Autók » Alfa Romeo » 145 (1994-2001)

145 1.6i 8V boxer

Egy "elrobogó" helikopter

Első autó és első látásra szerelem:) Jogsimegszerzés után pár évig a szokásos magyaroszági opelgarnitúrák, mind családi vagyont képezték, semmi extra, astra,vectra egyre megy...mindegyvolt hogy 1.6 vagy 1.8...aztán elhatároztam hogy nézek valami kiskategóriás autót. Körbejártuk a kereskedéseket (csak példának Renault Clio II, Fiat Punto II stb.), aztán megláttam a fekete ördögöt, az első próbaút alkalmaval kb. úgyis hörgöt. Meg is kérdezdtem az eladót, hogy ez a normális hang-e? :) Ez volt vasárnap, hétfőn reggel már ott álltam a kereskedés ajtajában.Gyors ügyintézés. Csütörtökre mehettem érte.
ÉS a fekete leves...
Sosem volt Alfa senkinek, még az ismerősök között sem.Rögtön vezérműszíj és egyéb kötelező dolgok cseréje. kb. 5000 km után a hajtókar eltört...diagnózis...eltünt a 4L motorolaj úgy hogy semmi sem mutatta jelét a hiánynak.Főtengely köszörülés, új hajtókar, szétszedés közben kiderült a 4 dugóból 2 új volt. Valószínűleg az előző gazdája nem kímélte. Tökéletesen megcsinálták, igaz azóta betegesen nézegetem az olajszintet. Aztán kicsit később kuplungszerkezet teljes kuka, csere Sachs-ra (hozzá kell tegyem valami hozzá nem értő barom, a kuplungszerkeztet kihézagolta alátétekkel, amik egy rázós Hungária körút után belepotyogtak a kuplungbelsejébe és darabokra törték a lamellákat - finoman fogalmazva sz** került a ventillátorba :))...kb. 500 km után kuplungmunkahenger csere :) kinyomta az olajat, hiába, az új dolgokat nem mindig szereti az autó. Azóta sincs gondom vele. És végül a legutolsó nagy alkatrészcsere, a lendkerék+fogaskoszorú cseréje, a donor egy 33-as 1.7 boxi volt.
Mint utólag kiderült a fogaskoszorút már egyszer megfordították, tele volt jelölésekkel...no comment.
Ez volt kb. 1,5-2 éve, azóta csak a szokásos dolgokra megy el a pénz, olajcsere, gumicsere - ez utóbbi 1 hónapon belül 2x köszönet érte a tökéletes pesti villamossinekkel keresztezett macskaköves utaknak, mivel a bal hátsó gumiból 2 fémdarabot szedtek ki, ami akkora volt mint a hüvelykujjam.
A fogyasztás egyszerre brutális és ugyanakkor hihetetlen, városban jobb ha nem is nézi az ember a mutatót, mert lábon kihord egy agyvérzést, viszont országúton 90-120km/h közötti mászkálással 6,5-7L evett, autópálya 190-el (mert ez ennyivel is tud menni) 14-16L kb. mint egy VTi csak az még jobban megy:)
A rüki nekem is reccsen néha (bár az új 0 km-es céges Skoda Fabiaban is recsegett), a benzinmutató liftezik, ezért jobb ha az ember megtanulja inkább hogy egy tank benya hány km-re elég :)
Mindent leszámítva, az előjött hibák nem az olasz autónak köszönhető...hiába is köpködik annyira. (hozzáteszem apám 6 éves!! vectráján a rozsda eltüntetése a két hátsó sárvédőívről annyiba került mint nekem az a kis motorgenerál az elején kompletten). Az alkatrészek nem vészesek, semmivel sem kerül többe mint "hasonló" kategóriájú autóhoz.
Mivel ez az utolsó szériás boxer és az alfa nem igazán gyárt 150 LE körüli autó...kivéve a GTA és társai (elérhetetlen áron) ezért a következő autóm egyébként nagy valószínűséggel egy Honda Civic VTi-Type-R-S lesz, mind1 csak brutális legyen...és ne offGófAstraSeat 60 ill. 75 LE-vel :))
Továbbra is töretlen és lángoló szerelem az autó iránt (persze csakis a 2. helyen a dobogón a barátnőm után;-))

- Hajtókar (olajhiány miatt) + főtengely - 150e (munkadíjjal)
- Fogaskoszorú - 15e + 25e munkadíj
- Kuplungszett és kuplungmunkahenger - 45+5e anyag + 25e munkadíj
- Lambdaszonda (ez rossz továbbra is) - 25e (sose vegyél utángyárottat)

Alfa Szamosi mester - gyorsan és megbízhatóan dolgoznak, de ezt szerintem minden Alfás tudja. www.alfaszamosi.hu

Attila - az ügyeskezű és kitartó szerelőm aki megoldotta a nagy problémákat (szerencséjére vagy szerencsétlenségére túl közel lakik, ezért ha elromlott az autó csak át kellett tolni hozzá)

Fenntartási költség (8) Évjárat 1996
Előző autója? Következő autója? Egyenlőre marad...
Verdikt (7.6/10)

Alfa Romeo 145 1994 (1998 - 2001)