Jó, jó de meddig?
Olyan autót kerestem, amibe lehet pakolni, amiben az alapvető extrák benne vannak és amivel nem kell (talán) szégyenkeznem. Igazából nem tudom miért kötöttem ki a típusnál (nem ez volt az első, és az óta nem is az utolsó Opelem, talán van valami Opeles beidegződésem tudat alatt).
Kényelem, menettulajdonásgok: kétségtelenül szép nagy autó, akárhova mentünk vele akárhányan (max 5-en), akármennyi csomaggal soha semmit és senkit nem kellett otthon hagyni. Az 1.6-os 100 lóerős alapmotortól nem vártam csodát, és nem is kaptam. Mégegyszer nem venném meg, városban a dinamikája elég de autópályán már kevés (140 km/óránál 4000-et forog a motor). Egyébként csendes és kényelmes, hosszabb áttétellel és erősebb motorral nagyon jó utazóautó lett volna. Ezzel a kombinációval olyan 180km/óra körül volt a vége, de az utazója 110-120 körül alakul.
Felszereltség: az enyém az egyik alap kivitel volt, de ebben is klíma, első elektromos ablakok, ABS, vezető oldali légzsák, 5 fejtámla, elöl-hátul könyöklő, távirányítós kp zár és szervókormány "kényeztette" a vezetőt és a bent ülőket.
Fogyasztás, fenntartási költségek: Átlagban 6,5 literrel jártam vele városban (!) sőt ha odafigyeltem akkor 6 literrel is beérte. Amit megspóroltam a fogyasztáson, sokszorosan befizettem a szervízben. Sokszor állt a szerelőm udvarán sajnos. És ami elromlik rajta az ráadásul nem is olcsó. Ez az autó egyáltalán nem olcsón fenntartható, a vételárát néhány évente biztosan újra rá kell költeni a javításokra!
Megbízhatóság: Háromszor hagyott ott, úgy, hogy minden lehetséges törődést megkapott és állítom, hogy a kapható legszebb és legjobb állapotú autót vettem meg anno. Az Ecotec motorok eszik az olajat, az enyém nem vészesen, maximum fél litert kért 1000km-ként. Ezért az olajszintre oda kell figyelni. Jómagam hetente egyszer biztosan ránéztem. Új olajat 10.000 ként raktam bele annak ellenére, hogy ennyi idő alatt kb 5 litert utánaöntöttem.
Összegzés: amikor jó volt, nagyon szerettem az autót, mert nagy kényelmes és csendes volt. Egyébként is teszik a B Vectra desing (kívül-belül). De sajnos sok törődést kér, mindig elromlik rajta valami, a javításoknak sosincs vége. Aki ilyen autó vásárlására vállalkozik számoljon azzal, hogy szép, nagy és jól felszerelt autót kap, de a vételárat belátható időn belül (néhány év) újra rákölti majd a javításokra.
- EGR szelep - benzinpumpa (2x) - klíma - első-hátsó lengéscsillapítók - kuplungszerkezet + tárcsa - központizár - -
Ismerős, gyors, megbízható, korrekt, lekiismeretes. De nem túl olcsó :)
Fenntartási költség | (6) | Évjárat | 1997 |
Teljesítmény | (5) | Km vásárláskor | 192000 |