Autók » Fiat » X1/9 (1972-1989)

X1/9 1500

Marcello Gandini mozgó szobra

Bertone stúdiója mélyén signor Gandini követte el a Lamborghini Countach-t, a Miurát és a Diablot; a DeTomaso Panterát, a Lancia Stratost is - csak hogy a kultikusabbakat említsem.
Tíz éve, minden alkalommal, amikor meglátom a kocsit a parkolóban, megfog a szépsége. Tíz éve nem találok nála csinosabbat - hacsak sok millióért nem.
És a méretei! Hihetetlenül alacsony és apró kis gép! A mai konfekció-autók között lapulva ez a két dolog teljesen valószínűtlenné teszi. Olyan, mint egy ufó, vagy egy díszlet a "Minden lében két kanál"-ból.
Tulajdonképp jól is repül, de nem a számszerű adatai teszik sportkocsivá. A középmotor + hátsókerékhajtás teszi azzá, az arányai, motorja karaktere, és az ezer apró részlet, ami mind a vezetés élményéről szól.

A Fiat konszern úgy döntött, hogy adottságai ellenére Európában nem fogják versenyeztetni, mert istállón belüli konkurrenciát teremtene a Lancia Stratosnak.
Alighanem ez a lépés zárta ki a srácok falán díszelgő poszterek álomautói közül. A benne rejlő presztízst így soha nem nyerhette el, de olcsó maradt, és én meg tudtam venni. Máig hálás vagyok ezért a világ értékrendjének :)

Ne vegyél ilyet, ha valójában Porschét szeretnél! Pörgesd inkább a bizniszt még egy kicsit!
Rá se nézz, ha kipörgésgátlóra vágysz, elektronikára, vezetésasszisztensre! Az egyetlen, aki egy X-ben asszisztálni fog, az az őrangyalod!
Kerüld el messzire, ha szerinted a motorhang fülsértő dolog, ha a sebességváltás egy felesleges nyűg, ha a sodródó autó merő halálfélelem!
Csalódni fogsz benne akkor is, ha szerinted kölyökkorunk autókvartettjének szabályai a mérvadók; tudod, mindig a magasabb szám visz mindent! Erre a kártyalapra ugyanis nincsenek valami nagy értékek írva.
Nem is lehet vele (asztalnál) nyerni.

Még valamit a szépségéről. Ne higgy a reklámoknak!
Őszi fasorban suhanva, tengerparti fövenyen, angol kastélypark murváján, tükörfényesre polírozva se szebb nála az a dögunalmas szedán ;)
Ha látsz vele egyszer elhúzni Pesten a mocskos esőben, igazat fogsz adni nekem.

- Lényegtelen.
- Peking-Párizson is rábíznám az életem, csak fel kell készíteni.
- Időnként elromlik - de még nincs beleépítve irányított tönkremenetel.
- Összességében attól függ, mennyi pénz van benne aktuálisan.

Csak szerelőhöz.
Alkatrészkicserélő szakmunkás nem elég.

Fenntartási költség (9) Évjárat 1980
Előző autója? Néhány nem ilyen Következő autója? Sajátot építek
Verdikt (6.2/10)

Fiat X1/9 1972 (1972 - 1989)