Motorikus istenség, elektromos katasztrófa
Az autó megvásárlása utáni első pár száz kilométer megtételekor vettem észre, hogy nagy terhelésnél (pl. hegynek fölfelé, autópályán, 130km/h fölött) "köhög" a motor. Először kétségbeestem, de igazából annyira nem volt zavaró a hiba, hogy elvigyem specialistához. Egy barátom szerint az adagolóval volt gond.
A főfékhenger mindenféle előjel nélkül romlott el. Ültem a budapesti dugóban, hazafelé tartottam, mikor a fékpedál hirtelen padlólemezig lett nyomható. Fél fékkörrel, nagyon óvatosan sikerült azért hazajutnom. A cserét valahol a XIV. kerületben Keresztes János nevű szerelőnél végeztettem el, de egy héten belül ismét mehettem hozzá, mert az alkatrész, amit beszerelt, hibás volt, és ismét elromlott.
Az elektromos ablakemelővel szintén volt némi kalandom. Egyszer csak nem tudtam fölhúzni az ablakot. Mivel utcán parkoltam, elég kellemetlenül érintett. Szerencsére rokonaimnál be tudtam tenni egy mélygarázsba a kocsit, és másnap elvittem szerelőhöz (a XIII. kerületi Radnóti utcába). Nem sok mindent tudtak kezdeni vele, azt mondták, hogy a relé romlott el, ami vezérli az ablakemelést. otthon kimértem, hogy mely lábakat kell összekötni, hogy működjön a rendszer, és jól megpatkoltam azt a relét, azóta működött :)
A többi hiba nem volt ilyen kellemetlen, de az összességében látszott, hogy az autónak az elektromos része a leggyengébb. Szerencsére a szerviz nem drága, az alkatrészek viszonylag normálisan beszerezhetők hozzá.
Mindent egybevetve egy megbízható autónak tartom, amivel sokszor elmentem családostól hosszú utakra (Horvátország háromszor, Montenegró, Görögország, Németország egyszer-egyszer), és ott nem hagyott cserben.
Motorikusan meg voltam elégedve a kocsival, elegendő teljesítményt (90LE) nyújtott ahhoz, hogy normálisan lehessen autózni vele nagyobb emelkedőkön is. Ehhez képest az étvágya meglehetősen csekély volt: Görögországba 1080km-t tettem meg egy tank üzemanyaggal, 5.5l/100km-es fogyasztással. A legmagasabb fogyasztás csak Budapesten belül, téli mínuszokban 6.7l/100km volt. Ezt imádtam benne! A mostani 6 éves Mercim pontosan kétszer ennyit eszik...
Tizenkilenc éves korában adtam el, kicsit még mindig fáj a szívem, hogy meg kellett válnom tőle.
- Fék (főfékhenger elromlott, csere, majd még egyszer csere 1 héten belül, hibás volt az alkatrész) - Kézifékkötél beragadt (kétszer csere, azóta nem használtam kéziféket, csak ha feltétlen szükséges volt) - Központi zár - Elektromos ablakemelő - Szellőztető rendszer - A klíma az esetek kb 85%-ban működött - Légzsák visszajelző lámpa égett állandóan - ABS néha kikapcsolt, műszerfali lámpa égett olyankor - Lengéscsillapítók, toronycsapágy, hátsó féknyergek, stabilizátorrúd cseréje volt szükséges 295 000 km-nél
M5 Autószerviz, 1181 Budapest, Ipacsfa u. 12.Elég jól értenek a mechanikai dolgokhoz, de az elektromos hibákkal nem sok mindent tudnak kezdeni
Dektor, Budapest, II. kerület Törökvész út 46/cA futómű felújítását végeztem náluk, igényes munkát végeztek, megbízhatóak
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 1993 |
Előző autója? | Peugeot 206 | Következő autója? | Mercedes-Benz E280 T CDI |