A projekt az IHM támogatásával jöhetett létre. Írjon ítéletet!

Autók » Fiat » Ritmo (1978-1988)

Ritmo 1,7 D

Öreg igavonó

17 éves korában került hozzám az autó, természetesen a tipikus Fiat betegségek ennél is el?jöttek már. F?leg apró elektromos hibák és a karosszéria korróziója. Motorikusan nagyon megbízható volt, soha sem hagyott cserben. Egyedüli gond télen, a reggeli indításokkal volt. Este mindig figyeltem a h?mér?t, ha -5 alá esett a h?mérséklet, akkor tudtam, hogy korábban kell kellnem, hogy elérjem a buszt, mert autóval nem valószín?, hogy el tudok indulni. 8-) A hétvégi utazások is úgy kezd?dtek, hogy el?ször keresni kellett valakit, aki segít behúzni az autót, ami a lefagyott havas, jeges utakon nem is volt olyan egyszer?.
Igénytelen egy jószág volt, de éppen ebben rejlett az er?ssége. Nem volt benne bonyolult elektronika meg egyéb hókusz-pókusz, így elromlani sem tudott rajta sok dolog. Az 57 LE-s öreg szívódízel nem volt egy kifinomult szerkezet, de alapjárattól volt már nyomaték, így nagyon jó volt, ha szállítani, vontatni kellett vele. Ja igen, mivel 5 ajtós volt a kasztni és a hátsó üléseket el?re lehetett dönteni, az autó méreteit meghazudtoló mennyiség? és méret? (pl. 2 db fotel + sok apróság) cuccot lehetett belenyömöszölni. 100-110 km/h utazó tempót könnyen tartotta, még ha tele volt is. Nagyobb fordulaton viszont már nagyon hangos volt a motor, ami hosszú távon fárasztó dolog.
A téli szívásokat leszámítva nem volt vele semmi komolyabb bajom. Igazi strapaautó volt az öreg szekér.

- Apró villamos bizbaszok, kapcsolók, biztosíték tábla. Hátsó lámpa kontakthibás volt. Csomagtér ajtó szétrohadt, komplett csere. A hátsó sárvéd?iveket, csomagtér alját, küszöböket lakatolni kellett. Els? futóm? szilentek, gömbcsuklók, leng?karok.
- Futóm? felújítás volt a legnagyobb költség, de az sem egy horror.

Maszek szervíz Fels?zsolcán.

Amit tudtam, megcsináltam magam.

Fenntartási költség (8) Évjárat 1984
Szerviztapasztalat (8) Átlagfogyasztás 5.5 l