Autók » Toyota » Yaris (2011-2014)

Yaris HSD (Hybrid, 1.5), Executive

Csiszolt gyémánt

Hát, az úgy volt, hogy korábban járt a céges családi szedán, hogy rójam a kilómétereket Budapest, s egy 15 km-re fekvő közeli település között egyedül, de biztonságban, illetve hétvégén legyen mivel a családdal közlekedni. A gond csak az volt, hogy feleségemnek épp úgy fenn kellett volna tartani egy közepes autót, hogy a gyerekeket délután iskolából, óvodából vigye, hozza. E helyett feleségem kis autóval (Citroen C3, nem volt éppen kényelmetlen), gyerekekkel zsúfolva, magam, egyedül, a nagy autóval pasáskodva. Nem panaszkodásból, de mondjuk úgy, suboptimum.

Megváltozott a munkavállalói státusz, kellett, lehetett az autó portfólión változtatni. Én mindenképpen kis autót akartam, kis üzemeltetési költséggel. Engem leginkább az zavart, hogy nagy autóban ingázom, feleslegesen. Ugyanakkor volt egy sajátos szempont. Az ügyfeleknek számít, hogy milyen az autód, állítólag. Ne áltassuk magunkat, máshol is számít, csak talán nem ennyire. Az USA-ból hallottam, ott azt mondják, hogy amekkora az autód, akkora az adóságod. :-)
Szóval adva volt a feladat, én meg ültem a dilemmában amikor az óriás plakátról vigyorog rám a kis szépség. Egyből mentem a kereskedőhöz, matekoztam, néztem.
Nyilván a szubjektumot nem lehet rendesen árazni, illetve a használt piaci ár is egy kérdés, a többit kiszámoltam, s döntöttem. 2012. októberben átvettem az autót.

Nagyon szeretem. Ránézni is jó, s a műszaki tartalom, egy kis komputer az egész. Ez nem egy mountenbike, ez egy műszer. Ne akarjon senki csapatni vele, ütni, verni, Európát bejárni. A passzív biztonság része, hogy leszoksz róla, hogy előzzél, megszokod, hogy megelőznek, hallgatod a rádiót, élvezed, hogy működik az autó.
Akkor mi a csata, mi a kihívás?! A szórakozás legfőbb forrása, hogy nézed a percre lebontott fogyasztási adatokat. Gondokodsz, hogy mit tudtál volna máshogy csinálni, mi a következő lekűzdendő akadály, hogy tudsz spórolni. Spórolsz, ennyi. Kényelmesen utazol, hátul a gyekek elférnek (ne legynek túl nagyok, s nagy csomagod se legyen), s hangtalanul mész. Mész, s miután mentél vele kb 650 km-t, irány a kút. Tankolás, mosoly. 30 liter. Tele. Ez volt az elmúlt 7e km alatt, mindig. Vessenek meg, de nekem az elmúlt időszakban csak olyan autóim voltak, melyek a 300 forintos időszakban is 16-18e forintot tankoltak. Én nem állithatom, mert nem tudom, hogy egy Fiat Panda dízel nem tudja ugyanezt ezen a vegyes, fele város, fele országút, benne sok hegy-völgy. De ez egy óriási élmény, mindenkinek ajánlom.
Mellette megnézik, mármint az autót.
Összegezve, az autó nekem tetszik, a másoktól kapott visszajelzések alapján másoknak is, számomra nyerő a fogyasztása, ha nem is hiszem, hogy verhetetlen, s viszonylag komfortos autózást biztosít napi 50 km-es távon.
Ezúton is elnézést azoktól, akiket feltartok, de spórolásban vagyok! Menne jobban is, csak az többe kerül, látom a számlálón. Vissza kell hozzam a kocsi árát, ami ebben a kivitelben, minden csak nem kevés.

Ha lesz új tapasztalatom, ígérem, megosztom

- Semmi

Toyota Mayer lesz, de még van addig néhány hónapom vagy ezer kilóméterem.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2012
Előző autója? Insignia Következő autója? Galaxy