Autók » Alfa Romeo » 145 (1994-2001)

145 1,3 IEL

A mediterrán szépség - dögös boxer-brummogással

Amikor 1997-ben megvettem és hazavittem, a feleségem bő negyedórán át csak gyönyörködött benne. Aztán pár hétre rá egy rendőr (utólagos bevallása szerint) azért állított meg, mert már messziről kinézte magának a kocsi agresszíven szép pofiját. Nekem mind a mai napig nagyon tetszik; nemcsak a Valter de Silva által megálmodott markáns formája, hanem a szívetdobogtató muzsikája is, amely a karvalycsőr formájú motorháztető alól tör elő (de nem ám sportdob rásegítéssel: csak úgy natúr). A motor 2500-ig morgós bemutatót tart érces hangjából (gázfröccsök hangjára több barátomnak merevedése támadt), 4000-ig gurgulázik, afölött pedig megjön az ereje is és úgy énekel, mint Pavarotti. S mindeközben olyan simán jár a boxer, mint egy léghajó. A motortérben pedig nem buta műanyagdobozokat lát az igazi motorokra kíváncsi szem, hanem egy gyönyörű boxermotort, hatalmas légbeömlő csövekkel. Az igazán figyelmesek észrevehetik az Alfa Romeo feliratú akkumulátort is, amely (a matematika mai állása szerint) 11 éves! És pöcc-röff.

A vezető a kitűnő oldaltartású (naná, hogy Recaro) üléséből tökéletesen körbepásztázhatja a környéket, egyedül akkor kell kicsit jobban figyelnie, amikor a bal válla fölött néz hátra: a hátsó oldalablakok - a dögösen emelkedő övvonal miatt - viszonylag kicsik. A fej- és lábtér hatalmas, én a közel 190-es magasságommal is kényelmesen elférek. Anyósnak akár egy 200 kilósat is választhat magának az ember (alternatívaként egy nyolcasikreket kihordó társ is szóbajöhet), a műszerfal jobb oldalán hatalmas ívű bemélyedés érezteti az utassal: helyhiányra itt nem panaszkodhat. Háromajtós autóról lévén szó, a hátsó sorban már nem ilyen tág a helykínálat, de még ott is jól elfér a magamfajta méretű ember. A csomagtér elegendő egy 2 szülő + 1 gyerek összeállítású családnak, ha viszont az ember ledönti a hátsó üléseket, komoly méretű tárgyakat (legutoljára egy komódot) is elnyel az autó. A kárpitozás igényes, jó tapintású, ugyanakkor nem kényes anyagból van, a műszerfal kellemesen puha, zörgést sehonnan sem hallani.

A világításával - bár a fényereje természetesen nem éri el egy xenon fényszóróét (de az ára sem!) - elégedett vagyok, a polielliptikus fényvető lencse teszi lehetővé, hogy olyan jó kis morcos pofija legyen, miközben kitűnő fényviszonyok uralkodnak a kocsi előtt. A ködfényszórókkal (merthogy még ebben, a legkisebb teljesítményű Alfában is szériában megtalálható, ellentétben a "csodás" német vasakkal) előállított fotonbombákkal a néhol gyalázatos magyar utak harmadik dimenziója is igen hatékonyan felfedhető - még mielőtt az ember tisztességes tempóval beleájulna egy tengelytörő lyukba.

A futómű természetesen alfásan feszes, kanyarstabilitása kiváló; jó gumikkal a Szendehely előtti szerpentin 75-80-as tempóval vehető - az utastársak legnagyobb bánatára.:)))) A rossz utakat a szilentek nem különösebben szeretik, de hát ez nem is terepjáró.

A váltója nem éppen erős pontja a kocsinak, hátramenetbe néha csak nehezen tehető be, a többi fokozattal viszont nincs gond, kettesbe visszaváltáskor pedig mindig gázfröccsöt kap a két kuplungolás között. Hármasból ötösbe pikk-pakk lehet váltani. Ezt elég gyakran alkalmazom, mivel az ötös és a négyes áttétele között nem nagy a különbség. Szerintem lehetett volna hosszabb az ötös, ez talán az autópályán mérhető fogyasztást is csökkentette volna, amely nálam így alakult: országúton 100-nál 6.9..7.2, autópályán 130-nál 8.7..9, városban 9..11 liter.

