Sportos veteránjelölt
Hogy ne a leveg?be beszéljek, err?l van szó:
Ilyen típust vezetek már ´94 óta, ez az autó lassan 5 éve lesz nálam. Kényelmes, a súlyához (950kg) képest a 90LE-s motor vidáman mozgatja. Egy darabig próbálgattam gyorsulásikon, meg a piros lámpáknál, de rájöttem ez nem versenyautó. Az 1.6 16V-k nagy részét -kivétel a japánok- le lehet vele nyomni, felette már nem. 150-es utazót 3600as tengelyfordulattal tudja, és a térképr?l is le lehet vele menni.
Belül a mai autókhoz mérten dimenziókkal nagyobb tér van, a kuplungot tudom nyújtott lábbal nyomni (4 cm híján 2m vagyok). A tükrei példásak, épp csak a saját hátsó rendszámom nem tudom leolvasni róla, minden mozzanatáról értesülök a forgalomnak. Nincsenek bizonytalan sávváltások, és parktronic nélkül is prímán lehet sz?k helyekre benavigálni. Az ajtók közel derékszögben nyílnak, és a hátsó ülésre befér egy 63centis TV is dobozostul. 20 éves kora ellenére példátlanul strapabíró, alkatrésszel b?ven ellátott, bontókban is fellelni majdnem mindent hozzá, kivéve a lámpákat, indexeket, els? díszléceket.
Rossz tulajdonsága, hogy nem dönthet? a hátsó ülés, így a hosszabb dolgokat tet?n kell elvinni. Sajnos a kilincsek állandó problémát okoznak. A karambolos darabokon (is) el?jön a rozsda. Jó lakatos/fényez? nélkül ez a kocsi végét jelentheti, de amúgy se olcsó, ha bp-en akarja vki javíttatni. A menet, és szélzaj sokkal rosszabb, mint egy mai autóban, és rossz gátlókkal/szilentekkel a bp-i autózás egy gyötrelem. A hátsó rugók kilágyulnak, ezért azokkal kell kezdeni vmit (pl levágni az els?kb?l :-)). Sok rosszat nem tudok róla írni, mert nagyon szeretem, meg nem válnék t?le semmi pénzért...
Elny?hetetlen igáslóként szolgál, korát meghazudtoló módon, fantasztikus vezetési élménnyel töltött órákat szerezve.
***
Pár hónapja vettem egy ´92-es 80ast is, de visszaültem egy hétre az öreg kockába. Háááát, azért ez az autó AZ autó! Mint egy gokart. Teljesen közvetlen a vezetési élmény! A gödör megráz, a gázadás az ülésbe présel a satufék radíroz. Nincs semmiféle küls? beavatkozás, azt teszi az autó amit csinálok. Zseniális. Mindenkinek ilyen kocsin kéne megtanulnia vezetni, nem agyonkomputerizált, folyton beavatkozó vackokon...
- El?re bocsájtom, hogy úgy szeretem az autót, ha olyan, vagy jobb állapotban van mint az újak. Sok javítást e miatt végeztettem el, nem lett volna rá okvetlen szükség.
- A motorban semmi hiba, pedig óra szerint túl van a 300e-n. Els? hátsó gátlókat cseréltettem a kényelemért (~40e), fékeket teljesen felújítottam (~50e), szilenteket cseréltettem el?l az összeset, hátul csak egyet (~15e). Generátor csapágy, és fesszabályzó (~7e), önindítót bontottam (~4e). A lámpákat ki kellett relézni, mert halványodtak (~1e). Elfogyott még 1-2 kerékcsapágy, ezek hátra 2-3e-b?l kijönnek, el?re 5-6e márkától függ?en. A h?t?m eresztett (még gyári volt), de azt nem tudtam bontva szerezni, ezért újat kellett venni (33e).
- 2001-ben kilakatoltattam, lefényeztettem (~100e), azóta el?bújt pár helyen a rozsda újra. Tavasszal megcsináltatom ezeket is, és remélhet?leg újabb 2-3 évre makulátlan lesz.
- Alapvet?en havi rendszerességgel kell vele foglalkozni, ahhoz hogy hibátlan legyen (jelzem a m?szaki vizsgán fék/futóm?/kormány problémát nem diagnosztizáltak), apróságok el?fordulnak (kiég egy izzó, elromlik egy kapcsoló, elszakad egy kipu tartó gumi, megrángatja vki a kilincset, és már lehet is cserélni)
Privát szerel?im vannak, és nem kértem ki a véleményük, hogy publikálhatom-e ?ket. (a leírásban említett linken van az e-mail címem, privátban szívesen segítek akár alkatrész beszerzésben, akár szerel?kben. www.audiklub.hu -> klubtagok kedvezményeket is kapnak számos helyen!)
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1985 |
Előző autója? | typ85 80 CC | Következő autója? | Ugyanilyen, vagy Audi 80/100 max ´92 |
Verdikt | (8.3/10) |