Autók » Audi » 80 (1991-1996)

80 1,9 TD

Ketyegő haszonállat

Aki azon gondolkodik, hogy autót akar venni, és nincs sok pénze, két lehetősége van. Vagy vesz egy 7-8 éves tömegiszony játékautót, vagy megelégszik a kicsit öregedő, de újakat meghazudtoló AUTÓval, amiben az extra minőségi kidolgozás társul az idő és értékállósággal.
Mikor megvettem, az volt a célom, hogy egy olyan autót találjak, amivel nem kell attól félnem, hogy otthagy valahol, nem rohad ki a fenekem alól, ha megyek az úton és egy barom belém jön, túlélhesse a családom, olcsó legyen a fenntartása, és egy millió forint körül meg is lehessen venni.
A recept megvolt, és a megoldáson sem kellett sokáig gondolkodnom, hisz a családban volt már ilyen autó. Ami picit nehezebb volt, az a megfelelő példány megtalálása.
Aztán egyszer megláttam a neten. Megnéztem, és megvettem. Eddig még nem bántam meg, de bízom benne nem is fogom. (Jav.: lehet, hogy egy kicsit tovább kellett volna keresnem...) Az biztos, hogy törve nem volt az enyém, de a sok "jólelkű magyar" a kilóméterórát már biztos buherálta.
Mitől több ez az autó, mint a többi?
-Sosem rohad el, ha nem volt össze-vissza törve. Az egész karosszéria cinkelt, és a sérülésmentes példányokon tizenéves korukra sincs egy apró pici rozsda sem.
-Félelmetes mennyiségű anyag van benne. Olyan erős és nehéz autó, hogy ha vezeted, totál biztonságban érzed magad.
-Amikor megtervezték, csodájára jártak a légellenállási mutatóinak: kicsi szélzaj, alacsony fogyasztás.
-Még az igazi híresen precíz német kidolgozás. Az utólsó gumidugó, műanyag, stb. is pont a helyére passzol, nem zörög, csörög, zakatol, törik.
-Értékálló. Biztos vagyok benne, hogy még húsz évesen is eladható lesz, nem úgy, mint a tizenéves műgagyi.
-Ezek a diesel motorok kimennek a világból. Az enyémben állítólag 198ezer van most (ki tudja), de a hengerfej még levéve nem volt. Minden csavar a gyári festékpöttyös, eredeti VW-Audi jeles hengerfejtömítés, nyoma nincs megbontásnak. Az eredeti féktárcsákat most vettem le róla, de az már tényleg galád volt. (Ha régebb óta nálam lett volna, már lecseréltam volna őket.)
-Időtálló, tekintélyt parancsoló forma, még ma is. Még ma is megnézik az utcán, amikor csillogóan ki van takarítva.
Mint ahogy már egy márkatárs írta, ha tehetném, vennék belőle egy újat, és addig mennék vele, míg a világ világ.
Egy-két szó a gyengéiről: a csomagtartónak picit szerencsétlen az alakja: lapos, magas dolgok nem férnek bele. Összességében mégis nagy, mert hosszan előre nyúlik.
A másik, hogy még tizenéves korában is lopják mint az állat!!! Ez mondjuk dícséri is, mert a bóvli a kutyának sem kell.
Hát ennyi. Ez egy igazi autó.
Jav.: véleményem egy újabb év után: amit leírtam úgy van. Most, hogy már szinte mindent megcsináltam és lecseréltem rajta, eladom. Az utódján már sokat gondolkodtam, egy biztos: kombi lesz, az biztos. A kicsi csomagtér nyílás elég gáz tud néha lenni. Szerintem keresek egy szintén törésmentes aránylag kevés kilóméteres szervízkönyves példányt Németországban, és ha picit többe is lesz, mintha egy hazai lenne, megéri megvenni egy garantáltan gyári alkatrészekkel szervizelt korosodó Avantot. Vagy a másik szívügyem a Volvo, de csakis kombi, azaz V40.

- Eddig csak az, amit az előző gazdája megspórolt tőle: féltengely-gumiharang, féktárcsák, fékbetétek, szíjak, termosztát
- ....
- Eltelt egy év:
- azóta már más is.
- -mindkét oldali motortartó bak, és váltótartó bak
- -futómű
- Tavaly az összes szilentet cserélték, a stabilizátorrúdakkal együtt, de már megint úgy kopog, mint a harkály
- -turbó
- Lassan nem kell olajat cserélni benne, mert nincs ideje "elfáradni". Egy olajcsere 10000km (papir szerint 15000), de addigra már kellett utána önteni 4 litert! Pedig a kompresszió jó benne, kartergáz semmi

Saját magam megoldom, az a biztos.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1994
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 191000