Autók » Audi » A4 (2004-2008)

A4 1.9 PD TDI kombi

A fekete eminenciás

Ez volt az első igazi saját autóm és már itt az elején leírom hogy abszolút elégedett voltam a kocsival.

Anno olyan autót kerestem, ami tartós, megbízható, relatíve tágas és gond nélkül lehet vele pályázni (értem ezalatt többek között a fogyasztást, úttartást), vagyis egy dízel kombi kellett. Így jutottam el az adott típushoz, a rendelkezésre álló keret kb a futásteljesítményt és az évjáratokat is elég jól behatárolta.
Az autót használtan vettem Németországból, addig kerestem a neten míg rá nem találtam az igazira (szép állapot, vezetett szervízkönyv, garázsban tartott, felszereltség stimmelt, magánszemélytől, stb.), majd kimentem érte (a leírás szerencsére passzolt a valóságban is), majd lepapíroztam itthon egy nepper segítségével. Az autó ekkor 6,5 éves volt, 98 ezer km-t mutatott az órája mikor elindultam vele haza Kassel mellől.
A nálam töltött 5 év és 75 ezer km alatt gyakorlatilag csak kopó alkatrészeket kellett cserélni rajta (fékek, vezérlés, elöl izzókat, ablaktörlő, ilyesmi), mondjuk vigyáztam rá, nem hajtottam szét (ahhoz egyebként is kevés a 85kW), illetve mindig fedett helyen volt tartva. Valószínűleg a nagyobb részt pályázás miatt például a kettős tömegű lendkerékkel sem volt gondom egyébként.

Az 1.9 PD TDI tudatos választás volt megbízhatósága miatt, bár ebben a verzióban (BRB motorkód) csak 115 lóerős (a 2.0 PD TDI árnyékában mondjuk érthető), ami igazából elégséges az autó mozgatásához (bő másfél tonna), nem több. Nincs benne kiegyensúlyozó tengely, így érezhetően átjön a motor vibrációja (értsd: ráz) alapjáratnál és alacsonyabb fordulatszámon. A hangszigeteléssel legalább igyekeztek az Audinál, nincs annyira zavaró hangja a motornak, mint mondjuk egy korabeli Octavia-ban. Egyetlen kellemetlen dolog akadt csak a motor kapcsán még az elején, mégpedig az úgynevezett beverődés jelensége. Az előző tulaj sajnos a végén már csak főleg rövid távú munkába járásra használta az autót saját bevallása szerint, vagyis relatíve sokat ment hidegen a motor és a befecskendezők szétverték a tömítést. Ennek az volt az eredménye, hogy jelentősen több olaj jött ki a motorból olajcserénél (plusz 1,5-2 liter!! 10-12ezer km alatt), mivel az üzemanyag befolyt a PD elemek mellett és azt gondolom bemosta a hengerfalról a dugattyú, így felhígult az olaj. A problémát a tömítés cseréje oldotta meg, én megvettem a gyári szettet (mind a négy PD elemhez kellett ugye), nem volt olcsó (60 ezer Ft összesen). Más probléma nem akadt; olajcsere mindig kb 10ezer kilométerenként, az összes szűrővel együtt. A fogyasztás pályán 130km/h környékén 6-6,5 liter körül alakult, városban meg tud enni 8-at is ha nagyon tögymörgős a forgalom. Az üzemanyag tankja jó nagy, 70 literes (ugye hogy utazóautó).

A futómű relative feszesre van hangolva, inkább pályázni jó vele emiatt. A 16" kerekek szerintem épp ezért jók, 17-es felnivel gondolom már érezhetően jobban rázna, egyébként jól bírja a futómű.

A beltér anyaghasználata példás, hozza a korabeli prémium szintet. Az első ülések kényelmesek, hosszabb utakat gond nélkül lenyomtam vele (185cm, 80kg-os testalkattal). Megvan a bunker-hatás is, ez tényleg megy az Audi-nak. A helykínálat relatíve szűkös a kategóriájában, de azért kényelmesen el lehet férni, a csomagtartó kombi létére csak bő 400 liter, de legalább jól pakolható kocka forma, illetve van benne egy nagyobb alsó tárolórekesz (és alatta még szükség-pótkerék, legalábbis nálam). A hátsó üléstámlák sajnos nem síkba lehajthatóak. Isofix rögzitőpontok voltak hátul, viszonylag jól elrejtve; gyerekzár a hátsó ajtóknál szintén van. A gyenge pont az első könyöktámasz, ami lehajtott állapotban igencsak rálóg a kézifék karra, illetve pluszban a könyöktámasz fedél zárja egy gyenge műanyag konstrukció és emiatt eltörni szokott (nekem is).

Érdemes relative jobban felszerelt modellt választani, és olyan apróságokra figyelni hogy példaul legyen hátul is elektromos ablakemelő (sok autóban nem volt amiket nézegettem, nem volt alapfelszerelés 2007-ben egy Audiban?); automata klíma, multifunkciós kormány és a tempomat pedig szintén nagyon hasznos és kénylemes extrák.

Pro
- kényelmes utazóautó
- minőségi Audi beltér
- megbízható technika
- semmivel nem drágább fenntartani mint mondjuk egy korabeli Passat-ot, sőt
- 1.9 PD TDI tartós és egész jól fogyaszt

Kontra
- kategóriájához képest szűkebb utastér és csomagtartó, kevés tárolórekesz
- feszes futómű hangolás
- 1.9 PD TDI 115 lóerővel - teljesítményre épp elég ehhez a karosszériához; érezhető vibrációk kiegyensúlyozó tengely híján
- első könyöktámasz elfuserált konstrukciója

- PD befecskendezők tömítése (gyári, 60 ezer Ft), ezen felül csak kopóalkatrészek

Maszek szerelő a keleti végen - rendes, érti a dolgát, szépen és jól dolgozik, épp ezért nehéz nála időpontot kapni

Fenntartási költség (9) Évjárat 2007
Előző autója? Következő autója? Skoda Octavia kombi 5E 2.0 CR TDI
Verdikt (8.7/10)

Audi A4 2004 (2004 - 2007)