Elny?hetetlen tank, hatalmas étvággyal!
Az Audinkat 1994 februárjában vásároltuk meg hosszas keresgélés után. A járgányt céges kocsinak szántuk, így alapvet? szempont volt a megbízhatóság és a kényelem. Korlátozott anyagi lehet?ségeink mellett viszonylag sz?k modellkínálatból vállogathattunk. Azonban jött egy nem várt fordulat és az Audi gyár -az Európa keleti felén él?, jelent?sen árérzékeny vásárlóréteg felé nyitva- egy a kisebb pénztárcával rendelkez? kuncsaftok számára kidobta a Limited szériát, ami nem volt más, mint az Audi 80-as "lemeztelenített" változata. Újdonságként belerakták, az akkoriban debütáló 1.6, 8V, 101Le-s benzínmotort, míg a felszereltséget tekintve csupán központi zár, szervókormány, állítható magasságú vezet?ülés és h?véd? üvegezés volt benne.(Írd és mondd, az els? ablakok is kurblisak!! Na de az Audi amúgy is sz?kmarkúan bánt világ életben az extrákkal!)
Akkor nem gondoltam, hogy egy autót ennyire megszeretünk és a család elmaradhatatlan társává válik.
Nem tudom, hogy hasonló tipusú tulajdonosoknak milyen tapasztalata volt a kocsival kapcsolatban, de ez az autó egyszer?en elny?hetetlen. A kopó alkatrészek cseréjén és a kötelez? szervízeken felül csupán egyszer kellett szerel?höz vinni 9 évesen, amikor közel négy hónapra le lett állítva és a benzinszivattyút kellett kicserélni. Azóta is, meghibásodásnak nyoma sincs. A már lassan 12 évi audizás után szinte kitörl?dtek bennem olyan fogalmak, hogy például egy autó nem indul el reggel, vagy m?szaki meghibásodás miatt dekkolhatok az út mellett autóment?re várva. A 12 évnyi használat után az üléskárpit még mindíg úgy néz ki, mintha most hoztam volna ki a szalonból, jele sincs annak, hogy a szövet szakadna, kopna, vagy netalántán megnyúlna. A kiváló anyagmin?ség amúgy az egész m?szerfalon látszik, egyetlen helyen érhet? tetten a gagyi m?anyag használata, ez pedig a keszty?tartó.
Számomra hihetetlen, hogy egy ismer?s 3 éves Citroen Xsara-jában a rossz összeszerelés következtében "koncertet" adnak a beépített anyagok, ami miatt a zenehallgatás is szinte élvezhetetlen, addig a négyszer annyi id?s kocsimban egyetlen zavaró nesz sincs, tökéletes csendben, és nyugalomban lehet vele haladni a legrosszabb úton is. Minden porcikájában azt sugallja ez a kocsi, hogy irtózatosan össze van rakva, és a közeljöv?ben esze ágában sincs szétesni. (Hiába a 90-es évek elején még akkor volt presztízse egy autógyárnak, ha olyan kocsikat állított el?, amit akár nagypapa koráig hajthatott az ember, és nem kellett 4 évenként lecserélni.)
A bels? tér nagyon tágas elöl-hátul egyaránt, talán a kormányoszlop állíthatósága hiányzik, amit némileg ellensúlyoz a vezet?ülés tág tartományokba történ? állíthatósága, valamint az ülésmagasság állítás. Ahogy írtam, az ablakok kurblisak, ami különösebben nem zavar tekintettel arra, hogy az autó 2 éves korában kapott egy automata klímát, így legfeljebb az olasz autópályákon, a fizet? kapukánál kell kurbliznom a bilétáért. A csomagtartó hatalmas, hátránya azonban hogy a nyílás kicsit sz?k, így bár a csomagtartó mérete engedné, mondjuk egy nagyobb tv dobozban nem fér be.
A kora ellenére rozsdásodás nincs rajta, igaz a gyár 12 év átrizsdásodási garanciát vállalt a karosszériára. Ez nemsokára letelik, így kíváncsi leszek, utána megkapja-e a rozsda, de egyel?re ennek nyoma sincs.
A hasmagasság ellenére meglet?sen stabíl a kanyarokban, a futóm?ve nagyon passzol a hazai rossz utakhoz!
Természetesen ez a kocsi sem tökéletes, két óriási hibája van.
Az els? a gyenge motor. Ekkora kasztniba harmatgyenge a 101 lovas 8 szelepes er?forrás. Jó mondjuk azért a tekn?söknél gyorsabbak vagyunk, de aki mondjuk versenyz?i vénával van megáldva, az ezt a motort felejtse el, a lámpáknál tuti, hogy alul marad. Átlagos vezetéshez megfelel?, aki szereti a nyomatékot és a dinamizmust, az másik motorral vegye.
A másik f? probléma a fogyasztás. Hihetetlenek ezek a németek, hogy egy lomha jószághoz hatalmas fogyasztást tudnak párosítani. Országúti használatban olyan 8,5 liter körül eszik, vegyes használatban viszont 10 liter (Igaz mondjuk nyáron, légkondival, és azért taposom neki.), de téli hideg napokban, kis távolságokra, kizárólag városban használva megeszi a 11 litert is. Ez nagyon idegesít?, f?leg a motor teljesítményét ismerve.
Mindezekt?l függetlenül nagyon szeretem ezt a kocsit, nem is akarok megválni t?le. Számomra egy megbízható társ, akire bármikor számíthatok, elvisz, ahova csak akarom, anélkül, hogy aggódnom kéne mi romlik el rajta. Sokat fogyaszt tény, nincs sok extra benne ez is igaz, de úgy érzem az akkoriban kifizetett összeg alapján igazán jó vétel volt. Nem bántam meg!
- Csak a kopó alkatrészeket kellett cserélni a kötelez? szervízek idején. Egyszer romlott el a benzinszivattyú, amit 32.000-FT-ért cseréltek ki.
Amikor még létezett! Autó-Osbáth Zalaegerszeg, utána Shmell-Novák Nagykanizsa
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1994 |