Kézifékes rakéta
Els? kedélyes közös afférunk kivételesen nem az autó hibájából történt, hanem a megrendel? hibájából (nem én voltam): decemberi átadású autót sikerült nyári gumival rendelni. Pont, amikor az a nagy hó esett 2002 telén. Alig mertem utcára menni az autóval, a parkolóban meg vitustáncot járt az autó minden gondolatra. Szerencsére néhány nap múlva megérkezett a téli garnitúra, attól kezdve úgy ment a hóban a járgány, mint egy tank, jó évet zártunk. Kedves szomszédom a csehszlovák rettenetest kénytelen volt teljesen kiásni a hóból, hogy ki tudjon jönni a parkolóból és az összes havat a Bora elé lapátolta, de a kocsinak meg se kottyant, csúszás nélkül kijött a szügyig ér? hóból. Még láttam, ahogy a szomszéd a földhöz vágja mérgében a lapátját, de itt félbeszakadt a történet.
A kocsi ezek után változatos örömökben részesített. A kaland már a kocsiba való bejutással elkezd?dött. Az oldalfal annyira ívelt, befelé hajlik, hogy ami éjszaka a tet?re esett (száraz levél, hó, ezmegaz), az ajtónyitáskor az ülésen landolt. Tökéletes ellátás egy presztízslimuzintól, hogy reggelente jeges ül?fürd?vel kezdhetem a napot.
Ha kicsit figyelmetlenül száll be az ember, a fülét is letépi. Tapasztaltam. El is öntötte az agyamat a harctéri ideg, akkor egyszer alaposan bevágtam az ajtót, mint der?s nyári szell? a fajanszos helyiség ajtaját. Amit?l egy csapásra, értend? szó szerint, megsz?ntek a nehézkes ajtózárás problémái. Ki érti ezt?
Reggelente, amikor hideg motorral indítottam, az automata klíma szolgalelk?en érzékelte, hogy a kocsi belseje hideg, de azzal már nem tör?dött, hogy a motor is az, így orkánerej? jeges széllel rombolta kedves hazánk népesedési mutatóit.
Ez az autó rászoktatott arra, hogy többet nézzek hátra, mint el?re. Tudom, a tükör nem mozi, hogy mindig bámuljuk, de satuféknél igen hasznos ellen?rizni, hogy az utánam jöv? is meg tud-e állni, lévén a Bora fékje jobb, mint az eddigi autóim fékjei voltak. Gyorsításkor szintén hátranézek, hogy kit tartok fel, mivel gyakran megesik, hogy lobogó szem? éticsigák is kil?nek mell?lem és állva hagynak a váci úti forgatagban. Az autót kipörgésgátlóval is felszerelték, az a tohonya, motornak nevezett vasdarab megakadályozza a kerekek kipörgését. Autópályán mindig vigyáznom kell, nehogy 1.4-es astrák vagy parasztmercik letoljanak a bels? sávból, inkább kihúzódok a szélére. Ennek ellenére a motor nem nevezhet? étvágytalannak, 4/5 autópálya-1/5 f?város ciklusban (sebességkorlátozásokat többnyire betartva) 8.5-9 liter körül kortyolgat, amit az 1.6-os Astrához képest sokallok. Külön hálát adok azon olvasás terén kihívásokkal küszköd? illetékesnek, aki nem vette figyelembe, hogy a Bora, a gépkönyve szerint, 98-assal táplálkozik, és 95-öst kell tankolnunk. Amit a Bora további lustulással és gyakori gyújtáskimaradásokkal honorál.
A megbízhatósága külön fejezetet érdemel. Eddig még nem hagyott ott sehol, bár amikor elpukkadt a kuplung munkahenger és nem emelt ki többet, akkor a szerencsén múlott, hogy a szervízt?l alig egy sarokra adta meg magát a technika. Az, hogy a szervíz parkolójában beletoltam a köténylemezt a keritésbe, mert addigra már elválaszthatatlan társak lettek a ferrodo és a lendkerék, az autó orrának már nem ártott különösebben. Mindenesetre a szervízben minden esetben legalább két napig nyaral az autó, bármi baja van. A Porsce Pest nem tud pontos id?t mondani, mindig nyitásra kell vinnem az autót és zárás körül kapom vissza. Eddig még minden esetben külön egy napot nyaralt a kocsi a szervízben, hogy a jól felkészült szaki elismerje, hogy lámlám, ez a zár tényleg eltört, majd megrendeljék az alkatrészt és amikor megérkezett, akkor újabb egy napos ácsorgás alatt beszereljék. Kedvenc taxisof?römet idézve, a szervíz napokra képes gyalogkakukká tenni. Vajon mit csinálnak ?k addig az autóval? Ennyi géppel egy taxivállalatot ki lehet állítani...
Másik érdekes kérdés, hogy miért romlik el egy VW ennyiszer? Mi ez, valami made in dzsunka rizsrakéta? Ébreszt? kedves Fóccvágen, távolkeleten megtanultak autót gyártani!
A Bora sok kedvenc alkatrésszel büszkélkedhet. Például valakinek a kedvence lehet a VW embléma a h?t?maszkból, a rádió antennája és a dísztárcsák. Eddig ennyit loptak le róla. Számomra kedvenc alkatrész a köténylemez, amit egy fakez? mérnök olyan mélyre rajzolt, hogy sok pesti járdaszegélyre már nem lehet feltolni a kocsi orrát. Pontosabban fel lehet, csak letolatáskor ott marad a fele királyság is. De ilyenkor rutinosan kiugrom és összeszedegetem a letördelt vagy kipergett alkatrészeket. Talán helyes lenne a tervez?gárdát szibériai kényszermunka helyett néhány év Bora használatra ítélni. Hogy ezt kiadás el?tt is megtehették volna, akkor most el lehetne adni az új Golfot is? Álmodom a nyomorban...
Sokáig számomra taigetosz pozitív volt a szekér, mígnem elküldtek vele hosszú kiküldetésre. Amikor egy komolyabb pihen?vel lenyomtam benne 700 km-t,még nem t?nt fel. Visszafelé jövet megállás nélkül jöttem 500 km-t, ami 9 és fél órába került, akkor döbbentem rá, hogy sok midnent a Bora szemére lehet hányni, de azt nem, hogy kényelmetlen. Ez az autó a vasárnapi kalapos sof?r vezetési stílusában igen kényelmes. A beltér is rendes anyagokból van, nem olyan prosztó, mint sok mostani új autó. Ha kedvenc kézimosómban kiglancolják, még jól is néz ki.
Összefoglalva: ha szeretsz lassan, drágán közlekedni egy tisztántarthatatlan autóban, akkor a Bora a te autód. A Suzuki a mi autónk, de én valami rendesebbet választok legközelebb.
- tanksapka fedél zárja: 35 rugó lett volna, ha nem garis
- csomagtér zár: 40 rugó lett volna, ha nem garis
- kuplung munkahenger: meg sem merték mondani
- defekt: 55 rugo
Porsche Pest, Fáy utca
Debrecen, Mikepércsi úti VW szalon
| Fenntartási költség | (2) | Évjárat | 2002 |
| Kényelem | (9) | Használati időtartam | 3 év |
| Teljesítmény | (1) | Km vásárláskor | 0 |
| Megbízhatóság | (6) | Vezetett km | 71000 |
| Szerviztapasztalat | (1) | Átlagfogyasztás | 8.5 l |
| Előző autója? | Astra G | Következő autója? | valami rendes belter?, túlmotorizált |
| Ennyire szerette | (3) | Megérte a pénzét? | nem |
| Verdikt | (3.1/10) | ||