha nem. Most már jó ideje nem megy, de mivel nem hiányzik, nem foglalkoztam komolyan vele.
Egy télen vagy lelopták vagy letörött a befagyott ablakmosó miatt az egyik lámpamosó. Szintén télen magától elkezdte felkapcsolni a féklámpát. Álló helyzetben... A hiba oka: féklámpakapcsoló. És szintén hidegben van egy kis gond a csomagtartó zárral, mely nem mindig záródik. Olajozás, zsírozás segít egy ideig, bár az igazi megoldás a csere. Mindkét probléma típushibának számít, igaziból házilag is orvosolható.
Még két dolgot cseréltettem ki: csúszó ventilátor szíjat és a magasnyomású üzemanyagpumpa egy alkatrészét mely 90-100000km-kent szükséges cserélni, mert elkophat (és csere nélkül nagy kárt okoz a pumpában és a hajtókarokban).
Megjártuk vele Romániából Horvátországot, Svájcot, párszor a Fekete tenger partját, kopp-kopp, nem volt gond vele az ilyen utakon.
Fogyasztása szerintem nagyon jó. 200LE, állandó négy-kerék meghajtás, az átlag eddig 9,28l/100km (tankolásokkal mérve, a számítógép kb. fél literrel kevesebbet ír). Legkevesebb 7,24/100km volt, főúton. Autópályán a minimum 8l volt. Az egy tank benzinre vetített maximum eddig 12.46l, rövid távon használva, télen. Az abszolút maximum, amit a számítógép kiírt 17l/100km volt. 2000m felett, hajtűkanyarok, emelkedők, komoly kihúzatások 2. és 3. sebességben. Mire hazaértünk azért ez is lejött 10 alá. Mind 95-ös, mind 98-as benzinnel elmegy, a 98-assal kissé kevesebbet fogyaszt és a könyve szerint jobban megy.
Télen régi téligumikkal is simán felment a madarasi Hargitára, több autót is kihúztam vele a hóból. Nem mondom, és is elakadtam, mikor beparkoltam egy olyan helyre, ahol a felhasalt a hóra.
Tavaly sajnos enyhén törött az eleje, feleségem kissé elbambult és egy autó végighúzta a bal első sarkát. Biztosító fizetett és cseréltük a sérült alkatrészeket: lámpa, lökhárító (műanyag és fém betét), sárvédő, díszrács. Mivel az autó gyakorlatilag állt (épp csak kiugrott egy kicsit), futómű vagy alváz nem sérült.A javítás szép lett, gyári alkatrészekkel. A számla meg húzós (kb 3000 euro), de ez legyen a biztosító baja. :)
Vezetni jó, bár néhány szempontból a régi Audi jobban tetszik (A4, 1.8 20V az, első-kerekes). 1800 RPM alatt nem szereti, morgós lesz a motor, nem húz "rendesen". Emiatt nem lehet országúton végigmenni 6-ban (az 1.8 hegyen-völgyön megy 5-ben) Felette élvezet, bár nem a hátba-rugós fajta, inkább folyamatosan tol. Sokszor csal mosolyt az arcomra, annyira könnyedén megy.
Kanyarban szintén más, mint a régi, sokáig nem is mertem úgy "beesni" a kanyarokba, mint azzal.
A szélesebb kerekek miatt érzékenyebb a nyomvályúkra és talán enyhén rázósabb is a réginél. A 16-os könnyűfém kerekek is többször igényelnek egyensúlyozást, mint ahogy nekem megfelelne.
A felszerelése a régihez képest csúcs, "csak" bőr és tempomat nincs benne. Utóbbi könnyen beszerelhető (csak egy megfelelő kart kenni venni és aktiválni a rendszert), de mivel nincs sok autópályánk, nem hiányzik.
Nagy sebességnél csendesebb, mint a régi. Hely kb. ugyanannyi van, hátul szűkösebb, középen pedig a kardán alagút miatt kényelmetlenebb. Ez a legnagyobb gondunk most, a család szaporodása miatt még nem tudom, hogy férünk be.
Csomagtartója jó nagy, bár a lyuk nem a legnagyobb, azért lehajtott ülésekkel meglepő tárgyakat lehet vele szállítani.
A pléh talán vékonyabb, mint a kettővel előtte szériánál és bent is találtam olyan dolgokat, amit kissé kevésbé minőségibb munkára utal (pl. a hézag a lámpakapcsoló körül).
Az alakja "audis", semmi különös, klasszikus limuzin forma.
Szerintem jó autó, bár nem tud az ember annyira ragaszkodni hozzá, mint az első autójához, azért nem válnék meg tőle, hacsak jó okom nem lesz rá. Pl. ha nem férünk el. Akkor meg el kell gondolkozzam, vagy egy A6-on, vagy egy rendes kisbuszon (Transporter kategória, nem Touran-Sharan), ha lúd legyen kövér alapon. :)

