Autók » Audi » A4 (1995-2001)

A4 1.9 TDI (66kw)

Legendához hű TDI

A km óraállást diktáltam nem a konkrét tényleges futást, ezt tartsátok szem előtt!Semmit nem tudni az autó előéletéről annyit viszont igen ,hogy nem keveset futhatott.Látszik a kuplung pedálon és a váltógombon is. na ,de a lényeg: Szükségem volt egy megbízható és takarékos autóra amire mindig számíthatok. Elég sokat megyek évente ezért jobban megérte a dízel még ha nehezen is szántam rá magam. Évi 35-40 ezer km-t megyek. Leszögezném ,hogy nem vagyok dízel párti! Elismerem ,hogy a benzines illetve dízel autóknak is van előnye és hátránya! Kezdeném a kényelmével amiért viszont túlságosan nem vagyok oda! Kicsit "fapados" hatást kelt NEKEM ,de ez a kornak is betudható ,mert igen csak ki van ülve mindkét első ülés. Maradjunk annyiba ,hogy a francák kényelmétől messze elbújhat! A futóműre külön kitérnék ,mert rengetegen írják ,hogy mennyire kényes. Ezt én nem mondanám meg nem is vettem észre pedig igencsak vegyes utakon és körülmények között használom az autót.65 ezer km alatt 20 ezernél többet nem költöttem a lengőkarokra! Azokat is bontottakra cseréltem pár ezer forintokért. Sokan írják ,hogy az egészet kompletten kell mindét oldalon. Ez badarság!! :) Minden tél előtt felemelem az elejét és pájszerral megfeszegetem a lengőkarokat. Ami éppen kotyog ,lóg azt cserélem. Mondom szinte minden bontóban kapni hozzá alkatrészt ,így természetesen futómű tartozékokat is. Tehát nem igazán értem azokat akik szerint ez egy pénznyelő ,mindent egyben cserélős futómű. Költenek rá több százezer forintot ,pedig teljesen felesleges.. Egyébként az úttartása nagyon jó! Puha és lágy viszont ha kell mégis feszes a kanyarokban. Zseniális! A motor félelmetesen jó ,arról rosszat nem tudok mondani ,de nem is akarok. Tudom ,hogy használattól is függ sok minden ,de ez amúgy is egy nagyon jól eltalált motor. Van benne anyag, és viszonylag egyszerű. A fogyasztás tudom ,hogy egyén függő is meg az autóállapotától is függ(légszűrő tisztaság ,motor állapot,guminyomás, és leginkább lábtól). Nálam vegyes használatnál maximum 4.5 jön ki. Szerintem a chip is közbejátszik. De ha normálisan használom értem ezalatt ,hogy országút 80-85 akkor egészen hihetetlen pillanatnyi értékek is felbukkannak pl 2.9-3,1 /100km A turbó amitől sokan rettegnek nem volt még gond ,hogy cserélnem kellett 2x meg stb hülyeségek hanem csak teszi a dolgát! Pedig nem szoktam minden kör után perceket hagyni "hűlni" . Ezt különben csak akkor kell ha jól meghajtod! és akkor is azért ,hogy lelassuljon a fordulata a turbina ill kompressziókerék tengelyének. Olajfogyasztás az meglepően jó egy dízel autóhoz képest. Olajcserekor a feltöltési mennyiség az 3,6 liter ,én mindig 5 litert veszek és kb annyi fogy el 10-12ezer km alatt.tehát nem nehéz kiszámolni ,hogy kevesebb ,mint másfél litert kell pótoljak ami szerintem meglepően jó.Elég dinamikus is, jól lehet vele autókázni minden körülmények között! Összességében egy nagyon jó autó amit mindenkinek csak ajánlani tudok! Legyen az egy golf vagy egy passat vagy a4 evvel a 90 lovas motorral úgy gondolom ,hogy nem fog mellé nyúlni! A futóműben a lengőkarokat sem kell majd 300 ezerért 3 havonta cserélni ,mert hogy olyan rossz lenne.. Amikor megvettem az autót semmit sem tudtam az előéletéről!! Ez fontos ,mert divat lett azt írogatni az internetre ,hogy itthon nem kapni normális autót. Ez egy hülyeség mindenütt vannak idióták akiknek fogalmuk sincs egy autónak a szerkezeti felépítéséről magáról a vezetésről meg végképp nem tudnak semmit higgyétek el ,hogy az osztrákoknál meg németeknél sem ért mindenki úgy az autókhoz hiába cserélnek ki rajtuk mindent. Az meg ,hogy szervízkönyvesek annyira sokat nem jelent. Ha szarul használták akkor az kevés km-után nem biztos ,hogy jobb állapotban lesz ,mint egy rengeteget futott jól karbantartott autó ,akinek normális gazdája van(volt) és ért az autókhoz. Mindent összevetve nem azt mondom ,hogy nálunk minden autó tökéletes ,ez elég merész mondóka lenne meg hazugság. Hanem azt h lehet itt is jó állapotú autókat venni ,szinte hihetetlen de szervízkönyv nélkül is. Meghallgattam a hangját mentem vele egy pár kört és tudtam ,hogy ez egy jó motor ami nincs agyonhajtva és azóta is csak megy és megy, teszi a dolgát pedig nincs annyira kímélve. Ez egy autó ami azért van ,hogy használjuk!

