Autók » Alfa Romeo » 156 (1997-2005)

156 1.6 TwinSpark

Az Alfa nem csak egy autó!

Nagyon szeretem az Alfa Romeot, bevallom, hogy elfogult is vagyok vele egy kicsit: Mert imádom!

Sok autót kipróbáltam már, minden autó egy csoda, de az én szívemhez az Alfa Romeo áll közel és a többi olasz! Mert az Alfa Romeo az nem csak egy autó!

Alfa Romeo = tradíció, sport, stílus, kifogástalan design és vezetési élmény

Ez a második 156-osom. Az első sajnos összetört egy bamba Civic-es miatt, aki kb 70 km/h sebességgel belerepült az álló autóba. Egy karcolás nélkül megúsztam (lábán ment haza az Alfa, a Civicet meg el kellett szállítani), de nagyon sajnáltam szegény kis Alfát, el is kellett adni, pedig még csak négy hete volt nálam.

Az újat is nagyon szeretem és remélem sokáig Alfázhatok még vele!

Motor:
Az 1.6-os (120 LE), sportos hangolású motor, csak pörgetve lódul meg, alacsony fordulaton nyomatékszegény. Az autót 3000-es fordulatszámtól kezd el húzni, 4000 felett igazán belejön és 7000-nél leszabályoz az elektronika. A motorhang fantasztikus! Ha érezni akarjuk az Alfás feelinget 4 és 6 ezer között kell tartani a fordulatot. (meleg motornál és minőségi olajjal). Persze, ha valaki folyamatosan nyúzza, akkor a szervízköltségei meg fognak nőni.
Az 1.6-os menetteljesetítményi is elég jók. 10.5 alatt futja a 100-as sprintet. 210km/h-át mentem már 5 személlyel tele csomagokkal, nem is egyszer.
Nem versenyautó, de dinamikus, jól használtató és adott esetben takarékos kis élménymotor. Meg vagyok elégedve vele, szeretem.
Normál használatra elég az 1.6-os motor is, de aki nagyon sportosan vezet és megengedheti magának a nagyobbat, ajánlott egy Alfa V6.

Fogyasztás:
Erősen függ a vezetési stílustól. 6-13 literig 100km-en.

Egy Alfát nem ezért vesz meg az ember, hogy fogyasztási rekordokat döntögessen (nem is fog valószínű) :), de íme néhány adat:
Hegyelsalom (HU) - Kassel (DE) megállás nélkül (6,3 l/100 km) 100-120 km/h sebességgel (nagyon nehéz volt ennyivel menni, de ki akartam próbálni)
Ha nem hajtja az ember ez se eszik!

Városban klímával/fűtéssel, elektomos cuccokkal, rövid utakon és pár dinamikusabb gyorsítással 13 l/100km is lehetséges. Átlagos városi használat: 11 l/100km
1300 kg-ot mozgatni kell! Ilyenkor jó lenne még egy kis nyomaték.

Pályán 120-140-es tempónál 7.5 l/100km

Gyors pályás menet 10l körül van. (1400 km 12 óra alatt, 160-180 km/h)

Ezek a fogyasztási adatok nem számítógépadatok, hanem valódi mért értékek.

Fékek:
Nagyon jók. A kategória egyik legjobbja fékje lassítja a 156ost!

Váltó:
Rendben van, viszonylag gyorsan kapcsolható, nem recseg.

Futómú és kormány:
Az autó legjobb része! Nagyon közvetlen, 2,2 fordulatos kormány. Úgy kanyarodik, mint ha sinen menne :)

Kényelem:
Hosszú utakon se fárasztó a vezetése. Nagyon kényelmes autó.
1400 km elvezetése után sem fáj az embernek egy porcikája sem. Az Alfa olyan, mint az anyaméh. Ezt az autót csak a vezetés élményért építették meg. Minden kézre áll, jól érzi magát benne a sofőr.
Igazából 4 személyes, 5 embernek hosszú úton kényelmetlen (a hátsó ülés kialakítása miatt). 4 embernek viszont királyi.
A csomagtartó mérete számomra teljesen kielégítő. Ez egy Alfa nem egy IFA.

Tartósság:
5 éves volt június 26-án, nagyon szép állapotban van. Igaz csak 60 ezer km-ert futott eddig. Meg vagyok elégedve az autóval, úgy mint a szervízköltségekkel is.

A precíz futómű nehezen viseli a magyar utakat. Gyakran kell cserélni a szilenteket.
Mióta Németországban használom az autót megszűntek a futóműpanaszok, csak az élmény maradt. :)

Az elektronikával nincsenek gondok.

