Autók » Alfa Romeo » 145 (1994-2001)

145 1.4 TwinSpark

Kis szív - nagy szeretet

Olaszországból került hozzám, ahol - ha igaz - kb. 2 évet állt mielőtt bekerült Magyarországra. Egyrészt így csak alig több, mint 50ezer km volt benne (az akkori és jelenlegi állapotát figyelembe véve ez hihető is), másrészt viszont elrehült pár gumicső, aminek lehetőségét sajnos nem vettem figyelembe. Így folyt el a kormányszervó és a kuplung olaja, melyet a szervó, ill. a munkahenger bánt. Ezzel a hibalista viszont ki is merült. Az első forgalombahelyezés előtt vezérműszíjcsere, olajcsere, szűrők, fékek cseréje, kicsit később gyertyacsere történt. Ez utóbbi a hengerenkénti két gyertya (TwinSpark) miatt kicsit költséges volt. Megemlíthetném, hogy a tompított izzója viszonylag rendszeresen kiég, de van mindig 2-3 pótizzó nálam, és gyorsan cserélem, ha szükséges. Motorolaj az olajcserénél is lényegében ugyanannyi van benne, mint amennyi előzőleg bele lett töltve, az elektronikával pedig 113ezer km-nél még semmi gond nem volt.

Az autó egyébként imádnivaló, az 1.4-es motorban teljesen hihető 103 ló van, ez városi, közúti közlekedésben, ha az ember nem ellenfélnek tekint minden más közlekedőt, elég az 1130 kilós autóhoz. A vezetési élmény a kis motorhoz képest nagyon jó. Feszes futómű (amit nem árt rendszeresen állítatni a jó magyar utak miatt), szép motorhang (7000-nél kezdődik a piros tartomány, 6 fölé sosem forgattam), jó tartású ülések, és valahogyan sokkal nagyobb a sebesség- és gyorsulásérzet, mint más autóban. Persze a valóságban is jobban megy, mint az 1.4-es, vagy 1.6-os konkurensek a kilencvenes évek végéről, de az az érzesem sokszor egy-egy kétezres szívó vagy turbódízelbe átülve, hogy az Alfa még ezektől is dinamikusabb. És persze sokkal szebb :) Nem véletlen, hogy még a Brerán is felfedezhetők a 145-ös bizonyos vonásai.

Mindemellett nagy a belső tér és a csomagtartó, tehát jól pakolható. Mivel kívülről nem nagy az autó, ez biztosan az ütközésvédelem rovására megy, de ezt eddig sikeresen igyekeztem nem kitapasztalni. A belsőben felhasznált anyagok szerintem jó minőségűek és még 11 év után is kitűnő állapotúak.

Összegezve, ha az ember rendszeresen karban tartja (ez nem extra kiadásokat jelent, csak a rendszeres olaj- és egyéb alkatrész cserét), és normálisan használja (hidegen például nem forgatom 3000 fölé) akkor egy nagyon szimpatikus és igazi "szerelemautó". Épp ezért fáj a szívem, hogy most eladósorba került, de épp ezért lesz az utódja is egy TwinSpark, csak a 147-es ruhájában, és a plusz 100 kilós testhez plusz 17 lóerővel.

- tompított izzó - rendszeresen
- kuplung munkahenger
- kormányszervó

Fenntartási költség (8) Évjárat 1997
Teljesítmény (10) Km vásárláskor 52000
Előző autója? Következő autója? Alfa 147 1.6 TS
Verdikt (8.2/10)

Alfa Romeo 145 1994 (1998 - 2001)