Autók » Audi » A4 (1995-2001)

A4 2.4 V6

Autóhoz értő emberek, kérem segítsetek!

2010. április:
Mivel No-ba sodort az élet hosszabb időre, így meg kellett válnom szeretett Lacettimtől (népítélet: "5 év együtt") és keresni kellett valami elfogadható, 2000 eurós 10-12 éves autót, amire nem kell azonnal rákölteni a vételár dupláját.
Mivel itt minden autó költsége (biztosítás, adó) hasonlóan nagyon drága, így legalább nem voltam rákényszerítve az 1,4-es/1,6-os típusokra, hanem a 2-3 literesek között is válogathattam. :) Végül egy A4-es lett a befutó 2,4-es V6-os motorral. :D

Az átírás röhejesen könnyedén zajlott le: időben 25 perc (rendszámtábla készítéssel együtt), pénzben pedig 69EUR "terhet" jelentet (ebből 10EUR hogy én választottam ki a rendszámot...). Willkommen in Deutschland! :D

Mivel nem új autóról van szó várható volt, hogy lesz pár dolog, ami idegesít, de most ez van. Vásárlás napján egyből elvittem a 210e km-es inspekcióra (olajcsere, szűrők, plusz általános átvizsgálás)... Itt kiderült, hogy alapvetően jó állapotban van a kocsi (sehol nem rozsdás, minden fontos része egyben van), de azért akad pár apróság, amit előbb-utóbb meg kell csináltatni. A legfontosabb a féltengelyt védő gumiharang volt és persze az új nyári gumik a gyári alufelnire (az előző már használhatatlan volt... de szerencsére a téli gumik még jók 2-3 szezonra). Eddig 260eurót kellett ráköltenem (plusz a nyári gumiszett 240 euróért). Van egy kis olajfolyás is, amit a következő nagyszervíznél fogunk orvosolni (225e km-nél), illetve el volt törve a kartergázcső, ami miatt büdös volt az autó körül (szerencsére belül nem lehetett érezni).

Maga az autó nem egy nagy durranás a Lacetti után (kényelmetlenebb, sokkal szűkebb belülről, a csomagtartó hiába nagy, mert kicsi a lyuk bepakolni). Bár a legtöbb extra ebben is megvan, azért pár dolog hiányzik... igaz így legalább a gyerek tekerheti hátul az ablakot. :) )Főbb hiányzó extrák: hátsó el. ablak, fűthető külső tükrök, napszemüvegtartó, könyöklő elől, hűthető kesztyűtartó...)
Mondjuk az automata klíma előrelépésnek számít, na meg a motor! Persze a 165LE érezhetően többet ad a 95LE után, de nem is ez a durva, hanem az AHOGY leadja. Mindegy, hogy milyen fordulaton vagy melyik sebességfokozatban van a gép, elég csak rálehelni a gázpedálra és úgy megindul! 220km/h-t mentem vele és még ott is volt benne némi tartalék... :D
Ja és még valami érdekesség: a fogyasztása! Alig több, mint az 1,4-es Lacettinek: városban kicsit több (12L körül), országúton kicsit kevesebb (6-7L között), de mindenképpen többre számítottam. Az eddigi átlag 10,2L/100km. Ameddig megtehetem, addig ennél gyengébb/kisebb motorral nem fogok autót venni. :D

Viszont a futómű nagyon kevés ehhez az erőhöz. Illeg-billeg, nagyon puha, pedig szerkezetileg jó. A Lacsi ehhez képest még 170-nél is sínautó volt, ebben már a 130-140km/h is izgis ha jön egy kis ív az autópályán, vagy sávot kell váltani. A sebváltótól is többet várnék egy Audiban... igaz rövid úton jár, de messze nem tökéletes. Oké, tudom hogy mennyi idős és mennyi km van benne, de akkor is... na mindegy, ez ilyen.

UPDATE (2010. július):
az autó továbbra is megbízható és jól megy, de bizonyos fordulaton (főleg ha nem teljes gázzal gyorsítok), akkor kicsit rángat és tompán dübögő hangot ad a motor. Az itteni szerelőm szerint semmi baja (kicserélte a gyertyákat és az olajat 10W-re) és még sok ezer km-t el fog menni gond nélkül, de azért megmutatom majd az otthoni szerelőmnek is, hátha Ő hajlandó komolyabban belemerülni a témába.

UPDATE (2010. szeptember):
Megvolt az első No-Mo-No túra, alig 3500km-t mentünk a verdával 2 hét alatt gond nélkül. A fogyasztás 9,3L/100km lett, pedig nem volt tojás a lábam alatt!
Mo-on feltöltettem a klímát és beállíttattam a futóművet, valamint megvizsgáltattam a gépet a motor szempontjából is. A légmennyiségmérő kezdi a végét járni és a vezérműszíj- és görgőcseréket is érdemes lenne előrehozni, mert azok is elég kopottak. Szóval hamarosan ráugrik egy kisebb vagyon az Audira...
Most azon filózom, hogy lehet inkább eladom és megpótolva a szervizelés árával veszek egy BMW-t, amiről már gyerekkorom óta álmodom. Egyetlen dolog tart csak vissza: munkám által rálátok a BMW-k szervízhátterére... :(

UPDATE (2010. november):
Október végén megcsináltattam a következő időszakos szervizt. A vezérlésen és a hozzá tartozó dolgokon kívül a légtömegmérőt is kicseréltettem, de mint kiderült nem javított a dübögő zajokon és a néha előforduló rángatásokon semmit. Sőt, a szervizelés után még erősebbek lettek a zajok és a rángatások (apró megtorpanások). A szerelőm szerint nem érdemes vele foglalkozni, hajtani kell amíg megy... de ez nem én vagyok. Lehet, hogy nem egy konkrét alkatrész kopott el, hanem az egész hajtáslánc mindenhol egy-egy keveset, de akkor is elvárnám, hogy vizsgálja meg a dolgot és ha belefér a pénzügyi keretembe, akkor javítsa meg az autót.
Egy barátom tanacsára betöltöttem egy STP motorolaj adalékot és láss csodát!!! A dübögő hang a motorból ELTŰNT és a rángatás is alig észrevehető szintre csökkent! Szóval a tüneteket ideiglenesen csökkentettem, de ettől még a hiba nem lett megjavítva... sőt...
Kedves autóhoz értő emberek! Kérem segítsetek és osszátok meg véleményeteket, hogy mi lehet a baj és hogy miképpen lehetne diagnosztizálni a probléma forrását. Előre is köszönöm. sabrok kukac arcor pont de

- 210e km-es időszakos szerviz: 160EUR - kiszakadt féltengely gumiharang: 30EUR - eltört kartergázcső: 70EUR - gyertya és extra olajcsere: 100EUR - klímafeltöltés: 28,5EUR (8000Ft) - futóműállítás: 30EUR (8400Ft) - 240km-es (222e km-nél)időszakos szerviz: 780EUR

Kornis Sándor, Németország kicseréli amit kell, olcsó is... :) de nem akar mélyebben belefolyni a probléma diagnosztizálásába és kijavításába :(

Fenntartási költség (6) Évjárat 1997
Megbízhatóság (9) Vezetett km 12000
Előző autója? Chevrolet Lacetti 1.4 ELITE Következő autója? sorhatos BMW
Verdikt (7.4/10)

Audi A4 1995 (1999 - 2001)