Motorok » Yamaha » Xt660z Tenere 2008 (0)

Xt660z Tenere 2008 (0)

Túra-szöcske, hosszú lábúaknak

Még csak 2 hónapja van nálam a Tenere, de azért gondoltam írok róla pár sort, mert még nincs erről a típusról Népítélet. Őszintén szólva, nem is látok belőle túl sokat az utakon, de ez lehet, hogy annak is köszönhető, hogy friss a modell.

Így az első néhány (kb 1300) km utáni tapasztalatom az, hogy egy hozzám hasonló kezdő, nyugodt, poroszkáló motorosnak épp megfelelő jármű. Alapvetően hétvégenként megyek motorozni, kb 150-250 km-t megyek egy-egy alkalommal, leginkább a pest megyei utakon. Néha kicsit megállok, nézelődök, aztán vissza a nyeregbe. Ehhez a típusú motorozáshoz, szerintem ez a járgány épp megfelelő. Az előző gépem egy 1100-es Dragstar volt, amely gyönyörű volt, jó motor teljesítménnyel, kényelmes, nagy üléssel, de ergonómialag nem az én típusum volt. 60-70 km után a vállaim majd leszakadtak, egy félnapos motoros út után pedig ugyanennyi idő kellett a regenerálódáshoz. A Tenerénél ilyet egyáltalán nem érzek. Baromi kényelmes, egyenes háttal lehet vele közlekedni. Bár az ülés jóval keskenyebb, mint a Dragstarnál, de mégis nagyon kényelmes. A kicsi plexi pedig, az én poroszkálós, 90-100 km/h-ás közlekedésemhez még bőven megfelel. Kipróbáltam: 130-140 fölött már elkélne egy nagyobb.

Egyetlen negatív tapasztalatom, a magas üléspozícióhoz kötődik. Bár nem vagyok alacsony srác (185 cm), de a majd 90 cm-es magassággal többször is meggyűlt a bajom. Megállásnál, ha az ember nem figyel oda és a lábát nem szilárd talajra teszi, könnyen megbillen a moci és hopp, már el is dobta. Az én tapasztalatom szerint, erre bizony oda kell figyelni és emiatt, rövid lábú motoros kollégáknak nem javaslom a Tenerét.

Összességében, nagyon jó tapasztalataim vannak. Nekem nagyon tetszik a formája, a sok egyenes vonal és a szigorú kinézet. A 48 LE-s motor nekem épp megfelel, száguldozni nem kell vele. A kényelem szempontjából pedig úgy érzem, hogy megtaláltam a nekem megfelelő motort.
Aki hasonló stílusban motorozik, ne gondolkodjon erősebb és drágább motorban, válassza a Tenerét! Ráadásul, nem fog öt kilométerenként egy hasonlóba futni.

- -

Fenntartási költség (7) Évjárat 2008
Előző motorja? Következő motorja?
Verdikt (6.9/10)

Yamaha