2020.12.21. Mivel a héten kikerült a Heti merítésbe, kissé frissíteném. A vásárlás óta eltet 10 év és kb. 120000km-t mentünk együtt. Az autó még mindig megvan. :) Ez a jó. Sajnos már nem újszerű és ez pár dologban meglátszik. Itt-ott megjelent a rozsda. Elsősorban az első sárvédőkön, a rendszámtábla felett a sarkokban, az ajtók alján, de ez minimális. Egy udvaron belém tolattak, emiatt megint fényezni kellett, ajtópanel csere is volt. Sajnos a fényező, bár a legjobbnak tartják a városban, nem tudja ezt a színt kikeverni, ezért látszik a különbség. Ha már fényezőnél volt, akkor kicseréltettem végre a tolatóradar szenzorokat is. Közben még egyszer menteni kellett, az ok ugyanaz: gyújtótrafó. Most már van egy tartalék a csomagtartóban a megfelelő csavarhúzóval együtt. Szomorú, hogy erre szükség van.
Egy másik hosszabban elhúzódó hiba a xenon égők vibrálása volt, viszont furcsán, főleg indulás utáni percekben néha kialudtak. Természetesen a szerelőnél nem. Végül vettem két újat, próba szerencse alapon, úgy tűnik most rendben. Közben volt egy kis szeleppucolás, lánccsere (az is van benne), néhány gumicső cseréje (az ablakmosó és a hűtővíz is folydogált), szelepdekni tömítés csere, mert enyhén szivárgott az olaj, az ablaktörlő lapátok megszorultak, hátul az egyik féknyereg szorult (ez is hosszas procedúra volt, mert nem mindig történt meg és ha el is vittem javításra, inkább pucolták, mint cserélték), tárcsa, betétcserék, benzinpumpa vezérlő megadta magát, szerencsére a városban, így könnyen eljutott a szerelőhöz (vicc, hogy akkor még megvolt a B5 és ugyanakkor, ugyanott állt meg mindkettő. A B7 a benzinpumpa miatt, a B5-el jött a feleségem menteni és elinduláskor az akku felmondta a szolgálatot. Pont egy autó-elektronika szerviz előtt.). Még egy furcsa hiba volt, néha jelezte, hogy kopott a fék, pedig nem volt az. Vezetékszakadás okozta. Ja, a csomagtartóba menő vezeték is eltörött. Szóval volt baj rendesen, bár ezek jó része nem olyan vészes, ráadásul most már ez is 15 éves lett. Upgradenek megkapta a tempomatot és egy újabb Bluetooth modult, mert az új telefonokkal már nem működött rendesen. Bónuszként most már a naviban listázhatóak a telefonszámok.
Eladni nincs szándékomban, továbbra is szeretem, bár az évek meglátszanak rajta. Ami zavar, hogy mintha hangosabb lenne, nem tudom a karosszéria javítások miatt-e, a szigetelés gyengült el vagy csak hozzászoktam a másik (új) autónkhoz, de mintha régebb jobb lett volna. Ugyanez volt az érzésem a B5-el is... Továbbra is zavar, hogy sokat kell kavarni a váltóval, hogy 1800 felett maradjon a fordulat és ha pl. nem rakom vissza 1-be amikor nagyon lelassulok, hanem 2-esből gyorsítok - pl. fekvőrendőrnél, amikor a határon van, milyen sebesség is kéne-, néha csúnyán berezonál. Az ok egyelőre nincs meg.
Az új autó egy eGolf, mely a B5-öt váltotta, és tény, hogy szívesebben használom azt, még ha az Audi en-block jobban megy, jobb az úttartása, nincs hatótáv para meg ilyesmi. Mind a B5-B7 között, itt is érződik az a 14 év különbség a két típus között. Talán majd arról is írok.

Hibalista

- Gyújtótrafó és ennek következményeként a katalizátor (1000 euro), termosztát (50 euro), féklámpa kapcsoló (20 euro), ventilátorszíj (17 euro) - Tolatóradar nem működik. - - 2020.12.21: Újra gyújtótrafó (40 euró), benzinpumpa vezérlő (100 euró), 1-2 gumicső, tolatóradar szenzorok, 2db. Xenon égő, féknyereg, megszakad vezetékek, motorvezérlő lánc, szelepdekni tömítés, ablaktörlő karok javítása, kopó-fogyó alkatrészek

Ide hordtam szervizbe

Helyi kis műhely

Értékelése: 8

Képek az autómról

Fenntartási költség (8) Évjárat 2005
Kényelem (9) Használati időtartam 3 év
Teljesítmény (9) Km vásárláskor 47000
Megbízhatóság (8) Vezetett km 120000
Szerviztapasztalat (8) Átlagfogyasztás 9 l
Előző autója? A4 B5 Következő autója? VW eGolf 2019
Ennyire szerette (9) Megérte a pénzét? igen
Verdikt (8.7/10)  
 
Ítélet értékeléséhez be kell jelentkezned.
 

Audi A4 2008 (2008)

További ítéletek (25 db)

Szűkítés: jól megírt| képes| hosszú
Cím / Modell Időpont Hossz Km Ítélet Ért.

Népítélet-kereső Népítélet-kereső

  • Fenntartási költség
  • Kényelem
  • Teljesítmény
  • Megbízhatóság
  • Szerviztapasztalat
  • Ennyire szerette
  • - Évjárat (mettől meddig)