Motorok » Yamaha

XVZ 1300 Royal Venture

Vonulni fejedelmi kényelemben? Pont erre való

Már nem is emlékszem, hogy mikor kezdtem el kutatni egy jó állapotú Royal Venture után. Sok éve már. Tavaly aztán meglett az igazi. Hollandiából települt át egy nyugdíj környéki házaspár Magyarországra, és hozta magával a motort is természetesen. Egy idő után már túl nehéznek találták, ezért meghirdették a frászbúkon. Igazi felüdülés volt a sok bontószökevény, összetákolt motor után meglátni Őt.
A km magyar szemmel nézve sok, mert itthon valamiért a veterán motorok is mind max 30-40ekm-t futottak lesznek, mire meghirdetésre kerülnek. Itt 100e körül járunk, de nem érdekel, mert minden egyben van, hiszen gondos gazdája volt korábban.
Nem mondom, hogy a műanyag elemek nem zörögnek, ha szar úton közlekedünk, de ennél nagyobb baj ne legyen soha! A V4-es motor hangja gyönyörű, sor 4-ket lepipálóan egyenletesen és csendesen muzsikál. S futómű tökéletesen tudja a gyári paramétereket és a levegős magasságállítása is tökéletesen működik. A gyári kazettás magnós rádió is teszi a dolgát, ha valaki olyan perverz lenne, hogy azt akarja hallgatni a motor duruzsolása helyett. A hatalmas fotelek szuper kényelmesek, ha nincs utas, akkor a deréktámaszt feltéve még plusz kényelemre tehet szert a sofőr. A motor egészen alacsony fordulatszámtól használható. Mai szemmel persze nem tépi le a fejedet a gyorsulással, de azért odébb tud állni, ha valaki forszírozni szeretné a tempót. De ez a motor sztem nem erre való. Ezzel vonulni kell, nyugisan, fejedelmi kényelemben.
Decemberben kellett vizsgáznia, akkor vittem el éves szervizre. A szerelő nem akarta elhinni, hogy ennyi km van benne.

- Lekopogom, de eddig még semmi

Pilisvörösvári maszek

Fenntartási költség (10) Évjárat 1992
Előző motorja? FJR, Niken, BMW R1250GSA Következő motorja?
Verdikt (9.8/10)

Yamaha