Autók » Audi » A4 (1995-2001)

A4 2.5 V6 TDI Avant Quattro

Mint egy bombanő: jó vele, de baromi drága

Sokan mondják, hogy ilyen autót csak akkor tarts, ha bármikor van 500.000 Ft tartalékod, amit szívbaj nélkül el tudsz költeni az autóra, nos ez igaz! Ezzel érdemes kalkulálni, mielőtt belevágsz egy Audiba, különösen 2.5 V6 TDI-be. Könnyen rá lehet költeni az autó piaci értékét néhány hónap alatt.

Hátul gyakorltilag nincs lábtér, ez egy olyan autó, ami kívülről nagynak tűnik, de belül nagyon nem az, főleg az első üléssortól hátrafelé. Felejtsd el, hogy mögéd felnőttet ültetsz.

A digit klímát télen nem tudod bekapcsolni, van valami termosztát benne, és fagypont közelében már nem kapcsol be. Ha kifogsz januárban egy esőt, a klímára nem számíthatsz páramentesítéskor. És mivel hónapokig nem ment a klíma, tavasszal töltethettem is, mert kiment a gáz belőle.

A quattro hajtás nagyon megbízható, váltó és diffi folyadékot nem kell cserélni, elvileg örök életűek.

Tipushibák (facelift előtti B5-ös A4):
- a sok lengőkaros futómű javítása a többszöröse is lehet egy normál lengéscsillapítóénak, és bizony tud kopni a magyar utakon.
- klimavezérlő és a bordcomputer kijelzője tönkremegy, bontottan beszerezhető, de előbb-utóbb az is meg fog halni
- légzsák lámpa ég, a vezetőülés alatti csatlakozó szokott kontaktos lenni, csere vagy forrasztás a megoldás
- beázások idősebb korban
- a quattro-kban kétkamrás üzemanyagtartály van, a kettő között egy szívattyú emeli át a gázolajat. Ha tönkremegy, félig teli tanknál is ki tud fogyni az üzemanyagod.

2.5 V6 TDI tipushibák:
- bár újkorában az év motorja volt, ma már úgy ismerik: az autózás fekete lyuka. Nincs az a pénz amit ne kelelne rákölteni. Persze szépen húz, de ez az élmény azért olcsóbban is elérhető. Ha szerencséd van, nem lesz baj, de ha hosszabb távra tervezel vele, midenképpen gyűjts névjegykártyákat a közeli autószerelőktől és autómentőktől.
- adagolóhalál - lehet tenni ellene valamennyire, az okosok szerint részben az üzemanyag levegősödése okozza, ha buborékot látsz az üzemanyag csőben, nézesd meg, de állítólag az is segít, ha leveszed a műanyag motorburkolatot, illetve ha nem mindig porzó tankkal jársz, hanem időben tankolsz, hogy a gázolaj hűtse az adagolót. De én ezekre mind figyeltem, mégis behalt a rohadék. Bontottan 50-100e + munkadíj, eredeti alkatrész javítása minimum 200-400e Ft.
- vezérműtengely kopás - mielőtt megveszed, nézz be az olajbetöltő nyíláson, ott legalább egy bütyköt látsz a tengelyen. Ha az kopott, akkor drága lesz a javítás. Állítólag a hidrotőkék elhasználódása okozza a kopást, ha vezérlés cserénél hidrotőkéket is cserélsz, megelőzheted. De a vezérléscsere enélkül sem olcsó egy V6-nál.
- gátrepedés, turbó gondok, kokszolódás, tipikus dízel bajok itt is előfordulnak

...meg hát nem fiatalok már, bármi tönkremehet rajtuk.

Nagy élmény volt vele autózni, szép és elegáns verda volt még ennyi idősen is. A hibái ellenére sokáig szerettem az autót, de aztán besokalltam a szarságaitól, és inkább visszatértem a japánokhoz, mert nálam nem nagyon fér bele, hogy az autópálya szélén üljek az A4-emben várva az autómentőt. Olyan mint egy szép nő: jó vele lenni, de nagyon sokba kerül.

- - beázás javítás (szélvédő újraragasztása (a szerelő szerint a korábbi rossz szélvédő ragasztás miatt) 10.000 - - váltó (egyszer csak nem verre a rükfercet) 55.000 - alkatrészcsere nélkül - - adagoló (50.000 Ft a bontott alkatrész, 115.000 Ft a javítás + kopott alkatrészek cseréje (ha már szétszedjük, cseréljük ki), tréler 20.000) összesen 185.000 Ft - - légzsák lámpa újra és újra világított (az ülés alján lévő csatlakozó volt a ludas a szerelő szerint) - - reflektor kapcsoló - - tetőkárpit leesett - - napfénytető zörög...

Fenntartási költség (3) Évjárat 1998
Megbízhatóság (3) Vezetett km 20000
Előző autója? Swift Következő autója? Avensis
Verdikt (4.5/10)

Audi A4 1995 (1999 - 2001)