A csehszlovák igavonó
A járgányt 4éve vettem. A blokk átesett egy teljes felújításon még az előző tulajnál, akit ismertem.
Mechanikus gyújtását 1 év után elektronikusra cseréltem (megrendeltem a gyárból – 20eFt) és újabb egy év után új gyári tárcsaféket hozattam hozzá.
Pozitívumok: van neki bőven. Kezdük ott, hogy olcsó.. az alkatrész bagó hozzá.. fogyasztása 4-5 liter között (na jó két személlyel városban 5,5 környékén jár).. MEGBIZHATÓ, ezt csak azoknak a hozzá NEM értő személyeknek üzenem, Akik szakszerűtlenül rakták össze motorjukat és utána csodálkoznak, hogy szétesik..
A motorja 4000 rpm felett rezonál, ez amolyan típushiba. Akinek esze van tudja, hogy egy régi szoci gép nem szereti a magas fordulatszámot. Soha ne használd Jawad 4500-5500 rpm fölött tartósan. Ha beéred az öreguras 90-100as tempóval (ekkor 3500-4000között forog a motorja), akkor a világvégére is elkíséri (30000-40000km).
Mit mondjak még? A motorral átkeltem dél-ausztriai hegyeken és a szlovén Triglav park alpesi hegyein is, és eljutottam vele Triesztig.
Hibalista:
- elektromos hiba (trafóhoz vezető táp kábel szakadt volt és elment a gyújtás). Javítás 5 perc alatt
- kuplungbowden nyúlás-szakadás. Hazamentem e nélkül az alkatrész nélkül mivel a váltó fél autómata. Javítás otthon 10perc alatt.
- Az üreset nehezen találja meg a motor. Na, ez akkor van ha lelazul a kuplungod és nem tud rendesen kiemelni. Javítás otthon 30 óra alatt 1000ft-os alkatrész segítségével. Na jó legyen 3500ft, mert ha már levettem a deknit kicseréltem a 6 éves primel láncot is. A javítás óta kiválóan működik.
- Vezeték szakadás - 5Ft
- Kuplungbowden szakadás - 600Ft
- Kuplungcsillag csere - 1000Ft
- Primer lánc csere - 2500Ft
- Szekunder kis lánckerék csere - 750Ft
- Szekunder lánc csere - 3000Ft
- Első teló szimmering csere - 2x300Ft
Jawas cimborák (min. 20 éves tapasztalattal) gépműhelye vagy otthon.
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 1986 |
Előző motorja? | – | Következő motorja? | – |