Autók » Alfa Romeo » 159 (2005-2013)

159 1.9 JTDm 8V SportWagon

Súlyos és határozott egyéniség - 159 SW

Belga import, valszeg tekert óra. Régi nagy álmom volt a 159SW. Vásárlás elött sokat megnéztünk, ez a példány vmiért rögtön megtetszett. Fekete külső piros bőr belső :-). Belűl nagyon szép, egy-két nagyon apró sérülés, kopás látható, szinte észrevehetetlen. Nem egy erőgép, 115LE, de nekem bőven elég. Súlyos és határozott egyéniség. Kormányozhatósága átlagon felüli, fútómű kemény, sportos. Bp-en ez többnyire hátrány de városon kívül kárpótol. Ülések nagyon kényelmesek, egy egész napot kényelmesen el lehet üldögélni benne. 186cm vagyok, éppen elférek benne, bár lehetne a beltere pár cm-el magasabb. Nagyon merev, erős kaszni, egyedül a bal B oszlopban zörög vmi, az is csak roszabb minőségű úton. Pakolóhelyek nem nagyon vannak benne, egy nyavalyás 0.5l-es flakont sem lehet elrakni benne, ez elég bosszantó!
Az eladó sokmindent kicserélt rajta (vezérmű szíj, vízpumpa, kuplung, fékbetétek) de a cseréből maradt nekem is. Használtautó révén ezt én beleszámoltam a vételárba. Sok ismerős és barát ellenjavaslatára választottam az Alfát, idővel majd elválik, hogy jó vétel volt-e vagy sem, mindenestre én bízom bennne :-). Az egész család imádja, élmény minden alkalommal beleülni. Van egy feelingje, amit ha egyszer megérez az ember rabja lesz az autónak.
Fogyasztása igen változó. Városban, hidegben, dombokon 8-10l (vagy még több), miután bemelegszik. Autópályán 130-140-nél 6.5-7 körül van, 80-100-as tempónál elmegy 4.5-5l-el is! A nehéz kaszni kifejti káros hatását városi használat között a fogyasztásban, nyílván csodák nincsenek. Sportosabb vezetésnél az előző értékekhez hozzáadódik még pár liter.
Összeségében eddig azt kaptam amire számítottam, az autó kényelmes, szépen megy, sportos vezetési élmény, a család elfér benne és a sok kritika ellenére jól pakolható a hátulja. Itt megjegyezném, hogy magam mögé be tudok ülni az Alfában, míg egy új C5-ben előre kellett hajtanom a fejem a hátsó ülésen az alacsony (legömbölyödő) tető miatt!!!!

- Kormányszervó olajcsere (morgott) 20.000Ft - Akku csere (5éves gyári megadta magát) - Generátor elfüstölt (állórész tekercs, diódahíd csere) 50.000Ft - Injektor kipörgetés indítási problémák miatt (mind ok) 20.000Ft - Izzítógyertya csere (gyárival nem nehezen indult hidegben) 22.000Ft -

Duna Autó Zrt. - Bp III. - szervóolaj csere illetve további javításokra árajánlatok kérése. HORROR árak, neten bezserzhető izzitógyertyát DUPLA ÁRON adják! 5500-ért vettem, ők 11000-ért ajánlották. Abszurd, még ha a szerelés is benne lenne a 11ezerben!

Fenntartási költség (9) Évjárat 2006
Előző autója? Következő autója? még nem tudom
Verdikt (7.6/10)

Alfa Romeo 159 2005 (2005)