Autók » Audi » 80 (1991-1996)

80 Avant 1.9 TDI

kalandos életű Sólyom

2015-ben vásároltam meg álmaim egyik autóját. Mindig is imádtam az Audi 80 típust ragadozómadárszerű kiállása, aránytalanul hosszú orra és rideg, határozott belső tere miatt. Mindenképp csak kombi, azaz Avant jöhetett szóba, hiszen barátnőmmel és haverokkal imádunk kocsiban csövezni Balatonon és egyéb chill helyeken, míg motor szempontjából kitétel volt az 1.9 TDI, mivel ha az útiköltségről van szó, már szívom a fogam (barátaim pláne), meg hát amúgy is most tádéval lehet rajolni városunk történelmi utcáin (igen, mind a 90 lóval). Ki is szemeltem a kínálatból egy romlottparizerzöld Avantot, nem a leglefingottabbat a kínálatból, de azért egy kellően viharvert, ám egyben lévő példányt. Miután biztosítottak róla hogy ezt a 20 éves típust éppenséggel nem újonnan vásárolom meg ("öhhmm, hát.. nézd, nem új az autó, ezért..."), hivatalosan is 5. tulaja lettem a németországban töltött ideje alatt vezetett szervízkönyvvel rendelkező kalandos életű Audinak.
Az elkövetkező napokban kicseréltem sok apróbb hibás alkatrészt, de a biztonság kedvéért az olajat, vezérlést, szíjakat és egyéb kötelező dolgokat is. (mivel a "nemrég cserélve" számomra relatív fogalom, ezért döntöttem így). Majd jöhetett a belső tér rendbetétele, amennyire az lehetséges egy ilyen autónál. A szakadt első üléseket kicseréltem viszonylag normálisabbra, átmostam a kárpitokat, kiszellőztettem a terjengő L'eau de Barnaszofi illatot, kapott egy stilóbb faberakásos ajtókárpitot, no meg hangszórókat, hiszen Horváth Charlie-t és Ganxsta Zolee-t nem lehet holmi gyári csipogókon harsogtatni. Kisebb lelki törésem viszont ez után jött, hiszen észrevettem hogy a jobb hátulja valamikor törve lehetett és emiatt a jobb küszöb sarkát elérte a rohadás előszele, hiába az örökéletű galvánkarosszéria (ami tényleg örökéletű egyébként) ha azt valamikor nem szakszerűen javítják. Szerencsére még időben észleltem a bajt és kisebb lakatosmunkával orvosolható volt, bízom benne hogy örökre.
Ebben az állapotában már végre nyugodt szívvel használhattam -ha nem is szép- de kiváló autót. Rengeteg szép élmény köt hozzá és bizonyára még fog is! Egyszer, ha majd másodlagos autó szerepét tölti majd be, sor fog kerülni az esztétikai felújításra is, hiszen nem csak karcos a fényezés, sajnos sok helyen a lakk is pereg le. Ajánlom mindenkinek a típust aki egy átlagosnál jobb menetteljesítményű, gazdaságos, precíz autót szeretne amit gombokból fenn lehet tartani. Akár ingázásra, munkába járásra, szabadidőre vagy youngtimer voltából adódóan hobbiautónak. Annyit ad mindig amennyit te adsz neki, ha esetleg mégis trehány vagy nem hagy cserben, de figyelmeztet.

Előnyei:
- 1Z TDI motor nagyon strapabíró, egyszerű, alkatrészellátott, magához képest erős motor, jó menetteljesítménnyel, fogyasztással, hanggal (az újabb HDK fedeles adagolóval szerelteket kell venni, a potissal állítólag sok a gond)
- pontos, jól kalkulált váltó (egy 6. sebességet azért még elbírna autópályán)
- átgondoltságot, minőséget sugall, felesleges sallangok teljes hiánya
- műszerfal jó elrendezésű, tapintása minőségi
- aránylag tágas csomagtér
- kiváló úttartás a kemény már-már sportos futómű miatt, ABS
- biztonságérzet

Hátrányai:
- szűkös utastér, magas küszöbök
- zörgő, recsegő belső műanyagelemek
- kárpitok kényesek, ragasztásuk elenged, könnyen szakad, koszolódik (igen, a proligyerek beült az egykori német presztízsautóba)
- típushiba a csomagtérajtó zörgése, kilincsének tönkremenetele, átvezető kábelek szakadása
- TDI motor télen nehezen melegszik fel, hiába a jó termosztát
- nem az autó hibája, de érdemes megemlíteni a borzasztóan silány alkatrészellátottságot: futóműalkatrészek, főleg szilentek majdnem évente cserések és még mindig termosztátgondokkal küzdök, de még lehetne sorolni..
- gyenge fényszórók
- a metálfényezésűeknél jellemző hogy pereg le a lakk, ahogy az enyémnél is pár helyen
...

- szinte összes futómű szilent, gömbfej, stabilizátor cserélve - termosztát - féktárcsák, betétek - szűrők - karter és szelepfedél tömítések - szíjak, főtengely hosszbordásszíjtárcsa - kormánykapcsoló - hengerfej vízcsőcsonkok - ventilátor hőkapcsoló - apróbb műanyagalkatrészek - kerékcsapágyak - csomagtérajtó kilincs - kisebb lakatos munkák

saját magam és ismerős

Fenntartási költség (10) Évjárat 1995