Egy 20 éves álom
Egy 20 éves gyermekkori álom beteljesüléseként hobbi autónak vettem meg a Discoveryt kb. fél éves keresgélés után. Kézi váltó, Td5, 5 ülés, kevés, és e miatt el sem romló extrával. 3 hónapja van meg, és imádom!
A formáját, a hangját, az érzést. Ha Land Rovert vezetsz, része leszel egy közösségnek, intünk egymásnak ha szembe jön egy másik az úton. A csomagtartóba még nem tudtam olyat rakni, ami ne veszett volna el benne. A hatodik és hetedik ülés helyén lévő tárolódobozok nagyon praktikusak, nem kell külön láda amiben elfér az összes autós kellék. Befér a bicikli, a sziklamászó felszerelés és még rengeteg más. Évente 1-2 belföldi utánfutózásra is tökéletes, nem éreztem meg amikor mögé volt kötve kb. 620 kiló.
Nem volt korábban olyan autóm, amiben ennyire magasan ültem volna, sokkal jobban előre látható a forgalom.
A szokásos használt autó vásárlás után cserélendő dolgokon kívül (szíjak, szűrők, olajok, tárcsák, betétek) az üzemanyagpumpával volt gond (egyharmad tank alatt falsot szívott és indításnál meg kellett várni amíg előre jut a nafta), illetve az ABS nyomáskapcsolójával, aminek a hibája annyit eredményezett, hogy kisebb fékezésnél kigyulladt a műszerfalon az ABS visszajelző, a TC és a lejtmenet vezérlő lámpája. Fék közben fogott, ABS dolgozott ha kellett. Egy kormányösszekötő és egy kipufogódob szerintem normális egy 10 éves autónál.
Mivel télen az asszony is fogja vezetni, kapott előre-hátra tolatóradart, bár el kell ismernem nekem is könnyebb így a parkolás. Sajnos bőrkárpitos, terepjáróba ez nem való igazán szerintem, de a használt autó vásárlás nem kívánságműsor.
A következő lépés a fejlesztés, a 18-as kerekek peres gumival jók aszfaltra, a terepre való kisebb kerekek ballonosabb gumival úton vannak.
Hamarosan meglesz az első próba terepen is, a beszámoló folytatódik.
A megbízhatóságra kíváncsi leszek, a "rendes" autóm Toyota (Népítélet: Luxus olajkályha), de ez majd hosszabb távon derül ki.
Megvolt az első próba terepen, nem minden tanulság nélkül. A magasnak hitt autó alacsony. Ezzel a fejlesztési irány is tisztázódott, futómű emelés, magasabb oldalfalú gumi, terepezéshez vonóhorog és lökhárítók leszerelése. Egyébként pedig tényleg jól áll neki a sár.
Fejlesztés utáni terepezés. Egyértelműen jót tett az autónak a fejlesztés, nagyságrendi a különbség terepen. BFG MT helyett Insa Turbo gumik nagyobb méretben, kb 5 cm emelés, előre a gyári helyett acél lökhárító, és még jópár más dolog. Arra megy az autó amerre akarom a sárban is. Ha lehet, még jobban imádom!
- Üzemanyagpumpa, ABS jeladó nyomáskapcsoló, utánfutó elektromos csatlakozó, terepváltóban egy O gyűrű csere olajfolyás miatt, váltó szinkrongyűrűk 1-4, kipufogó középső dob, hátsó kormányösszekötő, szűrők, olajak, tárcsák, betétek.
Land Rover Horváth, Bp. XVI. kerület, hozzáértő, korrekt, csak kicsit messze van.
Másik szaki, olcsóbb és jobb mint az előző.
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 2003 |
Megbízhatóság | (8) | Vezetett km | 12000 |