130km/h,2300ford,3,5l...... Na mit szólsz?
Ausztriában vállaltam munkát,napi 160km autózás,ezért kerestem egy kisfogyasztású autót.Van egy ilyen a haveromnak is,aki megerősitette a hihetetlen fogyasztási adatait.Pont volt egy eladó a neten,amit a barátom segitségével meg is vettem.Féltem tőle nagyon,a városi próbaúton egyáltalán nem tetszett!A robotizált váltó,szabadonfutó /mint a Trabant/,start-stop rendszer,stb miatt nem tűnt túl emészthetőnek a gép.Mindegy,alkudtunk,és megvettem.A kis fogyasztás lebegett a szemem előtt,ez volt a vétel legfőbb oka!Este mentem érte és már a benzinkúton gond volt vele,nem tudtam hogyan nyilik a tank!/B oszlopon gomb/Meglett,elindultam.Városi araszolás,autópálya,és AZTAKURVA!Hát ez a kis kecske itt érzi igazán jól magát!130km-nél 2300fordulato,hangtalanul suhan és 3,5l-t fogyaszt!!!Én is szkeptikus voltam,de már 14000-et mentem vele és ennyi,hihetetlen!
Jó úton szinte siklik hangtalanul,a garázs előtt meg mint egy varrógép úgy kelepel,de ilyen a 3 henger.Meg kell tanulni vezetni és akkor megszerethető!A robotizált váltó ECO módban nagyon hamar felkapcsol,a városi 50-et 1200 fordulaton,4.-ben viszi akadozásmentesen!Kanyarodáskor nagyon stabil,a gödröket nem szereti.Tetszenek az ülései is,ami nálam nagy szó.A családommal jól elférünk benne,a fiamnak/182cm/ jobbban elférnek a lábai hátul,mint Anyám 4-es Golfjában.A csomagtartó 390L....!!!!Persze pótkerék nincs,csak kompresszor és defektjavitó.Ebben az autóban minden a súlycsökkentésről szól!130kg-mal könyebb,mint egy 1,4 Tdi A2-es!!!
Az ablaktörlő /1db/ egy álom!A belső tipikus Audi,szép pirosan világitanak a gombok,a műszerfal fehér-piros mutatókkal rendkivül kellemes,nagyautós.
Beülni is frankó,mert egy kicsit egyterüs az üléshelyzet,nem kell mélyre huppanni!Gyári gumit /145/80/14 nem lehet kapni,a következő méret 165/70/14 tökéletes rá.A fékek nagyon jók,pedig hátul dobfékes!
Na azért vannak megalkuvások is!Ezt az autót hozzáértő szerelő nélkül ne vedd meg!!!Az Audi szerviz nem ért hozzá,mert olyan ritka!170.000.A2-est gyártottak 99-05-ig,amiből csak 6500 1,2Tdi!!!Ha valami meghibásodik csak drága Audi alkatrészt tudsz venni,utángyártott dolog kevés van hozzá.Azért a kopó-fogyó holmikat nem kell a szakszervzben megvenni,de azokból is inkább a német minőséget ajánlom preferálni!
Remélem nem lesz nagyobb baja,a szerelő szerint rendben van a gép!
Mindenkinek ajánlom,aki sokat utazik,és fontos a fogyasztás!Budapestre,ill.napi városi dugókba araszolni nem ajánlom!A robotizált váltása miatt valszeg hamarabb elkopik a mechanikus váltó szerkezete /gangsteller/Fiatal,dinamikus vezetőknek szintén nem ajánlanám!Persze a forgalom ritmusát simán lehet vele tartani,csak ez valahogy olyan spórolós vezetővé teszi az embert,legalábbis engem erre ösztönöz.Az utolsó autóm /Passat 2005,2Tdi/ után egy kicsit fura,de megszerettem és megis akarom tartani sokáig.Ennek feltétele az évi min.20-30 ezres futásteljesitmény,mert akkor megéri!Ha kevesebbet megy valaki,akkor vegyen 1,4Tdi,ami szintén csak 4,5l-t eszik,de olcsóbb ha valami elromlik,és mechanikus a váltója.
- Ölsensor-33000.ami inkább idegesitő,mert mindig sárgán bevillant és sipolt egyet.Ez figyeli az olajszintet és hőmérsékletet asszem.Ja és nálunk 48ezer lett volna az Audinál,végül osztrákiából jött ennyiért. - Bal első féltengely gumuharangnál volt egy kis zsir kiverődés,ezért inkább rendeltem gyári ujat /8000ft/gumiharang-zsir-speckó bilincs volt a dobozban. - Stabilizátor végén valami gömbfej is ki lett cserélve,ami szintén 6-7000ft gyáriban.
Gy.S.Mosonmagyaróvár
A vidéki VW-AUDI szervizek nem értenek hozzá /talán BP?/,nem az ő hibájuk,mert nagyon keveset láttak ilyet!Bevallani persze nem akarják,mert márkaszerviz,ezért elvállalják a javitást!Viszont ha elszúrják tudsz reklamálni,ami a sarki szerelőnél nehézkesebb!
Fenntartási költség | (4) | Évjárat | 2004 |
Előző autója? | Passat 2Tdi 2005 | Következő autója? | – |