Autók » Alfa Romeo » 145 (1994-2001)

145 145 1.6 boxer

1.6-os, lendületes boxer

Röviden összefoglalva szerintem jó autó. Olcsó fenntartási költségek, jó alkatrészárak, persze a megfelelő helyekről. A márkának valóban kering rossz híre, de hadd mondjam el, volt pár másik autóm ezelőtt, semmivel sem rosszabb azoknál. De én személy szerint, jobban szeretem a többinél. Ami tény, hogy törődést igényel. Nem lehet húzni az olajcserét, nem kicserélni a kopó alkatrészeket, különben kis idő múlva megbosszulja önmagát a hanyagság. Ez igaz minden autóra!!! Nem az olasz vagy a francia vagy a német autókkal van a gond, hanem a sok szarházi, spórolós emberrel. Akik a minimumot is sajnálják az autótól vagy nem tudják fenntartani és utána köpködik, hogy ilyen szar, olyan szar, ha valami megáll bennük. Csak fejben van a gond. Nyilván vannak jobb minőségű autók az olasz típusoknál, viszont az összérzést, amit egy olasz autó nyújt, nem szívesen cserélném le másra (a jelenlegi helyzetemből ítélve). Ha bejönne az élet, mit vennék? Németek közül: BMW E92 M3-ast, Franciák közül: B-csoportos rally legendákon kívül hirtelen nem tudok egyet sem, Olaszok közül: szinte bármelyik presztízs kategóriájú sportautót, esetleg Alfa 159 Q4-et vagy Maserati Quattroporte-t, Amerikából: Saleen Mustang-ot vagy Viper-t, Japánok küzül Skyline, Supra, ami igazán tetszik, ha Angliáról van szó, csakis Aston Martin.
Korábban volt már Alfám, egy 164 3.0 V6 QV személyében. Az nem semmi autó volt, meglepő dinamizmussal, a fordulatszámmérő könnyedén belevert a 8000-be... de féltem tőle. Tele elektromos cuccal és felső kategóriás szervízköltségekkel. Nem hagyott ott sehol, de mindig volt bennem egy egészséges félelem. Végül könnyedén eladtam.
Véleményem szerint igazi megszállottól érdemes itthon Alfát venni, aki vigyázott rá és mindent megadott neki, ami kellett. Az is előny, ha minél kevesebb elektronika van egy olasz autóban. Ezt kikerülni nehéz a mai világban, sajnos. Mióta Bosch beszállítás van az Alfákhoz, sok a gond velük.
Egy kérdés felmerült bennem a márka iránt. Ezt szívesen feltenném a gyár vezetőinek is. Miért nem gyárt elérhető áron vérbeli hátsókerekes típusokat? Ennyire számít a gazdaságosság? Ezt nehezen emésztem meg... Nyilván drágább lenne az előállítása, de sokakat elcsábítana a konkurens vásárlói körből.
Ezzel az autóval sokat foglalkoztam, mivel ez a hobbim, megcsináltuk a motorját is, eredetileg 1.4 es volt, került bele egy 1.6 és kicsit meg is lett húzva a teljesítménye, jelenleg kb. 130 lóerős. Lendületes kisautóvá vált. Sportosan lehet vele közlekedni. Próbáltam nem elfogultan írni ezt a véleményt, remélem nagyjából sikerült felvázolnom valamit a típusról. Köszönöm, hogy végigolvastad.

- Légzsák nem ment, mivel törött lehetett az autó, (ez nem elektromos hiba), gyakori szilent csere (kb. évente), jobbos ajtó zár érzékelő elromlott (világított a kijelző a műszerfalon, hogy ajtó nyitva), és a jobb hátsó fék, mivel önbeálló, egyszer felakadt és többet fogott, mint a másik 3 keréken. Ennyi volt a hibalista, ami ugye nem mind abból ered, hogy olasz.

Soha nem hordok szerelőhöz semmilyen autót, sok év alatt elértem egy olyan szintet, hogy mindent meg tudok oldani, ill. ha olyan elektromos probléma jelentkezne, arra van megbízható emberem vagy van a családban gyakorlott autószerelő.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1994
Előző autója? Clio Következő autója? szerintem csak olaszt
Verdikt (7.7/10)

Alfa Romeo 145 1994 (1998 - 2001)