A klímakopresszor megadta magát (francia gyártmány). Sajnos nem hívták fel a figyelmemet a szakszervízban, hogy minden 2 évben fel kell tölteni a klímafolyadékkal és olajjal, meg szárítópatront kell cserélni. Ezt nem tettem és valószínűleg ez gondot okozott. Olaj nélkül használtam.

Előny:
- kimagasló vezetési élmény (kanyargós úton különösen)
- motorhang
- jó motor, kormány, futómű, váltó
- jó fogysztás hosszú úton
- megbízhatóság
- kényelem
- design
- felszereltség
- aktív biztonság (úttartás, fékek)
- gyors haladás bármilyen útviszonyok között
- ár

Hátrány:
- gyors értékvesztés
- rossz presztizs
- futómű rossz úton gyorsan amortizálódik
- magas városi fogyasztás
- nagy forulókör (11,4 m)
- magas biztosítás

Ajánlom azoknak, akik:
- szeretnek vezetni
- nem csak használati eszköznek tekintik az autót
- nincsenek előítélettel az olasz autók iránt
- közép és hosszú távú utakon autóznak
- van egy kis műszaki érzékük, odafigyelnek az autókra, nem csat "ütik-vágják-rúgják"
- nem verik a fogukhoz a garast/nem az autón akarnak spórolni
- igényes emberek
- európai termékeket támogatják (nem a japán-koreai, mittomi európától ellopott technikát)
- betartják a rendszeres szervizeket

NEM ajánlom azknak, akik:
- csak A-ból B-be jutásra kell egy eszköz
- német ill. japán autó fanatikusok
- érzékenyek a költségekre
- muszájból vezetnek
- csak azért veszik meg használtan mert olcsó
- főleg városi hsználatra keresnek autót
- "jó még az..., nem kell azt még cserélni..., kérem óccccsón kihozni mesterúr..." óccsójancsiknak
- a japánok gazdaságát erősítőknek

Összegzés:
Az Alfa Romeo kiemelkedő autókat gyárt közel 100 éve. Véleményem szerint a 156-os is remek autó! Azokat az elvárásokat, amik nekem fontosak egy autóban, maximálisan teljesíti.
DE az emberek nem egyformák, így az igényeik és a lehetőségeik sem azok. Tökéletes autó nincs, úgy mint jó és rossz autó sincs, csak a célnak megfelelő és kevésbé megfelelő.
Véleményem szerint, ha valaki az igényeinek és a lehetőségeinek maximális átgondolásával választ autót (és nem csapják be), biztos vagyok abban, hogy elégedett lesz a járgányával (függetlenül attól, hogy milyen tipus ill. hogy kik gyártották).

Nem kell félni az Alfák megbízhatatlanságától, ha valaki nem egy kimustrált példányt vesz és figyel rá, szereti, gondozza, nem csak a belét tapossa, az autó meghálálja és sok örömet tud szerezni a gazdájának!

Kicsit viccesebben:
Az ALFA ROMEO olyan, mint egy jó csaj, igényli, hogy foglalkozzanak, törödjenek vele. Ha ezt megteszed a mennyekbe repít, de ha elhanyagolod, jajj Neked! :D

Az élvezetnek ára van, de megéri, mert
"Az Alfánál tudják, hogyan kell úgy sportkocsit építeni, hogy az a mindennapi használat során se okozzon nehézséget, ugyanakkor minden egyes megtett kilóméter maga legyen az öröm!"

Még több info az Alfákról:
www.alfaamore.hu

2008. 08. 01.

- AutóMéry
- Feszít?görg? - 10 ezer km (garanciás javítás)
- Fut?m? (kereszt, kanyarstabilizátor szár)- 20 ezer km (garanciás javítás)
- Rendszámtábla ízzó - 20ezer km (garanciás javítás)
- Vidéki szervíz:
- Szilentek, kucsacsont jobb első 45 ezer (kb. 45.000 Ft)
- Klímakompresszor, felújítás 45 ezer km (kb. 15.000 Ft, csak a feltöltést kellett fizetni)
- bal első ízzó
- jobb első ízzó
- Airbag csatlakozó igazítás
- 10.ezer km-enkét olajcsere! (Selenia Sport 10w60)
- éves kötelező szervizek

Garanciaideig:
Autó Méry Kft.
Nyíregyháza

Jól dolgoznak, de kicsit drága.

Kökényesi János
autószerelőmester

Fenntartási költség (7) Évjárat 2003
Előző autója? 156 Következő autója? Alfa Romeo
Verdikt (7.9/10)

Alfa Romeo 156 1997 (2002 - 2005)