Se nem csúnya, se nem szép, de nagyon jó
Az autó nagyon jó és szerethető, tele van minden jóval, amire szükségünk van, teljes mértékben meg vagyunk vele elégedve. Először a negatívumokat írom le, aztán pár dícséret.
Negatívumok:
- Ülés fűtés vezérlése: Maga a tény, hogy van benne, nekem már luxus, de ha már van benne, akkor a kapcsolóját elérhető helyre kellett volna tenni, nem pedig úgy, hogy szinte kezelhetetlen legyen. Nem ártott volna valami filléres ellenállást a kapcsolóba tenni és legalább 3 fokozatúra állítani, mert így vagy leég a szőr a combomról, vagy lefagy...
- IsoFix: A hátsó ülések varrása teljesen alkalmatlan az ülések kényelmes behelyezésére. 2 év használat után mostanra kitágultak és többé kevésbé meg is szoktam, de ez nem Toyota minőség. A lyukak egyszerűen rossz helyen és rossz irányban vannak elhelyezve.
- Audio rendszer: Panaszom nem lehet, mert szó nélkül kicserélték, de meg kell említeni, hogy fél éven belül tönkre ment, hol kikapcsolt, hol nem kapcsolt be, elállítódott stb. Az új teljesen hibátlan.
- Távirányító: Sok autóhoz olyan távirányító jár, amellyel az ablakok is fel-le húzhatóak. Ennél nem találtam nyomát a lehetőségnek, ez nagyon hiányzik, szintén filléres megoldásnak gondolom, hisz minden benne van a rendszerben hozzá.
- A jobb első ülés nem dönthető síkba, így nagyobb (hosszabb) tárgyak nem pakolhatók bele. Ez is komoly negatívum a szememben, más gyártó erre figyel.
- 6-7. ülések: A vásárláskor nem volt opció ezeknek a meg nem vételére. Elég sok helyet elvesznek a csomagtartóból, s bár párszor már használtuk, inkább szavaznék a nagyobb raktérre, mint erre a két ülésre.
- Második sor szellőztetése: Családi autóknál illik a hátsókra is adni a szellőző rostélyokból, itt ez nem járt. Kár érte. A gyerekek nem tudják, hogy nincs, így nem hiányzik nekik, az ülés alól kiáramló levegőt a szélvédőre irányított klímával toldom meg.
Pozitívumok:
- Kényelem: Számomra teljesen ideális az autó, jól belátható, kényelmes, nem fáraszt az ülés benne. Az első pillanatban otthonosan éreztem magam a tesztvezetés alkalmával, s a feleségem is ezt érezte. Jól pakolható, tágasra nyílnak az ajtók, tálca van a kölyköknek, meg roló is az ablakokon. A hátsó sorban három egymástól független ülés mozog, 3 gyerekülés simán elfér benne, vagy 2 ülés a szélekre és egy ember középen. Ez tényleg nagyszerű. Sík a padlója, nincs kardán alagút. A csomagtartó ajtaja magasra nyílik, jól pakolható az autó és széles is az ajtó, tehát nem szűk a berakodási tér.
- Motor&váltó: Kifogástalan kompromisszum a teljesítmény és a fogyasztás tekintetében. Tele van erővel, nem egy sportautó, de még sosem éreztem, hogy kevés lenne. Az elektronikus gázadási rendszer miatt kicsit lassabban reagál a gázadásra, mint az előd, de legalább megfontoltabban vezetek, ami nem baj. Semmi rosszat nem mondhatok, finoman teszi a dolgát: A váltó szuper, nekem ennél jobb nem kell. A motor csendes, simán megy, bár a nyomatéka alul elég gyenge.
- Elektronika: Az automata ablaktörlő egy álom, pár autónál olvastam, hogy panaszkodnak a beállítására, itt ennek nyoma nincs. Hibátlan konstrukció. Érintésre nyílik és záródik az ajtó, a távirányítót csak adótornyok környékén kell elővenni, mert ott blokkolódik. Tempomat, sebességhatároló, kormányvezérlés hibátlan. Amit minden autóba kötelezően szereltetnék, az a bluetooth telefon rendszer. Vicces látni a tizenmilliós autókban terpeszkedőket egyik kezükben telefonnal. A Versoban van ilyen kütyü és csak jókat mondhatok róla.
- Egyebek: kormányzás szuper, tükrök teljesen jók, kijelzőkkel semmi gond. A váltás szükségességét egy kis nyíl jelzi, gyakorlatilag 1800-as fordulaton váltani tanácsol. Takarékos, de tempó gyilkos, ki-ki döntse el. A fogyasztás 7,2-9 között van, ez utóbbit teljesen megpakolva, tetőboxszal produkálta autópályás túrán. A többi esetben 8 alatt, vagy a környékén marad a fogyasztás. A megbízhatósággal egyenlőre nincs gond, minden hibátlanul üzemel. A szervizben a kiszolgálás magas szintű, komolyan vesznek és megadják a tiszteletet. A 30.000-es szerviznél volt egy kis kavarodás, nem volt egyértelmű, hogy mit fognak csinálni az autón. Kicsit furcsálltam.
A leírásában azt hirdetik, hogy a könnyű szerelhetőség jegyében igyekeztek úgy összeállítani az autót, hogy komolyabb szakértelem, vagy munkaidő igény nélkül is cserélni lehessen az elemeket, alkatrészeket. Eddig csak izzó csere volt, itt megállja a helyét az állítás, tényleg kivitelezhető otthon.
- Audio rendszer -> garanciális csere - Plafonon lévő olvasó lámpa és kapcsolók -> garanciális csere
| Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 2009 |
| Kényelem | (8) | Használati időtartam | 2 év |