A Hype Tárgya
Nos, miután megtört a Hipsterwagen, kellett valami hasonló igénytelen különc fos. Semmiképp sem egy Audi. Oké, max. egy 80-as, az oldszkúl érából. De azok már kész youngtimerek, vállalhatatlan-sok kilométerrel és/vagy rommá rúgva.Nézzünk későbbi szériásakat, kiforrott egyszerű technika, blablabla
(FFWD)Fellicitáltuk magunk egészen egy 96-os A4-ig. Mondjuk volt egyszer egy ilyen a családban, és egy ugyanilyen benzineshez is volt már szerencsém, arra emlékszem hogy jó volt őket vezetni. És X évvel később, ez az érzés felhatványozódott, amikor anyámék régi Mégane-Scénic-jéből ültem át. A lényeg, hogy kezdett meggyőzni. Régen, úton a kolesz felé mindig eltöprengtem azon, hogy szar dolog lehet buszsofőr Nándibácsinak lenni mert mikor leadja a műszakot, és visszaül a Swiftjébe, kb. újra kell tanulnia vezetni. Ma már tudom, nem kell ehhez busz, elég egy fent említett Renault is.
Szóval viszonylag lent ülsz. És lapos széles könnyű autókat általában király dolog terelgetni.
Eddig nagy nemnémetautósnak tartottam magam, pl. tökre szerettem a dízel 306-osom is. (még úgy is, hogy gázadásra soha semmi sem történt. #67HP) Ez az Audi viszont megfogott, méghozzá azzal hogy minden téren komolyabb kategória.
Más kérdés, hogy az embernek tényleg szüksége van-e kovácsolt alumínium futóműre, vagy szíjas ÉS láncos vezérlésre, stb. De hát pont ettől olyan, amilyen. Tessék, megfejtettem.
A továbbiakban megpróbálok kevesebbet filózni és objektív tényeket meg adatokat közölni.
100-on 8alatt, ez egyből két adatot is jelent, de persze mindkettő egyszerre nem sikerül, mindenki nagy bánatára. A váltó kissé rövid, cserébe még a 130-as utazótempója felett is zsiványul gyorsul. A végsebesség 240 kmh, és ezt TÉNYLEG a német sztrádán mértük, öten a fedélzeten. A tank 63 liter,városban számítani lehet 10 feletti fogyasztásra is, sajnos ez ilyen. Mire fel? Most mondhatnám, hogy 150 vad musztángló a végtelen pampákon, de tartom magam a fentebb ígértekhez és csak annyit mondok: Sportosan dinamikus vezetési élmény. blöá.
Tehát van egy jó állapotú tizenhét éves ánégy, csupán 148E km-rel. Pipec kézi váltó, erős motor, futómű jobb elöl kluttyog, annyi baj legyen. Bent minimálisan felextrázva, vagy nem is tudom.. Fabetét, el. napfénytető és ablakok,szóval akkor maradjunk a -semmi-nél. Ja, meg van hátul napellenző roló az ablaknak, hogy rázós utakon legyen minek zizegnie.
Na 2 próbakör, jólmegnézés, megvettük, örültünk, jó minden, ám másnap reggel... Olajtócsa a gép alatt, WTF?! Megragadnám az alkalmat hogy gratuláljak a két neppernek, remekül elrejtettek minden árulkodó jelet a kormánymű milyenségét illetően. Konkrétan ki kellett cserélni, de bevállalták szó nélkül szóval nem értem miért nem lehetett előre szólni. (Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az 500 eurós műveletből 200-at én álltam, de akkor örültem, hogy nem az általam körbekérdezett 2000EUR körüli munkadíjat kell kicsöngőzni. Utólag mégiscsak úgy érzem átb@sztak picit.)Később megnézettem a futóművét, a lengéscsillapítók is bevégezték már, ajánlott volt a csere. Itt megosztanám a tapasztalataim lelkes garázsban bütykölgető felebarátaimmal: A rugószorítót és a nyomatékkulcsot nem lehet csak úgy helyettesíteni! Én két spaniferrel tartottam össze a rugókat, de oltári nagy szívás volt, és nem is veszélytelen. Miután ez megvolt, egy gumi-centírozás alkalmával felhívták a figyelmem a fékolajra is, ugye mindenki kitalálja már.A motorolajcserét meg már csak azért említem meg, mert én egy gondos tulaj vagyok. :)
(Igazából nem is én vagyok a tulaj, hanem a barátnőm.)
Ha mindent észben tartottam, azt hiszem elértem a checklist végére. Ja, a gumiharangok, még épp időben.
A barátnőm jézuskája hozott bele egy vonatkürtöt is, meg tervezek még rajta egy-két custom projectet, de ez már más kategória.
Mindennapi használatra vettük, a kora miatt már nem kell félteni de azért nem az a szutyok "rossz ránézni" szint. A belseje strapabíró, jó minőségű kárpitok-műanyagok. Elöl-hátul tisztességes a helykínálat kéznek lábnak mindenféle frizurának, de csak 4 személy esetén. Sajnos itt is büntiben van, aki középre kerül. Egyéb hátrányok talán még a magas szélzaj, és a nem túl hatékony páramentesítés. Ja, és a legidegesítőbb: Hiába bármi erőfeszítés, hetvenes tempó felett az ablaktörlő minduntalan visszaküldi a vizet a látómező közepére.
A csomagtartóban maradt Hi-Fi kábelekből arra következtetek hogy nem bácsinéniautó volt, aminek személy szerint örülök is. Látott már valaki nyugdíjasokat nagy tapasztalattal kocsit hajtani? Én egyet, de ő rendőrhadnagy volt, és ötvenévesen már rég nem szolgált. Egy másik viszont totálkárra tört minket, úgyhogy 1:1 Na nem mintha egy tuning civic hülyegyerekautó garantáltan jobb vétel volna, csak nem értem a hülye sztereotípiákat. "Saab 9-5 Aero megkímélt, full extra, berepülőpilóta tulajtól eladó" ..Na?
Elkalandoztam. Leendő sorstársaimnak azt tanácsolnám, nézessék át a V5 motor vezérlését. Az egyik tengely láncos, a másik pedig a másik oldalán szíjhajtott. Hogy miért jó ez, azt nem tudom de pl. Golf IV-ben, Borában, Passatban is bizonyított már. Tetszik az a megoldás, hogy a turbója vízhűtéses bár lehet hogy ez egy bevált módszer a tartósságra. És egyáltalán nem eszi az olajat! A futóműve érzékeny a kátyús utakra. Úgy értem, törnek a lengőkarok. Mindent összevetve nem nagy eresztés. Eleinte tartottam tőle hogy majd talicskával dönthetjük bele a pénzt, de eddig rendben van. (kis mázli is van benne)
Aki inkább a kényelmet keresi, hasonlítsa össze ezt egy Lagunával, 406-tal, és szerintem nem fog visszanézni.
Kösz a figyelmet.
- Kormánymű - 500EUR - Első lengéscillapítók - 85EUR - Gumiharangok - 26EUR -
Auto Service Oberkochen, Aalener Str.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1996 |
Előző autója? | 214 | Következő autója? | PT Cruiser |