Az 1351 ccm-es motor nem alkalmas az igazi alfás életérzés átélésére (arra ott a másik Alfám), de a 90 LE-s motor lendületesen mozgatja az 1140 kg-os (tehát meglehetősen vastag anyagból készült) járgányt. A vastag karosszériát nyilván elég vastag alapozó és festékréteg boríthatja, mert rohadásnak semmi - tényleg semmi - jele! Ez már nem a hírhedt, 80-as évekbeli olaszos (vagy a nem is oly régi astrás) rothadós fajta.

A lovakat illik jól ellátni: a benzinre nem annyira kényes (én legalábbis nem tapasztaltam azt a legendát, hogy Ausztriában sokkal jobb a kocsik fogyasztása), viszont a csili-vili német gyertyától kissé köhögött, és ez csak a gyári előírás szerinti Lodge 25 HL-től múlt el; a boxer kényes a gyertyára. A három helyen csapágyazott motor igen hálás a jó olajért, amelyből kb. 1 litert el is kortyolgat két csere között (váljék egészségére). Az előírt 15 ezres csereintervallum helyett 10 ezrenként megkapott friss Selénia 20K for Alfa Romeo olaj (plussz olaj- és levegőszűrő) hatása viszont meg is hallatszik: a motor hangja olyan, mint a gyári újé.

Aki le mer számolni a napjainkban még mindig élő előítélettel, miszerint a német autó a jó autó (ezt a baromságot!!!), és beleül egy ilyen szépségbe, az nemcsak a kocsi után forduló tekintetekkel számolhat, hanem azzal is, hogy - ha megadja az autónak a szükséges (ám egyáltalán nem megerőltető) törődést - biztosan bele fog szeretni egy nagy hagyományokkal rendelkező márka megbízható, igen jól vezethető, csodaszép hangú sármos darabjába.
És még valami: amióta megvettem a másik Alfánkat, azóta ezt a kis 1,3-ast elsősorban feleségem használja, és ő is imádja. Nyilván ő is élvezi, hogy megfordulnak a kocsija után...

- 9 év alatt(!):
- - alapjárati szervó (gariban cserélve);
- - féklámpa kapcsoló (2e Ft);
- - kormányszervó szivattyú megszorult (mester szétszed, kar széttár /hibátlannak látszik/, összerak, azóta /60e km/ is működik, 3e Ft);
- - Budapesten is használom --> lengőkar, kormányösszekötő, stabilizátor szilentek :) (sok e Ft);
- - hátsó kipufogó (digó utángyártott, 6 éve 40e Ft);
- - hátsó ablakmosó cső elrepedt a hátsó ajtónál (3e Ft);
- - hűtőcső Y-tag elrepedt (8e Ft)

Autóház Boldizsár: amióta csak hátul, a kisebb épületben javítanak Alfákat, azóta turbó kasza (tessék igen vastag bukszát vinni!). A Pisti nagy mágus, a többi szerelő gyenge-átlagos. A munkafelvevő (Kassa Józsi) nem egy kellemes jelenség, viszont, ha karosszéria munkára van szükség, Badics Attilát ajánlhatom (nagyon rendes srác, de az árakon ő sem tud faragni).

Alfa Szamosi: nem kimondottan olcsó, de kibírható (nettó 5e Ft-os rezsióradíj). Az árképzés hektikus (ugyanarra a munkára rövid időn belül 3-szoros árat számoltak), viszont becsülettel, jó minőségben és gyorsan elvégzik a munkát. Szamosi Jancsi jó szakember (kint tanult a digóknál) és nagy Alfa barát! (Az osztályzatot csak az árképzés húzta le.)

Fenntartási költség (9) Évjárat 1995
Előző autója? 75 1,8 Turbo Következő autója? Alfa Romeo
Verdikt (8.1/10)

Alfa Romeo 145 1994 (1998 - 2001)