Autók » Land Rover » Discovery (1998-2004)

Discovery 2.5 TD5 Autómata

Véget ért egy (rém)álom!

ELADTAM!!!!!! Mindezt így nagybetűvel! Persze most már megint vigyorgok, mert megkönnyebbültem. Igaz sajnálom is mert azért összességében jó autó volt, igaz nem volt méltó ősei hírnevéhez. De kezdem az elején.
Egész véletlenül jutottam hozzá, mert egy barátom szólt, aki tudta , hogy valami nagy vasra fáj a szívem, ami családi autónak is jó, és egy kis munkától sem riad vissza ha úgy hozza a szükség. ( Leginkább vontatásra szerettem volna használni de erről majd később)
Mikor beleültem valami csodálatos érzés kerített hatalmába, mert tök jó volt kicsit felülről nézni a világot, igaz azt már megszoktam a teherautómból is, de ez nem az volt!
Az autómata váltó komfortja azóta is hiányzik és valami csoda folytán ezzel sosem volt gondom , pedig mindenki mondta, hogy nem lessz hosszú életű ha vontatok is vele.
Ezzel szerencsém volt! Apropó ! vontatás! Az első alkalommal mikor vontattam vele olyan érzés volt mintha nem is lenne mögötte semmi, míg üres volt a tréler. Bezzeg rakottan!
Elindulok , ahogy szoktam, gyorsítok, és kb mikor elértem a 90-es tempót valahogy bizonytalan lett az úttartás! Na gondoltam rossz a súlyelosztás a tréleren, amit gyorsan meg is néztem, de az úgy volt jó, ahogy volt!
Aztán rájöttem mi a baj! A szuper komfortos légrugók és az állandó szintszabályozás nagyon nem tolerálta a vontatást!
Gondoljátok el micsoda kínszenvedés Hollandiából 80-90-es tempóval hazabotorkálni. Soha többet!
De vontatni azért kellett mást is, nem csak trélert. Leginkább a család lakókocsiját, ami súlyban csaknem felér egy rakott trélerrel, nagyságban pedig meg is haladja. Ebben az esetben a sebességgel nem is volt gondom, mert ha nyaralni megyek sosem sietek, viszont hogy ne maradjak izgalom nélkül, beadta a kulcsot az egyik légrugó!
Ha valaki ült már lőcsös szekéren akkor tudja, mi az igazi érzés!
Aztán innentől kezdve szaporodtak a gondok! Egyszer hallom, hogy nagyobb gázadásnál valami sivít! Szerelőim megállapították hogy a turbó beadta a kulcsot! Nosza gyorsan csere (160.000 Ft ) Olaj, szürő,ahogy illik!
Alig mentem vele tán 2.000 kilómétert megint hallom a sivítást!
Gondolom már ki is találta mindenki! Megint a turbó! Ennek már fele sem tréfa, gondoltam, vissza a kereskedőhöz, hogy ennyit bírt az új turbó! Persze rögtön szétkapták és megmutatták, hogy tele van fémreszelékkel!
irány haza, olaj leereszt, láss csodát, nem csak reszelék volt benne, hanem komoly nagyságú daraok is lejöttek az olajjal együtt! Telefonos segítséget kértem egyik pesti szerviztől,akik egyből azt kérdzeték mennyi km van a kocsiban, mert a vezérlés feszítője és a láncvezető csak kb 160.000 km-t bír, onnantól kezdve akármi is lehet! Hát esetemben lett is! MOTORGENERÁL ( 500.000)
Persze most derült ki, hogy az óra nem a valós futást mutatta, amit sejtettem, de arra azért én se számítottam, hogy ez a vilámárkának nevezett vas ilyen hamar komplett vezérléscserét kíván! Ráadásul ehhez ripityára kell szedni a motort. Ezután még sokáig használtam, merthát a befektetett pénz le kellett autózni, de igazából aztán folyamatosan költöttem rá a pénzt. Légrugó, zár, világításkapcsoló,stb stb.
Elegem lett a márkából, amit biztosan megérzett a dög, mert akárhova mentem, valamit mindig produkált, csakhogy ne legyek nyugodt! Biztosan tudja mindenki, milyen érzés úgy beülni a kocsiba, hogy csak oda elérjek ahova menni akarok!
Arról meg már nem is szólva, hogy valahogy haza is kellene jutni!
Elkeztem hirdetni , míg végre valaki beleszeretett és megvette! Legyen hozzá szerencséje, ha már nekem nem volt!

- turbó középrész 160.000
- turbó mégegyszer de az már csak felújított 120.000
- légrugók 80.000/db
- hátsó ajtózár 40.000
- világítás kapcsoló 35.000
- kormány tolórud 70.000
- himbatangely + himbák 40.000 ( bontott )
- "kicsi" motorgenerál ( gyürüzés, csapágyazás, olajszivattyú csere, vezérműlánc, feszítő, vezető, tömítések )500.000

Saját szerviz

Fenntartási költség (1) Évjárat 1999