- Ahhoz képest ,hogy 20 éves az autó a kopó alkatrészeken kívül a váltót kellett sajnos cserélni . Viszont azt betudom az előző tulajnak ,használójának ,mert amikor megvettem akkor is éreztem ,hogy valami nem okés a kuplunggal (igen kuplunggal) ,mivel ez sajnos kihatott a váltóra is. Ahogy megvettem is rossz volt ,de ahhoz képest "gondtalanul" elment még 25 ezer km-t. Aztán egyszer csak megadta magát és sehova.. Kiderült ,hogy borzasztó állapotban volt a kuplung szerkezet,tárcsa amiből a rugók szétszereléskor már ki is estek na meg persze kinyomó csapágy és a nyelestengely csapágy is széthullott. Na de sebaj, csere váltó és teljes kuplung(szerkezet,tárcsa, nyomólap,kinyomó cs)csere mindez 180.000Ftból megvolt. Ez volt a legnagyobb baja. Más nagyobb probléma nem volt vele leszámítva néhány műszerfal izzó cserét és alkalmanként behülyülő digit klímát. Az utóbbiról annyit ,hogy nagyszerű! De tényleg! Nagyon jól hűt és ami külön meglepő ,hogy télen egész hamar fűt is akkor viszont nem csak langyosat ,hanem egész kellemes meleget. Viszont sűrűn nem reagálnak a gombok a nyomásra ami elég bosszantó tud lenni. Végül is nincs nagy baja ,rendszerint érintkezési probléma van vele ami viszont könnyen orvosolható. 2 csavar kitekerése után meg egy csatlakozó levételével ki is tudjuk szedni a klímát és kontakt sprével minden lényeges csatlakozó befújása után egy jó darabig minden tökéletesen működik! Ja és egyszer fáradtan éjszaka esőben sikerült belemenjek egy oltári nagy kátyúba aminek következtében széttört a bal oldali rugó.

Nem hordtam szerelőhöz sohasem. Kivétel az amikor vezérműszíjat cseréltem kompletten ugye értelemszerűen a görgőkkel, klímaszíjjal meg ékszíjjal ,vízpumpával együtt stb..(Nincsenek megfelelő szerszámaim ehhez a művelethez) Ezt így kompletten célszerű egyébként hűtőfolyadékkal együtt cserélni ,mert szét kell ilyenkor szedni az elejét és ha vezérlés csere után ,ha nem cserélnék mondjuk ékszíjat és elkezdene fütyülni akkor megint lehetne szétszedni.

Fenntartási költség (8) Évjárat 1995
Előző autója? samara Következő autója? Nem tudom még
Verdikt (8.9/10)

Audi A4 1995 (1999 - 2001)