Autók » Citroën » Ds (1959-1975)

Ds 21

Csodamicsoda

Amiről írok már a múlt, de talán a fényes jövő is.Természetesen mire kétágú lettem, már én is tudtam, hogy egyszer nekem is olyanom lesz, mint Fantomasnak. Átmenetileg egy rozsdahalál szélén álló 100-as Skodával építkeztem, mikor a szomszéd telken megállt egy DS. Hiába próbáltam a fejem elfordítani - tudtam, hogy végem. Néhány hónap múlva váratlanul 200000 Ft-ot hozott a posta, és tudtam, hogy ez NEM az építkezés feneketlen gyomrába kerül majd... Az újságban hirdettek is épp egyet-kettőt, (1989-et írtunk)szóval egy krémszínű DS 21-et vettem néhány nap múlva. Kicsit rozsdált a küszöb, de amúgy jó állapotban volt. A következő néhány évben aztán lassan ripityomra szétszedtem, meg össze is raktam. Hogy milyen vezetni azt már kielemezték mások, csak néhány spéci dolgot szeretnék megemlíteni: A gomb amivel fékezünk a fékerőelosztó, ami a féknyomástól függően osztja a fékerőt az első és hátsó tengelyek között. Az ID-k be ilyet nem tettek, és az utód BX-ből és CX-ből is elhagyták, pedig én szerettem. Azt írta itt egy elemző, hogy fékezéskor nagyot bólint a kaszni. Lehet, de a hidraulika úgy van megszerkesztve, hogy a hátsó fék a hátsó felfüggesztés körébe van kötve, igy ha fékezünk, a hátsó lábaiban kicsit csökken a nyomás, igy a hátulja is lejjebb megy, vagyis fékezésnél az egész kaszni kvázi lejjebb megy, párhuzamos marad a talajjal. ( miközben a drótos rugós izé próbálja a lámpák kévéjét ugyanoda irányítani, ahová eredetileg világítottak...) Nem beszéltünk még a kormányszervó azon tulajdonságáról, hogy járó motornál a kerekeket egyenesbe teszi, mikor elengedjük a kormányt - ilyet is csak Citroenben láttam. A Maseratival együtt készítették az SM-et, meg a Quattroportét - Maserati motorral és DS technikával. A Quattroporte egyik érdekessége, hogy a kaszni alatt minden a DS-é volt, persze a motort kivéve. Mivel a DS-ben elöl volt a váltó, majd jött a motor, a Quattroportében viszont elöl motor, majd váltó volt a sorrend, s így a Citroen-váltóval az autó hátrafelé ment volna, a váltón kívűl egy 1-1-es fogaskerék áttétellel fordították meg a forgásirányt... Elég hülyén nézett ki.
Szóval imádtam, ötsebességes manuális váltó volt benne, és élmény volt vele menni, gyorsult is (a Skoda után) és ment 140-nel. Szerelésnél egyik ámulatból a másikba estem, mert brilliáns megoldások váltogatják egymást elérhetetlen csavarokkal, de pl. a kihajtás mellé helyezett féktárcsa páratlanul jó megoldás, a kerékcsapágyon át kihúzható féltengely mindenkit elkábított, aki értett hozzá.
Gyakorlatilag minden terepen elment, a normál magasságon kívül még két magasabb + szerelőmagasság volt benne. Hamarosan lett egy kistestvére, egy ID 20-as szerényebb felszereltséggel, sokáig ő volt az alkatrészbázis.
Két nagyobb kalandom volt vele, egyszer az érdi emelkedőn eldurrant a réz hidraulika főnyomócső (egy elkopott távtartó miatt kidörzsölődött), de a csomagtartóban a lomtárban épp volt egy, mindig volt nálam öt liter hidraulikaolaj is, úgyhogy kicseréltem ott helyben, a másik eset pedig országúton, úgy 100-nál letört az egyik szelep tányérja, és szétverte a dugattyút (hajszálrepedés volt benne, 20 évig bírta). 91-re aztán megújult és fehér lett, és taxiztam vele Pesten egy évet,a taxisblokádig, de utána abbahagytam egyéb problémák miatt. Krónikus idő- és pénzhiány miatt aztán még éveket állt, míg eladtam egy gyűjtőnek, szétszedve, darabokban. Volt utána egy BX-em, majd egy CX-em, de ezek csak utánzatok. Vezettem mindenféle autót azóta, de a DS messze a legjobb volt. Még nyugdíj előtt veszek egyet, és akkor jelentkezem.

- Hidraulikacső, gömbök, szivattyú, szelep

Fenntartási költség (8) Évjárat 1971